Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Golf

Kalle Samoojalla kova tahti kohti Euroopan pääkiertuetta - "Tilastot ovat tilastoja, mutta kertovat faktaa"

Kalle Samoojan alkukauden kierroskeskiarvo lupailee pelioikeutta Euroopan pääkiertueelle. Turkulainen aloitti vahvalla loppukirillä golfin haastajakiertueen Finnish Challenge -kisan Vierumäellä.

Kalle Samooja on tällä kaudella parantanut "peruspeliään" ja noussut Challenge Tourin kärkimiesten joukkoon. Kuva: Aku Isotalo

Kalle Samooja on pelannut alkuvuoden golfin Euroopan haastajakiertueen kisat alle 70 lyönnin kierroskeskiarvolla, on Challenge Tourin kokonaistilanteessa viidentenä ja tällä hetkellä tahti on sellainen, että 30-vuotias turkulainen on lunastamassa kauden päätteeksi pelioikeuden Euroopan pääkiertueelle.

– Tilastot ovat tilastoja, mutta ne kertovat faktaa pelistä. Kierroskeskiarvon pitää olla alle 70, jos mielii kokonaispisteissä 15 parhaan joukkoon, sanoo Samooja, joka osallistuu Vierumäellä kolmatta kertaa järjestettävään Finnish Challenge -kisaan.

Kauden päätteeksi haastajakiertueen 15 parasta pelaajaa saa vahvan pelioikeuden ensi kauden Euroopan Tourille. Samoojan ohjelmassa on vielä Vierumäki mukaan lukien kahdeksan kisaa.

Yksittäisten onnistumisten sijaan Samooja on tällä kaudella pelannut tasaisen varmasti. Voitto vielä puuttuu, mutta kakkossija on Tanskasta, kolmas hän oli Keniassa, viides Tshekissä ja viime viikonloppuna seitsemäs Ruotsissa.

 Omat onnistumiseni ovat monen asian summa. Golfammattilainen Kalle Samooja

– Olen tehnyt kolme vuotta yhteistyötä valmentajani Mika Piltzin kanssa, ja se alkaa nyt näkyä. Perustekeminen on hyvää ja se on suurin syy tason nousuun.

Kolmet puti iskivät vasten kasvoja

Samoojan hienoisena ongelmana on tällä kaudella ollut se, että hän on päässyt kunnolla vauhtiin vasta viimeisinä päivinä ja kärki on ehtinyt karata. Vierumäen kisaan hän asetti yhdeksi tavoitteekseen, että tulosta syntyisi heti avauspäivänä. Torstaina tavoite toteutui hurjan loppukirin ansiosta, sillä Samooja teki neljälle viimeiselle väylälle birdiet, päätyi tulokseen 66 (-6) ja on vain kolme lyöntiä kärjen takana.

Kierroksen aikana oli synkempiäkin hetkiä, kun hän otti kolme puttia yhdeksännellä ja 12. viheriöllä.

– Ne iskivät vasten kasvoja, mutta muuten kentälle ei jäänyt montaa lyöntiä. Toivottavasti jatkokin sujuu niin hyvin, että sunnuntaina pääsisin vääntämään voitosta.

Torstaina pelaajien kiusana olivat kovat tuulenpuuskat ja siksi lyönnit oli Samoojan mukaan suunniteltava tarkasti.

– Siellä oli oltava hereillä ja mailavalintoja piti miettiä huolella. Esimerkiksi viimeisellä väylällä (par-5, 535 metriä) matkaa oli viheriölle 220 metriä ja päätin, etten yritä kahdella lyönnillä vaikealle greenille vaan etubunkkeriin. Siitä oli paljon helpompi nostaa pallo lipulle, hän perusteli.

Roope Kakolla on ollut pelinsä kanssa jo pitkään vaikeuksia, mutta konkari ei ole antanut periksi. Vierumäen avauspäivän jälkeen hän hyvin kärjen tuntumassa. Kuva: Aku Isotalo

"Hyvä ruokkii hyvää"

Mikko Ilonen oli pitkään ainoa vakituisesti Euroopan kiertueella pelannut suomalainen. Sitten ET:lle nousi Mikko Korhonen, joka otti vastikään ensimmäisen voittonsa ja täksi kaudeksi Tapio Pulkkanen, joka viime kaudella voitti Challenge Tourin kokonaiskilpailun.

– Kyllähän hyvä ruokkii hyvää. Kavereiden menestys tuo uskoa omaankin tekemiseen, enkä puhu vain omasta puolestani, uskoo Samooja.

– Omat onnistumiseni ovat monen asian summa. Kauden hyvä startti oli tärkeä ja olen esimerkiksi onnistunut hyvin kisakalenterini suunnittelussa, hän summasi.

Kakko ei ole antanut periksi

Kerran Euroopan kiertueella ja kolmasti Challenge Tourilla voittaneella Roope Kakoll on jo pitkään ollut vaikeaa ja hän tarvitsee Vierumäeltä onnistumista, että pääsisi loppukauden isoimpiin CT:n kisoihin. Avauspäivä antoi uskoa, sillä Kakko pelasi neljä alle parin ja on hyvin kärkikamppailussa mukana.

– Vaikeuksista huolimatta mieli on pysynyt positiivisena ja virtaa on riittänyt niin pelaamiseen kuin harjoitteluunkin. Huonoja jaksoja tulee, mutta olen jaksanut puurtaa. Iso kiitos kuuluu perheelle ja valmentajalle (Piltz), jotka ovat jaksaneet kannustaa.

Myös Kakko oli katsellut tilastojaan ja löytänyt sieltä syyn vaisuihin tuloksiin.

– Parhaina vuosina kierroskeskiarvoni oli lyönnin parempi. Se ei tunnu paljolta, mutta kun se kertautuu joka kierrokselta ja joka kisasta, kasvaa kokonaismerkitys isoksi, tietää Kakko.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi