Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Vierumäki Finnish Challenge päättyi suomalaisjuhliin - Kim Koivulle historiallinen kotivoitto, Ahokas ja Samooja täydensivät suomalaismenestystä

Voitto oli Kim Koivulle uran ja kauden toinen Challenge Tourilla. Kuva: Vierumäki, Suomen Urheiluopisto

Vierumäki Finnish Challenge päättyi sunnuntaina iloisiin suomalaisjuhliin, kun 27-vuotias Kim Koivu nappasi uransa toisen Challenge Tourin voiton kotiyleisön edessä tiukan taistelun jälkeen. Historiallisen voitosta tekee se, että Koivu oli ensimmäinen Vierumäen turnauksen voittanut suomalainen. Voiton merkittävyyttä puolestaan lisää myös se, että 28 800 euron voittopotti nosti Koivun kokonaisansiot yli 90 000 euron ja tarkoittaa käytännössä varmaa paikkaa Euroopan pääkiertueelle vuodelle 2019. Hienoa suomalaispäivää täydensivät Antti Ahokas neljännellä ja Kalle Samooja jaetulla viidennellä sijallaan. Lisäksi Roope Kakko oli 20:s ja Oliver Lindell 25:s.

Suuriin kansainvälisiin kilpailuihinkin verrattava tunnelma Cooke-kentän 18. reiän viheriön ympärillä suorastaan räjähti, kun Koivu ratkaisi voiton Skotlannin Robert McIntyrestä upottamalla birdieputin ensimmäisellä uusintareiällä.

Runsaslukuinen kotiyleisö sai nauttia jännittävistä vaiheista läpi koko kilpailun. Koivu aloitti päätöskierroksen heti vauhdikkaasti kolmella birdiellä. Kun niitä tuli etuysillä vielä kolme lisää McIntyren kirjauttaessa viisi birdietä, kävi selväksi että kaksikko oli karkaamassa muilta.

McIntyre siirtyi kuitenkin kiri tasoihin ja siirtyi johtoon 14. reiällä, jossa bogin pelannut Koivu epäonnistui puttaamisessa. Koivu nousi birdieputilla takaisin tasoihin vasta toiseksi viimeisellä reiällä, jossa McIntyre jäi pariin. Viimeisellä reiällä McIntyren birdieputtiyritys jäi vain muutamien senttien päähän reiästä, joten voittokamppailu venyi uusintaan.

– Tuntuu todella upealta voittaa kotiyleisön edessä, Koivu iloitsi.

– Tällä voitolla on tosi iso merkitys. Tästä eteenpäin voi pelata paljon rennommin, kun kortti pääkiertueelle on käytännössä varma. Nyt voi miettiä jo tulevan kauden suunnitelmia.

Huokuu määrätietoisuutta

Vasta 16-vuotiaana golfin aloittanut Koivu huokuu päämäärätietoisuutta. Huhtikuussa Kiinassa ensimmäisen kerran voittanut Koivu johti silloin ottelua yksi ja puoli viimeistä kierrosta ja piti pintansa loppuun saakka. Nytkin paketti pysyi kasassa. Koivu uskoo, että avain voittoon löytyi itsevarmuudesta ja voitontahdosta.

– Minulla on aina hirveä tahto voittaa. Ja usein kun pelaan voitosta, olen tähän asti silloin myös voittanut. Ennemmin olen 15:s. tai ensimmäinen, kuin viides tai kuudes, Koivu sanoi.

Itsevarmuus johtuu Koivun mukaan muun muassa siitä, että voittamisen mahdollistava tekniikka on kunnossa.

– Minä pystyn jatkuvasti lyömään tosi hyvin neljä kierrosta. Hyvällä tekniikalla ja bogeja välttämällä voi pelata voitosta. Pysyin myös tällä viikolla hyvin tekemässämme pelisuunnitelmassa.

Koivun valmentajana toimii David Da Silva ja caddiena Daniel Da Silva. Tiimin seuraavat suunnitelmat ovat selvillä. Ensi viikolla Koivu pelaa Euroopan kiertueen kilpailun Ruotsissa Nordea Mastersissa, jonne hän lunasti pelioikeuden Kiinan voitollaan. Sen lisäksi hän pelaa pääkiertueen kilpailun myös Portugalissa ja uskoo lisäävänsä muutaman pääkiertueen kilpailun syksyn ohjelmaansa. Koivun mukaan valmentaja Da Silva päättää hänen ohjelmastaan.

– Hän tietää parhaiten, mikä minulle on parasta.

Kim Koivulla riitti onnittelijoita voiton jälkeen. Kuva: Vierumäki, Suomen Urheiluopisto

Ensimmäistä kauttaan Challenge Tourilla pelaava Koivu sanoi vielä huhtikuun voiton jälkeen, että ei ole vielä valmis Euroopan kiertueelle. Nyt mies on suuntaamassa sinne jo enemmän innoissaan, mutta haluaa yhä pysyä realistisena.

– En tälläkään hetkellä ehkä ole vielä valmis, minulla on vielä paljon juttuja kehitettävänä. Se on pitkä prosessi. Täällä esimerkiksi keskityimme valmentajan kanssa muun muassa pituuskontrolliin. Haimme tarkkoja mittoja otekorkeutta ja svingin laajuutta muuttamalla.

Kim Koivu sanoo, että ei halua mennä pääkiertueelle jos hänen pelinsä ei riitä sinne.

– Fakta on kuitenkin se, että minulla ei ole vielä yhtään hyvää sijoitusta sieltä.

– Tämän vuoden Euroopan kiertueen peleistä tavoitteena on saada kokemusta. Jos sattuu hyvä viikko ja pelaan hyvin, ei voi ikinä tietää mitä tapahtuu. Mutta kyllä taso on siellä ihan eri kuin täällä. Ja loppujen lopuksi tavoitteeni on kuitenkin voittaa PGA-kiertueella. Siellä on varsinainen maali, mutta se on pitkän aikavälin tavoite.

PGA-kiertueelle pääseminen on nykypäivänä eurooppalaisille pelaajille jopa vaikeaa.

– Maailmanlistalla täytyy päästä 50 pelaajan joukkoon, jotta ovet joka paikkaan avautuvat. Mutta ajattelen, että sen aika on vasta kun olen yli 30-vuotias. Sitä varten edetään ja tehdään nyt töitä sellaisella ajatusmallilla, että tekee sellaisia asioita jotka ovat juuri nyt tärkeitä ja katsoo isoa kuvaa. Minä haluan oppia pelaamaan paremmin ja fiksummin ja oppia maailman huipuilta, Koivu päättää.

Runsaasti yleisöä

Vierumäki Finnish Challenge -kilpailun promoottori Jan Ruoho oli päättyneen viikonlopun jälkeen helpottunut, mutta onnellinen.

– Nyt on hieno fiilis, tämä on jopa tunteikas hetki. Vuosi tehtiin taas hommia sen eteen, että kisat saatiin kasaan. Nyt vielä saatiin tälle hieno päätös, Ruoho iloitsi.

Erityisen hienoksi päätöksen teki Ruohon mielestä se, kilpailulle saatiin suomalaisvoittaja.

– Upeaa, että Kim (Koivu) voitti ja saimme vielä nauttia hienosta loppunäytöksestä uusinnan kautta.

Jo torstaista asti Vierumäen Cooke-kentälle saapui todella runsaasti yleisöä, mihin Ruoho on tyytyväinen.

– Se osoittaa arvostusta meidän tekemää työtä kohtaan. On todella kivaa, että ihmisiä oli näin paljon katsomassa.

Tapahtuman jatkon yllä leijuneet harmaat pilvet eivät vielä ole varmistuneet valoisammiksi. Kiertueen kilpailulle tähän asti myöntämä kansallinen tuki on tämän vuoden jälkeen loppumassa. Käynnissä oli optiovuosi, viimeinen vuosi sopimuksesta. Suunnitelmat jatkon suhteen ovat yhä auki. Sopimusneuvotteluja on käyty keväällä ja pitkin alkukesää. Lisäksi tunnusteluja Euroopan pääkiertueen kilpailun järjestämiseksi on edelleen jatkettu. Ruoho uskoo, että menestyksellinen viikonloppu auttaa suunnitelmissa eteenpäin.

– Uskon, että tällä on vaikutusta niin suomalaiseen golfiin kuin tämän tapahtuman jatkoon. Muutaman viikon päästä jatkosta tiedetään lisää. Silloin tulee loppulaskelmat ja sen jälkeen tehdään päätöksiä.

– Itselläni on kova halu siihen, että Challenge Touria jatketaan täällä Vierumäellä ja toivon, että myös hallitukset ovat samaa mieltä.

Promoottori Jan Ruoho oli tyytyväinen onnistuneen viikonlopun ja suomalaismenestyksen vuoksi. Kuva: Vierumäki, Suomen Urheiluopisto
Lue myös: Jalkapallon suosio tyttöjen keskuudessa kasvaa jatkuvasti – "Tässä voi ihan rehellisesti puhua jopa pienoisesta buumista"
 
Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi