Tuula Tenkanen tahtoo Tokioon, taifuunin riskikään ei pelota

Tuula Tenkaselle jäi nälkää neljä vuotta sitten pidetyistä Rio de Janeiron olympialaisista. Hän sijoittui siellä viidenneksi. HANNA MATIKAINEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Laser radial -luokassa purjehtiva Tuula Tenkanen on urheilu-urallaan yltänyt MM-hopeaan ja kahteen EM-pronssiin. Arvokisamitalit ovat hyviä saavutuksia, mutta eilispäivää.

Tenkanen katsoo tulevaan, ensi heinä-elokuun Tokion olympiaregattaan.

Suomella on purjehdittuna maapaikka Laser radial -luokkaan, mutta lähtijää ei vielä ole. Olympiaedustuksesta Tokioon Tenkasen kanssa kisaa Monika Mikkola.

Mikkola on parasta aikaa Melbournen lähettyvillä Australiassa. Siellä oli äskettäin myös Tenkanen.

– Purjehdin Australiassa joulukuun alusta lähes tammikuun loppuun, noin seitsemän viikon ajan, Tenkanen kertoo.

Melbourne oli harkittu valinta 29-vuotiaalle Tenkaselle ja häntä kuusi vuotta nuoremmalle Mikkolalle. Melbournen lähistöllä kilvoitellaan Laser radial -luokan MM-kisat 23.–28. helmikuuta.

MM-kisoissa käydään suomalaisnaisten kesken maansisäinen karsinta.

– Jos MM-kisat sujuvat minulta riittävän hyvin, en lähde huhtikuun maailmancupiin Italian Genovaan vaan kilpailen keväällä sekä Espanjan Palma de Mallorcalla että Ranskan Hyeresissä, Tenkanen sanoo.

Hänellä on karsinnassa etulyöntiasema. Viime vuoden MM-kilpailu oli kaksiosaisen karsinnan avausosa, ja Tenkanen otti siinä kahdeksan pisteen etumatkan Mikkolaan.

Olympia-Riosta jäi nälkää

Tenkaselle jäi nälkää neljä vuotta sitten pidetyistä Rio de Janeiron olympialaisista. Hän sijoittui siellä viidenneksi.

– Olympialaiset ovat urheilun ja urheilemisen kohokohta. Riossa tietenkin keskityin purjehdukseen niin hyvin kuin suinkin, mutta kun urakkani vesillä oli ohi, nautin täysillä muiden lajien urheilijoiden suorituksista. Kävin Riossa katsomassa painia, nyrkkeilyä, yleisurheilua ja uimahyppyjä, Tenkanen selvittää.

Olympia-Tokiossa purjehditaan Enoshiman vesillä. Paikka on noin tunnin ajomatkan päässä Tokiosta.

Enoshimassa on keskikesäisin kuumaa ja kosteaa. Aallokot voivat siellä nousta äkisti. Jopa taifuunin riski on olemassa.

– Purjehdukseen kuuluu, ettei aina pääse merelle. On oltava joustava ja häkeltymätön, Tenkanen muistuttaa.

Enoshiman kuumuutta purjehtijat eliminoivat jääliiveillä ja mereen hypyillä.

Isänsä Tuomas Tenkasen vanavedessä purjehdukseen lähtenyt Tuula Tenkanen sanoo, että itsensä haastaminen on purjehduksessa parasta. Toki onnistumisen tunne tuottaa tyydytystä.

– Raskasta tässä touhussa on matkustamisen suuri määrä.

Kaksi purjehtijaa valittu Tokioon

Laser radial -luokan kovimmat olympiapurjehtijat ovat etukäteisveikkauksen mukaan Tanskasta, Belgiasta ja Hollannista. Kaikkiaan Enoshiman olympiavesillä mainittuun luokkaan osallistuu 44 purjehtijaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi tammikuun jaossa kahdellekymmenelle olympiatoivolle 20 000 euroa. Tenkanen kuului valittuihin.

– Tuki mahdollistaa täysipainoisen keskittymisen purjehdukseen, Aalto-yliopistossa biotekniikkaa opiskeleva Tenkanen kiittelee.

Tokion ensi kesän olympialaisiin on Suomesta valittu tähän mennessä kaksi purjehtijaa: purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén ja Laser standard -luokan Kaarle Tapper.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Torin Wanha Hautaustoimisto

Kuoleman kohdattua

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut