Pystypaikalla sprintin kärkikamppailusta pudonneen Mäkäräisen kävi sääliksi kisajärjestäjiä – "On tämä surullista"

Mäkäräinen oli puhtaan makuuammunnan jälkeen lumipyryisessä kisassa toisena. Pystypaikalla riitti kuitenkin ongelmia. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen oli perjantaina Kontiolahdella naisten pikakisassa liki kaksi kolmasosaa kiinni maailmancupin palkintopallipaikassa. Toiveet pääsystä sprintin kärkikolmikkoon tuhoutuivat toisella ampumapaikalla, kun Mäkäräinen laukoi pystystä kolme laukausta ohi.

Sijoitus oli 18:s, minuutin ja 17 sekuntia 7,5 kilometrin matkan voittaneesta Saksan Denise Herrmannista. Tämä kukisti laillaan yhden sakon ampuneen maannaisensa Franziska Preussin runsaalla 20 sekunnilla ja maailmancupissa asemiaan parantaneen Norjan Tiril Eckhoffin reilulla 32 sekunnilla.

Mäkäräisen harmitus ei koskenut pystyammuntaan kaatunutta kilpailuaan, vaan Kontiolahden maailmancup-tapahtumaa yleensä. Cup-viikonloppu järjestetään uudentyyppisen koronaviruksen tartuntariskin takia tyhjille katsomoille.

– On tämä tosi surullista. Ennen kaikkea toivon, ettei tämä ole järjestäjäseura Kontiolahden Urheilijoiden konkurssi. Ihan sama, kuka auttaa, kunhan auttaa, että ampumahiihdolla olisi tässä kylässä vielä jatkumoa, Mäkäräinen sanoi.

Takkiin tulee satoja tuhansia

Yleinen arvio Kontiolahdella on, että ilman yleisöä pääsylipputuloja jää saamatta noin 400 000 euroa. Tapahtuma typistyy myös niin, että Kansainvälinen lajiliitto IBU pullautti kisaohjelmasta sunnuntaille aiotun parisekaviestin ja sekaviestin.

Näin Kontiolahden cup-tapahtuma ja koko maailmancup-kausi päättyy lauantain takaa-ajokilpailuihin.

Pääsylipputulojen ohella cup-tapahtuman autioituminen katsojista tyrehdytti oheismyyntitulot. Isku on myös henkinen, sillä Kontiolahden cup-viikonloppu on ollut kaikkien pohjoiskarjalaisten voimannäyttö.

– Totta kai oli kivaa, että pääsimme kisaamaan, mutta olisin toivonut, että maailmancup olisi Oslon-tapahtuman peruuntumisen vastapainoksi jatkunut ensi viikolla täällä, Mäkäräinen sanoi.

Hänellä on Kontiolahden cupista kosolti ikimuistoisia kokemuksia, huipennuksena kevättalvella 2014 sprintin tuplavoitto ja takaa-ajon ykkössija.

Cup-järjestäjät noudattavat Suomen hallituksen linjausta, jonka mukaan koronariskin ehkäisemiseksi yli 500 hengen yleisötapahtumat jätetään järjestämättä toukokuun loppuun saakka.

– Olen iloinen, että kisat päätettiin kuitenkin järjestää. Se oli fiksu päätös. En näe tässä suuria kansanterveydellisiä riskejä, Mäkäräinen pohti ja kehui uskollisimpia kannustajia, joita oli perjantainakin järjestäjiä uhmaten livahtanut ladun varteen.

"Urheilijat urheilevat"

Mäkäräisen ohella enolaislähtöiselle Mari Ederille Kontiolahdella on sydämessä erityinen paikka. Hänen mahdollisuutensa kelpo sijoitukseen valuivat jo makuupaikalla, jolta Eder ampui kolme hutia ja oli lopulta 47:s.

– Yllättävän vähän kisan aikana ajattelee, onko yleisöä tai ei. Ehkä ajatukset ovat vähän muualla, kertoi Eder, joka 2014 sijoittui Kontiolahden maailmancup-sprintissä kolmanneksi.

Koronaviruksesta on nyt jokaisella mielipide, mutta Eder on arviossaan maltillinen.

– Olen sanonut, että urheilijat urheilevat. Urheilusta minulla voi olla tietoa, toisin kuin kansanterveysasioista. Niissä kannattaa kuunnella mieluummin asiantuntijoita kuin naapurin Penaa.

Jälleen hyvin ampunut, yhden sakon rasittama Suvi Minkkinen oli maailmancup-pisteillä 35:s.

– Vähän pani mietityttämään, kun torstaina alkoi tulla uutisia, mitä kaikki urheilutapahtumia on peruttu. Omaan kilpailuuni olen tyytyväinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.