Luisteluseura HSK kasaa käsikirjaa asiattomuuksiin puuttumisesta – kohuvalmentaja Penttinen pysyy toistaiseksi pois töistä

HSK:n uuden puheenjohtajan mukaan seuralla pitää olla keinot, joilla puututaan mahdollisiin epäasiallisuuksiin. HSK on ollut alkuvuoden otsikoissa muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttisen valmennusmetodien takia. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
STT

STT

Myrskyn silmään joutunut taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb eli Helsingin Luistinklubi (HSK) kasaa käsikirjaa, jonka avulla tehostetaan epäasiallisuuksiin puuttumista ja luodaan uutta toimintakulttuuria.

– Taitoluisteluliitto asettaa seurojen toiminnalle raamit, joiden puitteissa toimitaan. HSK:ssa harrastetaan, ja sillä on myös työnantajan velvoitteet. Valmentamisen pitää olla asiallista ja ammattimaista. Seuralla pitää olla keinot, joilla puututaan mahdollisiin epäasiallisuuksiin, HSK:n puheenjohtaja Mikael Nyberg kertoi puhelimitse STT:lle.

Nybergin mukaan liikkeelle ei lähdetä nollapisteestä.

– Kansainvälisellä luisteluliitolla ja Suomen taitoluisteluliitolla on eettiset säännöt ja menettelytavat. Oleellista on, että seurassa noudatetaan niitä, ja ne ajetaan läpi valmentajille, Nyberg alleviivaa.

Kohuvalmentaja pysyy "hyllyllä"

HSK on ollut alkuvuoden otsikoissa seuran muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttisen valmennusmetodien takia. Taitoluisteluliitto määräsi tammikuussa Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen vuoksi.

Liiton mukaan valmentaja syyllistyi "urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä".

Penttinen on valittanut tuomiosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

HSK siirsi Penttisen toistaiseksi sivuun työtehtävistään sen jälkeen, kun liitto oli antanut kilpailukiellon. Seura on määritellyt, että "valmentajan työvelvoitteesta vapauttaminen jatkuu toistaiseksi".

– Häneen ei oteta yhteyttä (työasioissa) eikä hän tee töitä, HSK:n puheenjohtaja Nyberg sanoi.

Kuinka kauan määritelmä "toistaiseksi" voi kestää, sitä Nyberg ei pystynyt arvioimaan.

Penttisen vointi huolenaiheena

Nybergin mielessä on se, kuinka arki seurassa saadaan toimimaan.

– Meillä on huippujoukkue, joka valmistautuu MM-kilpailuihin. Toiminnan pitää jatkua. Valmennustiimissä vastuualueita on jaettu uudestaan, Nyberg avasi tilannetta, jossa Penttinen ei ole toistaiseksi mukana toiminnassa.

HSK:n ykkösjoukkue Team Unique on yksi Suomen MM-kisaehdokkaista. Edustuspaikat ratkeavat Espoon SM-kilpailuissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Nyberg kantaa huolta myös Penttisestä eikä hyllytetylle valmentajalle ole käännetty selkää.

– Työnantajan täytyy pystyä myös tukemaan. Olen ollut yhteydessä häneen ja huolissani hänen jaksamisestaan. Olen keskustellut, mikä hänen vointinsa on, Nyberg kertoi.

HSK:n puheenjohtaja myöntää, että toimintatavoissa täytyy tapahtua muutos. Nyt kasattavana oleva käsikirja ei voi jäädä pölyttymään kaapin päälle.

– Käsikirjan avulla puututaan epäasialliseen käytöksen, siinä on toimenpiteet sekä työnantajan valvonta ja ohjeistus. Tärkeää on myös se, miten voidaan rakentaa luottamus vanhempiin ja luistelijoihin. Myös heidän täytyy tuntea käsikirja, Nyberg kommentoi.

HSK:n seuraava askel on se, että seura raportoi 18. helmikuuta mennessä liitolle, miten toimet harjoitusolojen turvallisuuden ja eettisten sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi ovat edenneet. Liiton mukaan käytännön toimien tehokkuutta seurataan jatkossa säännöllisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 5. Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
 6. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 13. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 14. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 15. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.