SUEKin selvitys: Kiusaaminen ja häirintä laajamittaista roller derbyssä ja pikaluistelussa

Roller derbyn SM-kisat pidettiin Vantaalla heinäkuussa 2018. Mikko Stig / LEHTIKUVA
STT

STT

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) kyselyyn vastanneista roller derbyn ja pikaluistelun urheilijoista ja valmentajista merkittävä osa kertoi kokeneensa kiusaamista tai häirintää.

Suurin osa kiusaamiskokemuksista ja -havainnoista on neljältä viime vuodelta.

SUEK selvitti kiusaamista ja häirintää pikaluistelussa, rullaluistelussa ja roller derbyssä. Sähköisenä kyselytutkimuksena tehty selvitys koski valmentajia ja yli 16-vuotiaita urheilijoita. Kyselyyn vastasi 272 urheilijaa ja valmentajaa. Vastausprosentti oli 25.

Selvityksen mukaan valmentajien epäasiallinen käytös on ollut laajamittaista.

Roller derbyssä vastaajista oli kokenut tai havainnut kiusaamista 49 prosenttia ja pikaluistelussa 48. Seksuaalista tai sukupuolista häirintää oli vastaajista kokenut roller derbyssä 27 ja pikaluistelussa 14 prosenttia. Rullaluistelussa vastaajien määrä jäi yhdeksään.

Kaikista kyselyyn vastanneista urheilijoista ja valmentajista peräti 48 prosenttia oli kokenut tai havainnut kiusaamista uriensa aikana.

"Ilmapiirissä parannettavaa"

Kiusaamista kokeneiden määrä oli miehissä ja naisissa suhteellisesti lähes sama. Kiusaajat olivat useimmiten valmentajia.

Naiset olivat kokeneet seksuaalista ja sukupuolista häirintää miehiä enemmän. Häirinnän takana olivat useimmiten valmentajat.

Selvityksen mukaan merkittävä osa häirintää kokeneista ei kertonut asiasta kenellekään, koska he eivät uskoneet kertomisen auttavan tai pelkäsivät leimautumista.

SUEK toteutti selvityksensä Luisteluliiton tilaamana. Selvityksen yhtenä johtopäätöksenä on, että kyseisten lajien yleisessä ilmapiirissä on parannettavaa.

– On hyvä, että liitto on lähtenyt selvittämään tilannetta. Näin saadaan tietoa ilmiöstä lajin parissa ja pystytään kehittämään entistä tehokkaampia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Selvityksiin vastaavat usein ne henkilöt, jotka ovat kohdanneet häirintää tai kokevat asian tärkeäksi, tutkimuspäällikkö Nina Laakso sanoi SUEKin tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut