Bottaksella on vain hyvää sanottavaa F1-tallin uudesta ajokista

Varikon puheenaihe oli Mercedeksen mullistava DAS-järjestelmä. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Barcelonan testiviikon nopeimman kierroksen ajanut Valtteri Bottas oli tyytyväinen Mercedeksen uuteen formula 1 -ajokkiin. Testit sujuivat ongelmitta, autoa saatiin hiljalleen yhä parempiin säätöihin ja tallin suomalaiskuljettaja kiitteli auton tasapainoa.

– Ajoin kolme puolikasta harjoituspäivää, mikä ei vielä ole kovin paljon, mutta sain autosta hyvän tunteen, Bottas kertoi.

– Auto käyttäytyi hyvin ja parani päivä päivältä. Mielestäni auton tasapaino on kehittynyt eniten viime vuodesta. Auton perä tuntuu todella vakaalta ja hyvältä ajaa. Auto toimi viime vuoden ajokkia paremmin kaikilla eri mutkanopeuksilla.

Varikon puheenaihe oli Mercedeksen mullistava DAS-järjestelmä, jonka avulla kuljettaja voi vaikuttaa etupyörien camber-kulmaan ja samalla auton ilmanvastukseen liikuttamalla rattia eteen ja taakse. Bottaksen mielestä järjestelmä toimi järkevästi.

– Otimme sen käyttöön toisena harjoituspäivänä, mutta olen tiennyt siitä aika pitkään. Siitä oli puhetta ensi kerran suunnilleen vuosi sitten, joten sitä on kehitetty aika pitkään, Bottas kertoi.

– Opettelemme vielä sen käyttöä ja selvitämme sen tarjoamia mahdollisuuksia, mutta se saattaa olla ainakin joissain tilanteissa todella hyvä. Hyödyt kuitenkin selviävät vasta myöhemmin, kun järjestelmää kokeillaan erilaisissa oloissa ja eri radoilla.

DAS:n merkitys selviää myöhemmin

Esimerkiksi Ferrarin Sebastian Vettel on epäillyt DAS-järjestelmän käyttöä hankalaksi. Bottas kiisti arvioin.

– Ei se niin oudolta tuntunut, sillä systeemi toimii hyvin. Se ei tee mitään yllättävää, ja liikutamme rattia vain halutessamme. Ei järjestelmän kanssa ollut mitään hankaluuksia.

Jatkossa vastustajat selvittävät, miten hyvin järjestelmä sopii lajin sääntöihin.

– Siitä keskustellaan varmasti, mutten usko, että olisimme uhranneet sen kehitykseen näin paljon, ellemme uskoisi sen olevan sääntöjen mukainen, Bottas arveli.

– Muut joutuvat nyt varmasti miettimään, kannattaako heidän uhrata aikaa ja rahaa kehittääkseen samanlaisen järjestelmän vielä tämän vuoden aikana vai ei. Olemme tässä asiassa aika kivasti muita edellä, mutta järjestelmän merkitys selviää vasta myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.