Neziri haki hallikisoista rutiinia ja mielenhallintaa

Nooralotta Neziri. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Tiuhaan hallikisoissa kilpaillut Nooralotta Neziri oppi monta asiaa talven kansainvälisissä karkeloissa. Hän opiskeli kilpailurutiineita, asennetta kansainvälisiin kisoihin ja siivosi epäonnistumiset rivakasti mielestään.

Kauden kohokohta osui Puolan Torunissa järjestettyyn kilpailuun, kun hän sivusi 60 metrin aitajuoksun Suomen ennätystä 7,97.

– Hain kovia kisoja, mutten herkistellyt talvikauteen enkä hakenut piikkikuntoa. Kisoja tuli niin paljon, ettei tullut huippuonnistumista. Jäi silti sellainen tunne, että olisi ollut paljonkin annettavaa, jos olisin vähän rauhoittunut ja lähtenyt hakemaan huippuaikaa, Neziri kertoi STT:n haastattelussa.

Neziri, 27, tavoitteli Euroopan kisoissa tunnelmaa, joka hänellä on kotimaan kilpakumppaneiden kanssa. Liika kunnioitus piti karistaa mielestä ja löytää joka starttiin luja voitontahto.

– Keskittyminen on mielenhallintaa, jossa pitää löytää oikea lataus ja asenne, Neziri avasi keskittymistään.

– Olen miettinyt, pitäisikö olla aggressiivisempi, mutta minulle sopii sisäänpäin suuntautunut keskittyminen. Haluan sulkea kaiken pois ja haen läsnäolon tuntua siihen hetkeen. Minulle sopii pieni rauhoittuminen ennen starttia.

Sitä tuli mitä tilattiin

Nezirin kokenut valmentaja Petteri Jouste näki talven 11 startissa paljon hyviä asioita.

– Tuli juuri sellainen hallikausi, jota haettiin. Ohjelma oli tuloksen kannalta turhan tiukka, mutta kertyi hyvää oppia, Jouste tiivisti.

Valmentaja ihasteli tapaa, jolla Neziri selvitti epäonnistumiset jopa kilpailun aikana.

– Düsseldorfin kilpailu epäonnistui, mutta Nooralotta juoksi vain neljä päivää sen jälkeen kauden parhaan tuloksen, Jouste kiitteli.

– Lievinin kilpailun alku oli teknisesti huono, mutta hän ei sortunut yrittämään liikaa. Sen ansiosta juoksun loppusileä ja maaliintulo olivat parhaat, jotka olen häneltä nähnyt.

Jouste arvosti myös Nezirin keskittymistä tilanteissa, joissa hän ei voinut tehdä rutiineitaan.

– Nooralotta huomasi, että tulos voi olla hyvä, vaikkei voikaan tehdä verryttelyssä asioita normaalisti.

Sparria Hurskeen kanssa

Kevään ohjelmassa on kaksi harjoitusleiriä Teneriffalla, maaliskuun lopulla parin viikon nopeusjakso ja huhtikuun puolivälistä kuukauden leiritys Reetta Hurskeen seurassa.

Sitten Neziri pyrkii Tukholman Timanttiliigaan 24. toukokuuta. Aiturin tehtävälistalla on Tokion olympiaraja 12,84, joka olisi kiva ruksia ripeästi selvitetyksi. Näyttöaikaa on 29. kesäkuuta asti.

– Euroopassa ja Suomessa ei välttämättä ole alkukesästä huippukelejä, mutta pitää päästä sellaiseen kuntoon, ettei huippuoloja tarvita, Neziri kaavaili.

Viime kesänä Neziri alitti 13 kertaa 13 sekuntia. Kauden parhaaksi jäi silti Dohan välieräaika 12,89, kun kantapään limapussin tulehdus pilasi keskikesän harjoittelun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.