Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Golf-harrastus ei välttämättä lopu halvaantumiseen

Paragolfer-laite mahdollistaa pelaamisen myös liikuntarajoitteisille. Laitteiden hinta on 20 000–80 000 euroa, Suomessa niitä on toistaiseksi vasta yksi.

Kalle Makkonen valmistautuu lyöntiin. Esteetön golf -hankkeen projektipäällikkö Jarmo Perttunen toimii caddien roolissa. Kuva: Risto Aalto

Kalle Makkonen sai tammikuussa 2016 vakavan aivoinfarktiin ja vasen puoli kehosta halvaantui. Paluu golfmailan varteen tuntui lähes mahdottomalta ajatukselta. Mutta niin vain kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Makkonen löi jälleen palloa paragolfer-laitteen ansiosta.

– Taustalla on Tampereen ammattikorkeakoulun ja HCP Golf ry:n yhteistyössä käynnistämä Esteetöntä Golfia -hanke, joka mahdollistaa liikuntarajoitteisten pelaamisen paragolfferilla, hankkeen projektipäällikkö Jarmo Perttunen kertoo.

Perttunen opasti Makkosta laitteen käyttöön. Alun tunnustelun jälkeen lähestymislyönnit alkoivat sujua toimintakuntoisella oikealla kädellä. Ohjainten käyttö laitteen liikutteluun ja penkin säätelyyn vaati aluksi totuttelua, mutta lopulta homma alkoi sujua ja hän pääsi liikkumaan viheriöllä omatoimisesti.

Raimo Rainivaara (vas.) ja Arto Svensk (toinen oik.), sekä Jarmo Perttunen seuraavat Kalle Makkosen puttausta. Kuva: Risto Aalto

Sairastumisen heikentämän puhekyvyn vuoksi Makkonen ei voinut ilmaista kiitollisuuttaan pitkillä lauseilla, mutta hymy ja ylös nostettu peukku kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa. Hän sai palata rakkaan harrastuksen pariin.

"Lliikuntarajoite ei ole este"

Tilannetta oli todistamassa Kallen Makkosen puoliso Merja Makkonen.

– Kukaan ei voi varmasti edes kuvitella, miten iso asia tämä on Kallelle. Olen todella kiitollinen, että saimme tällaisen mahdollisuuden. Tämä osoittaa, että liikuntarajoite ei ole este.

Paragolfer-laitteen hinnat pyörivät Perttusen mukaan 20 000 ja 80 000 euron välillä. Hanketta varten Suomeen on saatu toistaiseksi vain yksi saksalaisvalmisteinen laite, joka on Perttusen mukaan hintahaitarin halvemmasta päästä. Rahoitus hankkeeseen tuli Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja lisäksi hanketta tukee Respecta.

Tämä osoittaa, että liikuntarajoite ei ole este. Merja Makkonen

– Paragolfferi on tällä hetkellä sijoitettuna Kirkkonummen Hirsalan golfkentälle ja sitä voidaan sieltä kuljettaa muuallekin. Kallen kohdalla tulokset näkyvät heti. Muutaman lyönnin jälkeen pallo rupeaa lentämään niin kuin ennen, Perttunen iloitsee.

Makkonen valikoitui ensimmäiseksi laitteen kokeilijaksi Jyväs-Golfin toiminnanjohtajan Pauli Hughesin ansiosta.

– Pauli soitti ja kysyi, että haluaisiko Kalle pelata taas golfia. En oikein voinut ensin uskoa sitä todeksi, mutta tietysti tartuimme heti tilaisuuteen, Merja Makkonen tunnelmoi.

Haaveissa useampia laitteita

Esteetöntä Golfia -hanke koostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe oli saada pelaamisen mahdollistava paragolfer-laite Suomeen, mikä toteutui elokuun alussa. Nyt on meneillään toinen vaihe, jonka aikana tehdään tiettäväksi, että liikuntarajoitteisilla on mahdollisuus pelaamiseen.

Kolmannessa vaiheessa kootaan pelaajaryhmä, joka koulutetaan pelaamaan paragolfferilla yhteistyössä hankkeen toimijoiden kanssa. Samalla pelaajia tutkitaan fysiologisilla mittauksilla ja heiltä kerätään kokemuksia paragolfin pelaamisesta.

– Hanke jatkuu vuoden 2019 alkuun. Sen jälkeen on tarkoitus antaa laite golfkenttien käytettäväksi. Haaveissa on tietysti saada Suomeen myös lisää paragolffereita, ettei yhtä laitetta tarvitse koko ajan kierrättää, Perttunen esittää.

Jyri Salonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi