Niskanen putosi kyydistä viimeisellä kympillä – Bolshunov jälleen Holmenkollenin 50 kilometrin valtias

Iivo Niskanen oli 50 kilometrin yhteislähtökilpailussa parhaana suomalaisena 16. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Iivo Niskanen sijoittui parhaana suomalaisena 16:nneksi maastohiihdon miesten maailmancupin 50 kilometrin yhteislähtökilpailussa Norjassa. Venäjän Aleksandr Bolshunov voitti Holmenkollenilla sumuisessa ja sateissa säässä käydyn perinteisen kilpailun. Bolshunov oli kestävin myös viime vuonna, jolloin venäläiset ottivat neloisvoiton.

Nyt Bolshunov kukisti loppukiritaistelussa Norjan Simen Hegstad Krügerin 0,9 sekunnin erolla. Norjan Emil Iversen oli kolmas. Niskanen jäi voittajasta 1.46,3.

Niskanen vaihtoi muutaman muun kärkiryhmän hiihtäjän tavoin sukset 30 kilometrin jälkeen ja putosi lähes puolen minuutin päähän kärjestä. Kärkiryhmästä esimerkiksi Bolshunov ei vaihtanut suksia.

– Se oli hiljaista hiihtoa koko ajan. Helppo latu vauhdin puolesta, ei mitään kovaa. Ajattelin, että yritän tehdä kolmen kierroksen kirin. Varmaan väsyin siinä suksien vaihdon kyykistelyssä. Sen jälkeen ei lähtenyt enää mihinkään. Sepä oli siinä sitten, Niskanen kertoi Ylen televisiohaastattelussa.

Suksien vaihtamisen jälkeen Niskanen saavutti vielä nopeasti kärkiryhmän. Bolshunov vaihtoi sukset 37 kilometrin paikkeilla, kuroi kärjen etumatkan nopeasti umpeen ja hinasi letkaa usean kilometrin ajan. Kärkijoukko hajosi 40 kilometrin jälkeen, eikä Niskanen pysynyt mukana.

– Taktisesti oli hallussa koko ajan. Ei tarvinnut paljon hiihdellä. Olisi ollut kiva onnistua tänään, Niskanen jatkoi.

Kaksi kolmesta päätavoitteesta onnistui

Niskasen lisäksi suomalaisista myös Juho Mikkonen ja Markus Vuorela osallistuivat kilpailuun. Mikkonen sijoittui 37:nneksi ja jäi kärjestä lähes seitsemän minuuttia. Vuorela oli 48:s. Hän jäi kärjestä yli 14 minuuttia.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Kanadan Quebecissä. Maailmancup päättyy Pohjois-Amerikan kiertueella, jonka ohjelmaan Quebecin lisäksi kuuluvat myös Minneapolis ja Canmore. Bolshunov johtaa maailmancupia.

Niskanen on voittanut tällä kaudella Kuusamon Rukan ja Lahden Salpausselän maailmancupien 15 kilometrin perinteisen kilpailut. Kauden kolmas iso yksittäinen kilpailutavoite oli Holmenkollenin kuninkuusmatka 50 kilometriä.

– Kolme kilpailua oli, missä oli tavoite onnistua. Kaksi kolmesta onnistui, mutta ei se tällä hetkellä tunnu hyvälle, Niskanen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 2. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 3. Omakotitalo tulessa Orimattilassa - "näyttää tuhoutuvan"
 4. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 5. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 6. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 7. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 8. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 9. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 10. Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa
 11. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 12. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 13. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 14. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 15. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.