KOK lupasi Tokio-päätöksensä neljässä viikossa

Kisojen peruminen ei kuulu vaihtoehtoihin, kertoo KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Vauhdilla etenevä koronaviruspandemia ja yhä äänekkäämpi kritiikki pakottivat Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n julkilausumaan sunnuntai-iltana. KOK varasi neljä viikkoa aikaa lopulliselle päätökselleen Tokion 2020 kesäolympialaisista ja korosti, ettei kisoja missään tapauksessa olla perumassa.

Kisojen on ollut tarkoitus alkaa 24. heinäkuuta, mutta se näyttää pandemian sekä sen seurauksena annettujen viranomaismääräysten takia yhä epätodennäköisemmältä.

– KOK:n hallitus korostaa, että Tokion 2020 kesäolympialaisten peruminen ei ratkaisisi ongelmiamme eikä auttaisi ketään. Sen takia peruminen ei ole asialistalla, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Bach lupasi, että päätös Tokion kisoihin liittyvistä vaihtoehdoista "kisojen siirtäminen mukaan lukien" tehdään neljän viikon sisällä.

Lehtimäki kannattaa lykkäystä

KOK kertoi arvioivansa yhteistyössä Tokion kisajärjestäjien ja viranomaisten sekä Japanin viranomaisten kanssa virustilanteen ja sen vaikutukset olympialaisiin. Osapuolet keskustelevat myös olympialaisten siirtämismahdollisuudesta.

KOK:ta on painostettu viime päivinä ankarasti. Ainakin Yhdysvaltain yleisurheiluliitto ja uintiliitto, Norjan keskusurheilujärjestö ja Brasilian olympiakomitea vaativat kisojen siirtoa loppuvuoteen tai kesään 2021.

Myös Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoi sunnuntaina Ylen urheilustudiossa, että kisat pitäisi siirtää.

Kisojen järjestäminen aikataulussa alkaa näyttää mahdottomalta, kun koronavirus jatkaa leviämistään, olympiakarsintoja on jouduttu siirtämään, eivätkä urheilijat tahdo kyetä harjoittelemaan viranomaismääräysten takia.

Myös dopingtestaus ainakin suunnitellussa laajuudessaan alkaa käydä nykyoloissa mahdottomaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.