SUEKin selvitys: Kiusaaminen ja häirintä laajamittaista roller derbyssä ja pikaluistelussa

Roller derbyn SM-kisat pidettiin Vantaalla heinäkuussa 2018. Mikko Stig / LEHTIKUVA
STT

STT

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) kyselyyn vastanneista roller derbyn ja pikaluistelun urheilijoista ja valmentajista merkittävä osa kertoi kokeneensa kiusaamista tai häirintää.

Suurin osa kiusaamiskokemuksista ja -havainnoista on neljältä viime vuodelta.

SUEK selvitti kiusaamista ja häirintää pikaluistelussa, rullaluistelussa ja roller derbyssä. Sähköisenä kyselytutkimuksena tehty selvitys koski valmentajia ja yli 16-vuotiaita urheilijoita. Kyselyyn vastasi 272 urheilijaa ja valmentajaa. Vastausprosentti oli 25.

Selvityksen mukaan valmentajien epäasiallinen käytös on ollut laajamittaista.

Roller derbyssä vastaajista oli kokenut tai havainnut kiusaamista 49 prosenttia ja pikaluistelussa 48. Seksuaalista tai sukupuolista häirintää oli vastaajista kokenut roller derbyssä 27 ja pikaluistelussa 14 prosenttia. Rullaluistelussa vastaajien määrä jäi yhdeksään.

Kaikista kyselyyn vastanneista urheilijoista ja valmentajista peräti 48 prosenttia oli kokenut tai havainnut kiusaamista uriensa aikana.

"Ilmapiirissä parannettavaa"

Kiusaamista kokeneiden määrä oli miehissä ja naisissa suhteellisesti lähes sama. Kiusaajat olivat useimmiten valmentajia.

Naiset olivat kokeneet seksuaalista ja sukupuolista häirintää miehiä enemmän. Häirinnän takana olivat useimmiten valmentajat.

Selvityksen mukaan merkittävä osa häirintää kokeneista ei kertonut asiasta kenellekään, koska he eivät uskoneet kertomisen auttavan tai pelkäsivät leimautumista.

SUEK toteutti selvityksensä Luisteluliiton tilaamana. Selvityksen yhtenä johtopäätöksenä on, että kyseisten lajien yleisessä ilmapiirissä on parannettavaa.

– On hyvä, että liitto on lähtenyt selvittämään tilannetta. Näin saadaan tietoa ilmiöstä lajin parissa ja pystytään kehittämään entistä tehokkaampia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Selvityksiin vastaavat usein ne henkilöt, jotka ovat kohdanneet häirintää tai kokevat asian tärkeäksi, tutkimuspäällikkö Nina Laakso sanoi SUEKin tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.