Miljonääriksi ja maailmanmestariksi tietokonetta pelaamalla – Kilpapelaajatähti Jesse Vainikka ei pidä itseään Vuoden urheilija -ehdokkaana

Jesse Vainikka, pelaajanimeltään JerAx, oli voittamassa elokuun lopulla tietokoneen strategiapeli Dota 2:ssa maailmanmestaruutta The International -turnauksessa Vancouverissa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Mikä yhdistää Mikael Granlundia, Kaisa Mäkäräistä, Iivo Niskasta, Tero Pitkämäkeä, Kimi Räikköstä ja Jesse Vainikkaa? He ovat kaikki maailmanmestareita. Perinteisimpien urheilulajien suomalaistähdet tiedetään ja tunnetaan, elektronisen urheilun ässää Vainikkaa ei vielä niinkään.

Vainikka, pelaajanimeltään JerAx, oli voittamassa elokuun lopulla tietokoneen strategiapeli Dota 2:ssa maailmanmestaruutta The International -turnauksessa Vancouverissa. Viisihenkisessä OG-joukkueessa mukana oli myös toinen suomalainen, Topias .Topson. Taavitsainen.

– Kyllä minutkin jo joskus tunnistetaan Suomessa, mutta useammat eivät halua häiritä. Se on suomalainen ominaisuus. Se on myös onni, että Suomessa saa olla rauhassa, toisin kuin esimerkiksi Filippiineillä, jossa Dota 2 on erittäin suosittu peli. Siellä kadulla ihmiset huutavat suosituimpien pelaajien nimiä, Vainikka kertoo.

Maailmanmestaruuden ansiosta 26-vuotias Vainikka on yksi tämän vuoden menestyneimmistä suomalaisurheilijoista. Helsingissä asuva kilpapelaaja ei kuitenkaan haikaile ehdokkuudesta Vuoden urheilija -titteliin Urheilugaalassa.

– Ehdokkuus olisi siistiä ja merkitsisi paljon, mutta en näkisi itseäni ehdokkaana, Vainikka pohtii.

Vuosi sitten Dota 2:ssa maailmanmestaruutta juhlineen Lasse Urpalaisen saavutus oli ehdolla tammikuussa vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Vainikan ja Taavitsaisen ohella tänä vuonna suomalaisista e-urheilussa on menestynyt erityisesti myös Joona "Serral" Sotala, joka on maailman eliittiä toisessa strategiapelissä StarCraft II:ssa.

– Lähtökohtaisesti on huono juttu, että urheilu ja e-urheilu yritetään laittaa yhteen. Molemmat ovat oma ilmiönsä. Kutsun itseäni kilpapelaajaksi ja lajia kilpapelaamiseksi, ettei se sekoitu urheiluun, Vainikka sanoo.

Urheilua tai ei, e-urheilua ollaan viemässä kiivaasti jopa lähivuosien olympialaisiin.

– Väitän, ettei kilpapelaaminen halua olympialaisiin. Kilpapelaamisen ei tarvitse päästä niihin kisoihin. Meillä on meidän oma ekosysteemi, joka toimii, Vainikka napauttaa.

Tärkeintä intohimo, eivät suuret palkintorahat

Menestys kilpapelaamisessa on tuonut Vainikalle maineen ja kunnian lisäksi myös rahaa: tähän mennessä yli 3,3 miljoonaa dollaria eli noin 2,8 miljoonaa euroa.

– Ymmärrän, että media painottaa jutuissaan rahasummia. Se on houkutin, muttei pääasia. Turnauksissa on äärettömän lahjakkaita ja kaikkensa antavia nuoria. Jokaiseen isoon turnaukseen valmistaudutaan kuukasien työllä, ja niissä nähdään äärettömän taitavia yksilösuorituksia ja hienoa strategista tiimikoordinointia, Vainikka kiteyttää.

– Minulle tärkein asia on intohimo. Se kontrolloi täysin sitä, mitä teen.

Vainikka on saanut kuukausipalkkaa kilpapelaamisesta vuodesta 2015. Jalkapalloa nuorempana kymmenen vuoden ajan pelannut Vainikka jätti aikoinaan Tampereen yliopiston kesken parin kuukauden opiskelun jälkeen ja suuntasi Etelä-Koreaan luomaan uraa kilpapelaajana.

Ensikosketuksena tulevaan Vainikka sai 1990-luvun alun supersuositulla Super Nintendo -videopelikonsolilla.

– En kuvitellut, että voisin tienata joskus elannon pelaamisella. Koin, että paljon parempiakin pelaajia on olemassa, ja että jos joku kaveriporukastamme menestyy, se en ole minä. Kun löin pelimaailmassa läpi, yllätyksellisyys oli vahvuuteni. Pyrin ottamaan riskejä, Vainikka kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 5. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 6. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 9. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 10. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 11. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 12. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 13. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 14. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 15. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.