Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Messilä Golf seurasi Meri-Teijon jalanjälkiä, Hiilineutraali golfkenttä -hankkeessa on mukana jo 23 suomalaista kenttää

Ilmastonmuutosta hillitsevän hankkeen tavoitteena on laittaa myös pelaajat ajattelemaan ympäristöasioita. Suurimmat päästöt aiheutuvat pelaamaan saapuvien golfareiden omista autoista.

Meri-Teijo Golfin hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster (oik.) ja Suomen Golfkentät ry:n puheenjohtaja Antti Hiltunen ojensivatt tunnustusdiplomin Messilä Golfin kenttämestari Marko Suokkaalle (vas.), hallituksen varapuheenjohtaja Jukka Ottelalle, toimitusjohtaja Arja Bymanille ja hallituksen puheenjohtaja Matti Hipille. Kuva: Mirja Hussain

Hiilineutraali golfkenttä -hankkeeseen sitoutuneelle Hollolan Messilä Golfille myönnettiin torstaina viiden vuoden ympäristötunnustussertifikaatti. Vuonna 1988 perustettu Messilä Golf selvitti toisena suomalaisena golfkenttänä hiilijalanjälkensä vuodelta 2018.

– Ympäristöarvot ovat olleet mukana Messilä Golfin kaikessa päätöksenteossa jo vuosia. Nyt kun kuormitus on vuoden 2018 osalta ensimmäistä kertaa kartoitettu, on meidän helpompi nähdä jatkossa eri toimenpiteiden vaikutus niillä toiminnan alueilla, joihin meillä on suoraan mahdollista vaikuttaa, totesi Messilä Golfin toimitusjohtaja Arja Byman.

Suomen Golfkentät ry:n kunniakirjaa ja Hollolan kunnan kukkakimppua olivat Bymanin lisäksi vastaanottamassa Messilä Golfin hallituksen puheenjohtaja Matti Hippi ja varapuheenjohtaja Jukka Ottela sekä kenttämestari Marko Suokas.

Meri-Teijon pioneerihankkeesta kohti kansainvälistymistä

Hiilineutraali golfkenttä -hanke sai alkunsa vuonna 2016, kun Meri-Teijo Golfin hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster ja Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja Jouni Keronen lähtivät oikaisemaan mediassa levinneitä virheellisiä tietoja.

– Golfin kirjoitettiin aiheuttavan valtavasti päästöjä. Lähdimme ilmastoasiantuntija Jouni Kerosen kanssa selvittämään asiaa. Ensimmäiseksi sitoutimme Meri-Teijo Golfin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston mukaan hankkeeseen, taustoitti Skogster.

Projektin tarkoituksena oli selvittää, kuinka suuri on Meri-Teijo Golfin hiilijalanjälki, mitkä toiminnot siihen eniten vaikuttavat ja millaisilla toimenpiteillä golfkentän hiilipäästöt voitaisiin neutraloida. Tavoitteena oli tehdä samalla mallinnus, jota voitaisiin soveltaa myös Suomen muilla golfkentillä ja kansainvälisesti.

Lainat on maksettava takaisin. Tämä pätee myös luonnonvarojen käytössä. Messilä Golfin toimitusjohtaja Arja Byman

– Esitin asian Suomen Golfkenttien yhdistyksen hallitukselle, jossa olen itsekin mukana. Yhdistys lähti heti mukaan rakentamaan työkalua, jolla huolehdimme ympäristöstä yhteisvastuullisesti.

Hankkeessa on tällä hetkellä mukana 23 suomalaista kenttää. Päijäthämäläisistä reikäpelipaikoista myös Vierumäki Golf on tilannut kartoituksen, ja sen pitäisi valmistua lähiaikoina.

– Vuoden 2020 loppuun mennessä tavoitteenamme on 35 tehtyä kartoitusta, selvensi Suomen Golfkentät ry:n puheenjohtaja Antti Hiltunen.

Kodin ja kentän välinen autoilu päästökärkenä

Messilä Golfin lokakuussa julkaistussa hiilijalanjälkiraportissa kerrotaan, että maailmassa on yli 60 miljoonaa golfin harrastajaa 144 maasta. Vuosittain Messilän 18-reikäisellä kentällä pelataan noin 28 000–30 000 kierrosta.

Selvityksestä käy ilmi, että suurin yksittäinen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä on pelaajien matkustaminen kentälle. Omilla autoilla Hollolaan kurvailevat pelaajat ahmaisevat kentän toiminnan hiilijalanjäljestä peräti 72,5 prosenttia.

– Tämän tosiseikan tietoisuutta pitäisi lisätä. Markkinoinnin ja viestinnän kautta voimme vaikuttaa siihen ratkaisuun, minkä pelaaja tekee lähtiessään pelaamaan, Arja Byman sanoi.

Seuraavaksi suurimpia päästötekijöitä ovat sähköntuotanto ja työkoneiden käyttö kentällä.

Messilä Golfin hallituksen puheenjohtaja Matti Hipin mukaan kentän tuntumaan on suunniteltu sähköautojen latauspisteitä.

– Nyt on aika tehdä pieteetillä konkreettinen toimintasuunnitelma, miten päästöjä ruvetaan pienentämään.

Vielä tällä erää kartoituksessa ei otettu kantaa siihen, toimiiko golfkenttä toisinpäin myös hiilinieluna. Tulevaisuudessa tähänkin on odotettavissa tarkempi vastaus.

– Lainat on maksettava takaisin. Tämä pätee myös luonnonvarojen käytössä, Byman sanoi.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi