Formula 1:n Monacon gp jää tänä vuonna ajamatta – ensi kertaa sitten vuoden 1954

Formulat pääsevät näillä näkymin lähtöruutuihin aikaisintaan kesäkuussa. . AFP. / LEHTIKUVA

STT

Formula 1 sai lisää koronaviruksen tuomaa järistystä torstaina, kun yhä alkamatta olevan kauden toukokuun kisat eli Hollanti, Espanja ja Monaco siirrettiin. Lisäisku tuli sitten illalla, kun legendaarisen Monacon katukisan järjestäjät ilmoittivat kisan peruuntuvan tältä vuodelta kokonaan.

Monacon kaduilla on ajettu kilpaa vuodesta 1929, ja gp oli mukana kaikkien aikojen ensimmäisellä F1:n MM-kaudella 1950. Sarjaan se palasi 1955 ja siitä lähtien huvijahtien liepeillä on ajettu joka vuosi, mutta korona oli perinteillekin nyt liikaa.

– Koronaviruspandemian tuoman epävarmuuden myötä kisan vaatiman työvoiman ja yli 1 500 vapaaehtoisen saaminen ei ole varmaa, joten huolellisen harkinnan jälkeen ja suurella surulla 78. Monacon Grand Prix on päätetty peruuttaa, Automobile Club de Monaco tiedotti.

– Pahoittelemme syvästi, että kisaa ei voi siirtää eikä kisan järjestäminen myöhemmin tänä vuonna ole missään olosuhteissa mahdollista.

F1-kauden viimeviikkoinen avausviikonloppu Australiassa peruutettiin viime metreillä koronaviruksen takia. Jo aiemmin siirrettiin huhtikuuksi kalenteroitu Kiinan gp maassa puhjenneen virusepidemian myötä, ja Australian perumisen jälkeen myös maaliskuun Bahrain ja huhtikuun alun Vietnam siirrettiin mahdolliseen tulevaan ajankohtaan. Kalenterissa seuraavana on Azerbaidzhanin gp 7. kesäkuuta, jolloin kausi vihdoin ehkä voisi alkaa.

Kansainvälinen autoliitto FIA sekä F1-sarja painottivat, että kisoille etsitään "mahdollisia vaihtoehtoisia päivämääriä" ja kausi pyritään aloittamaan "niin nopeasti kuin se on turvallista toukokuun jälkeen".

Kahdeksan kisaa vaaditaan

Keskiviikkonakin formula 1 muokkasi perinteistä kausikaavaansa FIA:n ilmoitettua, että heinä-elokuinen kesätauko siirretään maalis-huhtikuulle.

Päätöksellä haettiin tilaa elokuuhun, jotta kilpailusumaa saataisiin helpotettua. Alkuperäisessä F1-kalenterissa oli 22 gp-kisaa, ja kaudesta on saatava ajettua ainakin kahdeksan gp:tä, jotta virallinen MM-status säilyy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut