Anita Korvasta tuli MM-pronssirohmu - aikoo juhlia yksin hämärän metsän hiljaisuudessa

Alle 20-vuotiaiden naisten MM-kultaa nappasi sprintistä sisuuntunu Frida Karlsson ja hopeaa Norjan Helene Marie Fossesholm ennen Suomen Anita Korvaa. Anssi Hietamaa

Aino Kattilakoski

Kaksi kilpailua, kaksi pronssia. Anita Korvan kisaurakka nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa on saanut vakuuttavan startin.

Sunnuntainen sprinttimitali sai seuraa 5 kilometrin vapaan hiihtotavan pakkaskisasta.

Korva hiihti samalla matkalla pronssia myös vuosi sitten, tosin tuolloin kilpailu käytiin perinteisellä hiihtotavalla.

Perinteinen on perinteisesti ollut Korvalle parempi hiihtotyyli, mutta jälleen yksi onnistuminen todistaa, että suksi kulkee myös vapaalla.

- Viime loppukauden ja viime kesän aikana olen saanut vapaan tekniikkaani sille mallille, että pystyn nyt haastamaan oman ikäluokkani kärkeä, Korva kertoi maalissa.

Ankara loppukiri

Korvan mukaan pronssikisa eteni hänelle tyypillisellä tavalla. Hän hiihti alun rauhallisesti ja kiri loppua kohden. Toki alun rauhallisuuteen oli myös looginen syy.

– Alku oli suoraan sanottuna vaikea, jaloissa oli valtavasti happoja. En tiedä johtuiko se sunnuntain sprintistä vai huonosti hoidetusta maanantaista.

– Parin kilometrin jälkeen hiihto alkoi yhtäkkiä kulkea. Kroppa tuntui kuin uudelta parin palauttavan laskun jälkeen. Sitten viimeisellä kilometrillä ja stadionilla annoin itsestäni niin paljon kuin lähti. Väliaikojen perusteella loppuni oli todella kova, ilmeisesti kovempi kuin kenelläkään muulla.

Anita Korva hiihti viimeisen kilometrin hurjaa vauhtia Anssi Hietamaa

Vaikean, sairastelukierteen varjostaman syksyn ja alkukauden jälkeen kaksi MM-mitalia jo tässä vaiheessa kisaviikkoa on antanut Korvalle valtavasti itseluottamusta.

– Tämä on lisännyt uskoa, että voin pärjätä ihan kaikille ikäluokassani ja nousta vielä korkealle. Ja olen saanut huomata sen, että homma ei kaadu vaikka harjoitteluun tulisi parin kuukauden tauko, sillä minulla on takanani jo useita hyviä harjoitteluvuosia.

Menestys on aiheuttanut myös sen, että naista kiinnostaakin jälleen enemmän harjoittelu kuin muutaman kuukauden kuluttua koittava armeijan harmaa arki. Nainen aloittaa varusmiespalveluksen urheilujoukoissa Kajaanissa huhtikuussa.

- Ei sitä oikein voi kyllä enää peruakaan, nainen nauroi.

- Tuleva vuosi voi silti olla hyvä, varsinkin koska valmentajani sitä alun perin minulle suositteli. Työ armeijassa huippu-urheilun ohessa voisi olla yksi mahdolllinen vaihtoehto minullekin esimerkiksi Ristomatti Hakolan tavoin.

Ei mitalijuhlia

Korvaan kohdistuvia odotuksia suomalaisen hiihdon superlupauksena ei ainakaan laannuta se tosiasia, että Korva ohitti nuorten MM-mitalien määrässä esimerkiksi Krista Pärmäkosken, jolta niitä löytyy kaksi vuosilta.

- Nämä ovat silti "vain" nuorten mitaleita. Kivahan täällä on pärjätä, mutta tähtäin on silti aikuisten sarjassa.

Tuoreita MM-mitaleitaan Korva ei aio juhlia kesken kisojen.

– Sprintin jälkeen lähdin hiihtämään metsään, siellä oli jo hämärää. Silloin vähän hymyilin. Mitalit tuovat hyvää mieltä, muuta juhlintaa en nyt tarvitse.

Seuraavaksi Anita Korva kilpailee perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa torstaina.

- Odotan sitä kovasti, mutta aika tiukkaa on ja jaloissa vähän painaa nämä kaksi kovaa kisaa. Siellä on edessä pitkä matka, mutta taistelutahtoa on, Korva vakuuttaa.

Karlsson haki kostoa

Frida Karlsson oli maalissa helpottunut ja tunteikas. Anssi Hietamaa

Alle 20-vuotiaiden tyttöjen kisan ykkönen oli Ruotsin ennakkosuosikki Frida Karlsson, joka otti pikamatkalta hyvityksen, tai omien sanojensa mukaan koston sprintin epäonnistumiselleen. Anita Korva hävisi mestarille 19,8 sekuntia.

Hopeaa hiihti Norjan Helene Marie Fossesholm, joka jäi Karlssonista 11,1 sekuntia.

Muilla suomalaisilla ei kulkenut. Josefiina Böök oli 48:s, Rebecca Ehrnrooth 52:s ja Hilla Niemelä 56:s.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.