Luisteluseura HSK kasaa käsikirjaa asiattomuuksiin puuttumisesta – kohuvalmentaja Penttinen pysyy toistaiseksi pois töistä

HSK:n uuden puheenjohtajan mukaan seuralla pitää olla keinot, joilla puututaan mahdollisiin epäasiallisuuksiin. HSK on ollut alkuvuoden otsikoissa muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttisen valmennusmetodien takia. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
STT

STT

Myrskyn silmään joutunut taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb eli Helsingin Luistinklubi (HSK) kasaa käsikirjaa, jonka avulla tehostetaan epäasiallisuuksiin puuttumista ja luodaan uutta toimintakulttuuria.

– Taitoluisteluliitto asettaa seurojen toiminnalle raamit, joiden puitteissa toimitaan. HSK:ssa harrastetaan, ja sillä on myös työnantajan velvoitteet. Valmentamisen pitää olla asiallista ja ammattimaista. Seuralla pitää olla keinot, joilla puututaan mahdollisiin epäasiallisuuksiin, HSK:n puheenjohtaja Mikael Nyberg kertoi puhelimitse STT:lle.

Nybergin mukaan liikkeelle ei lähdetä nollapisteestä.

– Kansainvälisellä luisteluliitolla ja Suomen taitoluisteluliitolla on eettiset säännöt ja menettelytavat. Oleellista on, että seurassa noudatetaan niitä, ja ne ajetaan läpi valmentajille, Nyberg alleviivaa.

Kohuvalmentaja pysyy "hyllyllä"

HSK on ollut alkuvuoden otsikoissa seuran muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttisen valmennusmetodien takia. Taitoluisteluliitto määräsi tammikuussa Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen vuoksi.

Liiton mukaan valmentaja syyllistyi "urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä".

Penttinen on valittanut tuomiosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

HSK siirsi Penttisen toistaiseksi sivuun työtehtävistään sen jälkeen, kun liitto oli antanut kilpailukiellon. Seura on määritellyt, että "valmentajan työvelvoitteesta vapauttaminen jatkuu toistaiseksi".

– Häneen ei oteta yhteyttä (työasioissa) eikä hän tee töitä, HSK:n puheenjohtaja Nyberg sanoi.

Kuinka kauan määritelmä "toistaiseksi" voi kestää, sitä Nyberg ei pystynyt arvioimaan.

Penttisen vointi huolenaiheena

Nybergin mielessä on se, kuinka arki seurassa saadaan toimimaan.

– Meillä on huippujoukkue, joka valmistautuu MM-kilpailuihin. Toiminnan pitää jatkua. Valmennustiimissä vastuualueita on jaettu uudestaan, Nyberg avasi tilannetta, jossa Penttinen ei ole toistaiseksi mukana toiminnassa.

HSK:n ykkösjoukkue Team Unique on yksi Suomen MM-kisaehdokkaista. Edustuspaikat ratkeavat Espoon SM-kilpailuissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Nyberg kantaa huolta myös Penttisestä eikä hyllytetylle valmentajalle ole käännetty selkää.

– Työnantajan täytyy pystyä myös tukemaan. Olen ollut yhteydessä häneen ja huolissani hänen jaksamisestaan. Olen keskustellut, mikä hänen vointinsa on, Nyberg kertoi.

HSK:n puheenjohtaja myöntää, että toimintatavoissa täytyy tapahtua muutos. Nyt kasattavana oleva käsikirja ei voi jäädä pölyttymään kaapin päälle.

– Käsikirjan avulla puututaan epäasialliseen käytöksen, siinä on toimenpiteet sekä työnantajan valvonta ja ohjeistus. Tärkeää on myös se, miten voidaan rakentaa luottamus vanhempiin ja luistelijoihin. Myös heidän täytyy tuntea käsikirja, Nyberg kommentoi.

HSK:n seuraava askel on se, että seura raportoi 18. helmikuuta mennessä liitolle, miten toimet harjoitusolojen turvallisuuden ja eettisten sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi ovat edenneet. Liiton mukaan käytännön toimien tehokkuutta seurataan jatkossa säännöllisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.