Sisäpiiritieto: Tokion olympialaiset siirretään, luultavimmin ensi vuoteen

Kansainvälinen olympiakomitea sanoi sunnuntaina varaavansa neljä viikkoa päätöksentekoon Tokion kesäolympialaisten kohtalosta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Tokion olympialaisten siirtäminen alkoi maanantaina näyttää yhä todennäköisemmältä, ja illalla Suomen aikaa Yhdysvalloista kantautui pitkäaikaisen olympiavaikuttajan tieto: kisat siirretään, luultavimmin vuoteen 2021.

Japanissa ja myös Kansainvälisessä olympiakomiteassa KOK:ssa on elätelty toiveita kisojen järjestämisestä, mutta koronaviruksen aiheuttama pandemia näyttää pakottaneen KOK:n isoon ratkaisuun.

– KOK:lla olevien tietojen perusteella kisojen siirto on päätetty. Jatkokuvioita ei ole päätetty, mutta kisat eivät ala 24. heinäkuuta (tänä vuonna), sen tiedän, KOK:n pitkäaikainen jäsen Dick Pound sanoi USA Today -lehdelle .

KOK ei vahvistanut Poundin tietoa. Tiedottaja Mark Adams vastasi USA Todaylle lyhyesti.

– Kuten eilen (sunnuntaina) ilmoitimme, tutkimme vaihtoehtoja, Adams viestitti.

Jo vuodesta 1978 lähtien KOK:n jäsenenä ollut ja urallaan myös Maailman antidopingtoimisto Wadan puheenjohtajana toiminut Pound sanoi uskovansa, että KOK ilmoittaa seuraavista toimistaan pian.

– Siirrämme kisoja ja ryhdymme käsittelemään asian kaikkia vaikutuksia, jotka ovat valtavia.

Japanissa taivutaan

Aiemmin maanantaina Japanin pääministeri Shinzo Abe myönsi, että siirto alkaa näyttää ilmeiseltä. Aben mukaan kisojen siirtämistä mietitään, koska urheilujärjestöt ja urheilijat ovat reagoineet kriittisesti suunnitelmiin järjestää olympialaiset alkuperäisen aikataulun mukaan.

– Japani varautuu järjestämään olympialaiset täydellä kisaohjelmalla. Jos se alkaa näyttää vaikealta, meidän on ajateltava ensisijaisesti urheilijoita, ja silloin kisojen siirtäminen alkaa olla ilmeistä, Abe sanoi Japanin parlamentille.

Kanada, Australia ja Norja ilmoittivat jo, ettei joukkuetta lähetetä Tokioon, mikäli kisat tänä kesänä järjestetään. Osa urheilumaista ilmoitti odottavansa vielä KOK:n ratkaisua, ja sillä kannalla on myös Suomen olympiakomitea.

– KOK tutkii siirtämistä, joten turha nyt spekuloida, lähetämmekö joukkuetta vai emme, puheenjohtaja Timo Ritakallio sanoi.

– KOK ja kisajärjestäjät arvioivat, miten kisoja voisi siirtää ja mihin (ajankohtaan), ja KOK lupasi sunnuntaina, että päätös tulee neljän viikon kuluessa. Veikkaan, että päätös tulee ennemmin nopeammin kuin hitaammin – paine tehdä ratkaisuja on iso. Parin viime viikon aikana asia on kääntynyt siihen, että todennäköisyys (kisojen siirtoon) on kasvanut merkittävästi, Ritakallio täydensi.

Varmuus on oltava

KOK:n "viivyttely" koronakatastrofin kanssa on saanut kritiikkiä, mutta myös ymmärtäjiä. KOK:n entinen markkinointijohtaja Michael Payne muistutti, kuinka "käsittämättömän monimutkaista" on tehdä muutoksia tapahtumaan, jota on valmisteltu jo seitsemän vuoden ajan.

– Kyse on valtavan isosta urheilutapahtumasta. On oltava varmoja, ettei pandemiaongelmaa ole, ja monia muitakin haasteita on, Ritakalliokin painotti.

---

Lähde: AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 4. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 5. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 7. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 8. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 9. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 10. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 11. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 12. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 13. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 14. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 15. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.