Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Suomen juniorigolfareiden kärki on kapea ja terävä

Suomalaiset hyvissä asemissa Vierumäen Finnish International Junior Championship -kilpailussa.

152 juniorigolffaria pelaa vielä torstaina ja perjantaina Vierumäen Cooke-kentällä Finnish International Junior Championship-kisassa. Kuva: Janne Pussila

Suomalaiset juniorigolffarit saavat parhaillaan maistiaisia kansainvälisestä huippugolfista, kun Vierumäellä pelataan keskiviikosta perjantaihin Finnish International Junior Championship -kilpailu.

Samassa kisassa jaetaan myös 14- ja 16-vuotiaiden SM-mitalit parhaiten menestyneille suomalaisille pelaajille. 150 pelaajasta vajaa kolmannes tulee ulkomailta.

Isoja muutoksia nopeasti

FIJC-kisa pelattiin ensimmäisen kerran Vierumäellä vuonna 2012, jolloin voittopokaalia nosteli Oliver Lindell, joka siirtyi ammattilaiseksi jo 17-vuotiaana. Kisan aikaisemmista voittajista myös esimerkiksi kahdesti Vierumäellä voittoa tuulettanut Sami Välimäki pelaa ammattilaisena.

Kova tason nosto tästä edellyttäisi pelaajamäärän merkittävää kasvua. Suomen Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen

Myös tällä viikolla Vierumäellä kisaavista suomalaisista monella on mahdollisuus nousta lähivuosina ammattilaiseksi.

– Juniorigolfissa voi tapahtua isojakin muutoksia nopeasti, kun ikäluokat vaihtuvat, mutta suomalaisten kärkipelaajien taso ja tulokset ovat hyvin samansuuntaiset kuin aikaisempinakin vuosina, Suomen Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen sanoo.

Golfia koululaisille

Juvosen mukaan urheilullista romahdusta ei ole näköpiirissä, vaikka suomalaisessa juniorigolfissa kamppaillaan saman ongelman kanssa kuin monessa muussakin lajissa, kun ikäluokat pienenevät ja harrastusmahdollisuudet vain lisääntyvät.

– Golfissakin näkyy tuttu trendi, kun junioripelaajien määrä on laskussa, mikä ei ole tullut meille yllätyksenä. Teemme koko ajan töitä sen eteen, että saisimme harrastajamäärän kasvuun, Juvonen sanoo.

Juvosen mukaan työtä tehdään lajin mielikuvan kirkastamiseksi ja konkreettisesti viemällä lajia potentiaalisten harrastajien ulottuville.

– Lajimarkkinoinnilla on tärkeä rooli kynnyksen madaltamisessa lajin aloittamiseen. Meillä on myös käynnissä kouluihin suunnattu ohjelma, jotta laji tulisi koululaisille tutuksi. Autamme myös seuroja junioritoiminnan kehittämisessä ja aktivoinnissa, Juvonen sanoo.

Juvosen mainitsema koulujen liikuntatunneille suunnattu Draivia kouluun! -ohjelma on Suomen Golfliiton suunnittelema ja yhdessä pilottikoulujen opettajien kanssa jalostama ohjelma, mikä sisältää valmiit tuntisuunnitelmat videoituine ohjelmineen ja välinebägin koulujen opettajien käyttöön. Lajiin tutustuminen voidaan tehdä liikuntasalissa tai koulun pihalla.

"Olosuhteet ovat mitä ovat"

Vaikka juniorigolffareiden määrä on lievästi laskusuuntainen, ei se näy ainakaan vielä suomalaisten menestyksessä kansainvälisellä tasolla. Juvosen mukaan pelaajamäärien pieneneminen näkyy ensimmäisenä joukkuekisoissa, koska kärki on kapea.

– Kansainvälinen menestys on pysynyt aika staattisesti hyvällä tasolla. Olemme joukkuekisoissa keskimääräisesti sijojen 10.–14. tuntumassa. Yksittäiset pelaajat voivat menestyä tätä paremminkin. Kova tason nosto tästä edellyttäisi pelaajamäärän merkittävää kasvua, Juvonen sanoo.

Suomalaisten golffareiden määrä tulee väkisinkin pysymään rajallisena. Toinen ikuisuusongelma on ilmasto, jota voi tiettyyn pisteeseen saakka yrittää kääntää jopa eduksi.

– Olosuhteet ovat mitä ovat. Kausi jää Suomessa väkisinkin lyhyeksi, sillä golf on ulkourheilua, mitä pelataan ruoholla, joten annamme siinä etua muille. Toisaalta voimme tehdä oheisharjoittelua paremmin kuin muut, mutta lopulta se on aina vain korvike. Ulkomailla leireily on kallista ja junioreiden osalta se vaatii myös vanhempien panosta, Juvonen sanoo.

Suomalaiset kärkikahinoissa

Suomalaiset ovat hyvissä asemissa FIJC-kisan ensimmäisen päivän jälkeen. Anton Roth (–4) johtaa ja Oliver Ruutu (–2) on jaetulla toisella sijalla 16-vuotiaiden poikien sarjassa.

16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa kärkipaikkaa pitää hallussaan Sveitsin Margareta Roos (–1). Klarissa Salonpää (+1) on sarjassa jaetulla toisella sijalla.

14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa venäläisillä pelaajilla on kaksoisjohto. Josefiina Anttila (+3) on kolmantena kolme lyöntiä kärjestä.

14-vuotiaiden poikien sarjaa johtaa viidellä lyönnillä Niko Salmi (–2) sarjan ainoalla alle parin tuloksella.

Kilpailu jatkuu torstaina ja perjantaina Vierumäen Cooke-kentällä.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi