Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Mikko Ilonen ei jäänyt roikkumaan Euroopan Tourille – "Mitään selvää katkaisupistettä minulla ei ollut, päätös vaan tuli"

Ammattilaisgolfissa sinnitellään mukana ja tour-pelaajien lopettamispäätökset ovat hyvin harvinaisia. Mikko Ilonen on saanut kehuja suoraselkäisestä päätöksestään päättää kilpauransa.

Mikko ilosella on nyt aikaa verestellä esimerkiksi tennistaitojaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Ei ole mitenkään tavatonta, että joskus joku huippuosaaja saa työelämästä tarpeekseen, vaihtaa omalla päätöksellään alaa tai jos mahdollista, jää vaikka oloneuvokseksi.

Toisaalta on myös aloja, joilla niin ei ole tavattu tehdä. Kun on kovalla työllä raivannut itselleen aseman maanosan sadan parhaan työntekijän eliitissä, ei siitä luopuminen vapaaehtoisesti ole kovin helppoa saati yleistä.

Mikko Ilonen on kuitenkin poikkeus.

– En ole ikinä kuullut kenenkään golfpelaajan sanovan noin ja tuo oli ehkä yksi hienoimmista puheenvuoroista, jonka olen kuullut ammattilaispelaajalta, totesi yhdysvaltalainen Mac Barnhardt floridalaisessa Starbucks-kahvilassa maaliskuun 12. päivän aamuna, kun Mikko Ilonen oli kertonut managereilleen Johan Elliotille ja Robert Whitlockille, että "kyllä se nyt tässä oli".

Kolmisenkymmentä vuotta useita golfin tähtipelaajia manageroinut Barnhardt oli eurooppalaiskolmikon kanssa matkalla The Players Championshipin pelipaikalle TPC Sawgrassiin, kun talven taukoa pitäneen Ilosen jatkosuunnitelmat tulivat puheeksi aamukahvipöydässä.

 

– Päätöshän kypsyi sillä lailla pitkään, että silloin tällöin oli tullut merkkejä kentällä, treeneissä ja kenttäalueen ulkopuolellakin. Ne olivat hyvin lyhyitä kysymysmerkkejä, mutta niitä kuitenkin oli. Ja olihan joka tapauksessa selvää, että olen aika loppupäässä omaa peliuraani, mutta mitään selvää katkaisupistettä minulla ei ollut.

Yhdysvaltain reissusta Ilonen, 39, oli sopinut managereidensa kanssa jo viime vuonna. Matkan alkupäivinä hän tarttui mailoihin ensi kertaa kuukausiin.

– Sitten se vaan tuli. Tajusin, että tässä se nyt on, hän muistelee.

Suomen kaikkien aikojen paras golfpelaaja ilmoitti virallisesti lopettamisestaan 21. maaliskuuta.

Alex Noren järkyttyi

Ilosen managereille päätös ei tullut ihan puskista. Aihetta oli sivuttu keskusteluissa Elliotin kanssa jo viime vuoden puolella.

– Itse asiassa he olivat hirveän ylpeitä siitä, että en jäänyt vaan roikkumaan, vaan tein selvän päätöksen. Sen takia meillä meneekin niin hyvin, meillä on samansuuntaiset ajatukset ja arvot pelistä sekä elämästä yleensä.

Elliotin perustama Sportyard-toimisto on edustanut Ilosta vuodesta 2003 ja yhteistyö jatkuu myös lopettamisen jälkeen. Ruotsalaistoimiston asiakkaina on ollut kymmeniä ammattilaispelaajia ja lahtelainen on ensimmäinen aktiivi, joka on ilmoittanut lopettamisestaan.

Ilonen uusi viime kauden päätteeksi täyden pelioikeutensa Euroopan Tourille.

– Minulle ratkaisu tuntuu ihan luonnolliselta, mutta se onkin aika harvinainen, ja erikoinen.

Players Championshipin harjoituspäivänä hän esimerkiksi tapasi vanhan pelikaverinsa ja ikätoverinsa Alex Norenin (ET:n viime kauden rankinglistan kuudes), joka kysyi ensimmäisenä milloin Ilosen pelit jatkuvat ja mitä tämä oikein "meinaa".

– Minä vastasin, että mä en enää meinaa. Se järkyttyi, eikä tiennyt mitä sanoisi, muistelee Ilonen.

Mikko Ilonen ei näe mahdollisena tilannetta, että lähtisi Euroopan kiertueen kisoihin pelaamaan edes huvikseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Pelaajaksi ei, vieraaksi kyllä

Ilonen ehti pelata ET:llä lähes parikymmentä vuotta ja sinä aikana ammattilaisviheriöiden jättämisestä on ilmoittanut vain kolme pelaajaa. Yksi lopetti, kun kroppa ei enää kestänyt, toisen vetäytyminen oli tiedossa koko kauden ja kolmas järjesti läksiäisseremoniat, mutta oli pian pyrkimässä karsintojen kautta takaisin.

– Eihän sitä tiedä. Minäkin voin olla karsinnoissa puolentoista vuoden päästä. Ja tänä vuonna voisin vielä vaan ilmoittautua kisoihin mukaan. Mutta en ole menossa, hän vakuuttaa.

Mitään teknistä estettä osallistumiselle ei ole myöhemminkään, riittäisi kun järjestäjä kutsuisi hänet mukaan. Esimerkiksi Ruotsin ET:n osakilpailun Ilonen on voittanut kahdesti vuosina 2007 ja 2013.

– En näe kauhean mahdollisena, että menisin joskus huvikseni pelaamaan. Se olisi raskas taistelu ja vaatisi pitkän valmistautumisen, koska puolikuntoisena en halua kilpailla. Jos pyytäisivät vieraaksi, olisi se eri juttu.

Sitten se vaan tuli. Tajusin, että tässä se nyt on. Ex-ammattilaispelaaja Mikko Ilonen

Entisiä huippupelaajia on kuitenkin jatkuvasti kisoissa mukana, kun he ovat syystä tai toisesta saanet paikan järjestäjiltä.

– Joo, mutta ne ovat niitä, jotka eivät koskaan ole ilmoittaneet lopettavansa. Ne ovat edelleen huolissaan omasta pelistään, mutta minä en ole, Ilonen virnistää.

Aikataulujen salliessa hän tosin saattaa osallistua yhteen pro-am-tapahtumaan Lontoossa, jonne on tulossa maailman kärkipelaajia.

– Jostain syystä sain sinne kutsun, mutta se on hupitapahtuma, hän korostaa.

Tourin johto hiljaa

Lopettamispäätöksen jälkeen Ilonen on saanut runsaasti palautetta, onnentoivotuksia ja kiitoksia eri kanavissa niin vuosien varrella tutuiksi tulleilta kollegoilta, muilta tutuilta, faneilta sekä yhteistyökumppaneilta. Yksi asia häntä on kuitenkin ihmetyttänyt.

– Eniten on yllättänyt, että meidän tourin johdolta, ihan terävimmästä kärjestä, ei ole tullut mitään yhteydenottoa. ET:n yhteisöstä muuten on tullut laajasti viestiä niin työntekijöiltä, pelaajilta, caddieilta, tv-väeltä, pelaajayhdistykseltä ja sellaisiltakin mailanvalmistajilta, joiden kanssa en ole ollut yhteistyössä.

Vetäytymisilmoituksen ajankohta ei ollut mitenkään harkittu, mutta osaltaan sen sijoittuminen keskelle kilpailukautta ja pitkän kilpailutauon jälkeen sopii Mikko Ilosen luonteelle. Nyt hän ei joudu järjestämään, tai päädy kohteeksi, missään isommissa läksiäisseremonioissa.

– Jossain vaiheessa tuttuja olisi tietysti kiva tavata. Ehkä järkevin paikka, missä heitä pystyisi laajemmin morjestamaan, olisi Wentworthin Rolex-kisa syyskuussa.

Pekka Pohjonen opetti golfeläkeläiselle tenniksen saloja ja lainasi mailankin yhteiselle tunnille. Kuva: Sami Kuusivirta

Sopimukset purataan

Mikko Ilonen on ollut yksi urheilu-urallaan eniten ansainneista suomalaisista yksilöurheilijoista. Hän on ollut myös yksi yritysten halutuimmista yhteistyökumppaneista. Kumppanipiiri on tarkoituksella pidetty pienenä, koska yhteistyösopimukset eivät luonnollisesti merkitse vain yrityksen logoa urheilijan varusteissa.

Lopettamispäätöksen vaikutusta sopimuksiin voisi luonnehtia dramaattiseksikin.

– Uran päättäminen merkitsee yhteistyösopimusten raukeamista sellaisenaan, ne puretaan, kertoo Ilonen.

Tilanne on niin tuore, ettei hän itsekään ole täysin kartalla tilanteestaan.

– Meillä on kuitenkin kumppaneiden kanssa ollut molemminpuolinen tahtotila siitä, että pyritään jatkamaan ja tehdään toisenlaiset sopimukset. Ainakaan mistään päin ei ole tullut sellaista reaktiota, että voi h-vetti mitä menit tekemään, Ilonen nauraa.

Kuka?

Mikko Ilonen

Syntynyt 18.12. 1979 Lahti.

Perhe vaimo Kati, lapset Eino ja Elma.

Kotipaikka Lahti.

Entinen ammattilaisgolfin tour-pelaaja, ilmoitti lopettamisestaan 21.3. 2019.

Valmentaja Timo Rauhala.

Saavutuksia: 2000 The Amateur Championship voitto, viisi voittoa Euroopan tourilla (2007 Indonesian Open, Scandinavian Masters, 2013 Nordea Masters, 2014 Irish Open, Volvo World Match Play Championship). Major-turnauksissa 9:s The Openissa 2001, 7:s PGA Championshipissa 2014.

Euroopan kiertueella 13 kertaa kolmen parhaan joukossa, 38 kertaa top-kympissä, kokonaispalkintorahat 2001–2019 7 771 441 euroa.

Maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 37 vuonna 2014.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi