Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Urheilulääkärin kuulemaa: "Voiko nälkään kuolla?"

Lääkärin vastaanotolla fitnessurheilu näyttäytyy karuna. Tiukka ja niukka ruokavalio yhdistettynä kovaan harjoitteluun aiheuttaa syömishäiriöitä, kuukautishäiriöitä ja ongelmia kilpirauhasen toiminnassa, muiden muassa.

- Fitnessurheilu on uusi ilmiö, joka selkeästi koskee monia nuoria naisia, sanoo lajin ongelmista paljon puhunut ja kirjoittanut liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Hän on erityisen huolestunut alle 20-vuotiaiden suuresta kiinnostuksesta fitnessurheiluun, koska laji voi haitata vielä keskeneräistä kasvua ja kehitystä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Esimerkiksi bikini fitnessin juniorisarjassa kilpailevat 17-23-vuotiaat.

- Nuorilla naisilla ei ole oma minäkuva vielä kehittynyt. He eivät ole vielä aikuisia ja miettivät itseään vain fitnessurheilun kautta. Lisäksi nuorten naisten keho kestää dieetin ja harjoittelun huonommin kuin aikuisten.

Pippa Laukka kritisoi lajin harjoitustapaa, kisadieettiä ja lajissa vallitsevaa, ulkonäkökeskeistä maailmaa. Hän tapaa vastaanotolla masentuneita ja ahdistuneita fitnessurheilijoita.

Hänen mukaansa fitnessurheilu on teoriassa mahdollista myös terveeltä pohjalta, mutta se ei ole yleistä.

- Harva on henkisesti niin vahva ja tasapainoinen ja omaa niin vahvan itsetunnon, että kestää arvostelun ja sen, mihin myllerrykseen keho joutuu.

Keho kestää fitnessin rasituksia yksilöllisesti.

- Kaikilla huipuista on kuukautishäiriöitä. Se on pikemminkin normi, kun mennään niin matalille rasvaprosenteille. Jos kuukautiset ovat kestämisen mittari, niin kaikille tulee ongelmia.

Urheilulääkäri harmittelee sitä, kuinka vähän mediassa kirjoitetaan fitnessurheilun lieveilmiöistä ja haitoista siihen nähden, miten paljon lajia tuodaan positiivisessa valossa esiin. Blogissaan hän on kysynyt, onko fitnessurheilu syömishäiriöiden hyväksytty muoto.

Pippa Laukan mukaan ongelmat koskevat kaikkia fitnessurheilun lajeja, mutta erityisen harmissaan hän on bikini fitnessin suosiosta.

- Bikini fitnessissä pitää olla tarpeeksi hoikka ja pieni, ja lihakset eivät saa olla isot, eli kroppa on tosi kuiva.

- Koska dieetti ja harjoitusrääkki ovat yhtenäiset kaikissa fitnesslajeissa, myös haittavaikutukset ovat samat.

Laukka epäilee, että lajiin hakeutuu miellyttämisenhaluisia ja kympinsuorittajia, mikä osaltaan tekee ongelmista niin yleisiä.

- He hakevat hyväksyntää sitä kautta, että hakevat täydellistä kehon ulkomuotoa.

Jo pelkästään kova harjoittelu aiheuttaa paljon sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia. Vielä suurempi ongelma on kilpailuihin valmistautumiseen liittyvä, noin 20 viikkoa kestävä dieetti.

- Dieetin ongelma on sen luonnonvastaisuus. Siinä on monta kohtaa, jotka sotivat kehon omaa tasapainoa vastaan.

Dieetti aiheuttaa ongelmia vähäisen energiamääränsä ja syklisyytensä vuoksi. Energian niukkuus haittaa hormonitoimintaa ja kehon tasapainoa. Pippa Laukka kertoo, että ongelmat konkretisoituvat lääkärin vastaanotolla esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöinä ja kuukautishäiriönä. Keho voi palautua välissä, mutta haittavaikutukset voivat näkyä vasta vuosien päästä esimerkiksi lapsettomuusongelmina ja osteoporoosina.

Syklisyys ei kuulu Laukan mukaan normaaliin ruokavalioon. Keho voi kestää sen, mutta syklisyys on vaikeaa psyykkisesti ja altistaa syömis- ja mielenterveyshäiriöille. Fitnessurheilijan riski sairastua syömishäiriöön on noin 40 prosenttia. Psyykkiset vaikeudet saattavat tulla vasta useamman vuoden fitnesskilpailemisen jälkeen.

Dieetti johtaa siihen, että elimistö kuivuu ja kuihtuu. Kuivuminen, fitnesstermein kireys, on myös tavoite. Laukan mukaan monet fitnessurheilijat kokevat näkevänsä nälkää.

- Entinen fitnessurheilija Nora Yrjölä kertoo ajatelleensa, voiko nälkään kuolla. Mikä on tilanne, jos urheilija miettii valmistautuessaan tärkeisiin kisoihin, voiko nälkään kuolla, Laukka kysyy.

Fitnessin tavoitteena on ihannevartalo, joka näkyy kisoissa lavalla yhtenä päivänä. Lähes kaikki fitnessurheilijoiden kuvat ovat juuri siitä hetkestä, mikä antaa Laukan mukaan väärän kuvan harrastajille.

Ongelmat eivät lopu dieetin päättymiseen. Monelle on vaikea hyväksyä painonnousua dieetin jälkeen.

- Dieetin jälkeen putoaa kuiluun, kun ei ole tuttua turvallista raamia, joka hallitsee elämässä, Laukka toteaa.

Harrastuksena, eli ilman dieettiä, fitness ei aiheuta yhtä suuria ongelmia. Tosin Laukka epäilee, onko fitnessiä harrastuksena olemassa vai puhutaanko silloin saliharjoittelusta.

- Harrastajakin on niiden ihanteiden, paineiden ja sen maailman alla, joka fitnessurheilussa vallitsee. Täytyy olla pää kunnossa, että siinä maailmassa harrastaa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi