Mäkäräisellä vaikea startti: "Odotin paljon helpompaa ja parempaa"

Suomen viestiä vei toisella osuudella Kaisa Mäkäräinen. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Suomi avasi ampumahiihdon MM-kilpailut Italian Antholz-Anterselvassa torstaina kohtuullisesti, kun sekaviestistä irtosi yhdeksäs sija. Viimevuotiseen MM-tulokseen tuli kohennusta yksi sija, ja jäihän kisassa taakse mitalisuosikkeihin luettu Ruotsi (11:s). Voiton kisassa otti se suurin suosikki eli Norja ennen upean kotiyleisönsä kannustamaa Italiaa. Tshekki otti yllätyspronssin.

Suomelle MM-avausmatka on enemmän urheilijain henkilökohtaisten vireystilojen tarkistusta ennen henkilökohtaisten koitosten alkua. Tuolta kantilta katsoen näkymät perjantain naisten pikakisaan kävivät hämärämmiksi, kun taas miesten lauantaiseen sprinttiin tuli ehkä rohkaisua.

Suomen ykköstoivo Kaisa Mäkäräinen ennakoi sekaviestiä toiveikkaasti, mutta toivottua virettä ei torstaina ollutkaan. Ei, vaikka Mäkäräinen oli ladulla toiseksi nopein nainen saksalaisen hiihtohirmu Denise Herrmannin jälkeen.

– Kokonaisuus tosi vaikea, sekä hiihtäminen että ampuminen. Odotin paljon helpompaa ja parempaa starttia (kisoihin), Mäkäräinen totesi.

– Ladulla vähän nihkeää, treenissä oli keskiviikkona sen verran hyvä vire että odotin sen kantavan tähänkin päivään. Mutta ei, toivotaan että palautuu perjantaiksi.

Ampumapenkalla Mäkäräinen käytti makuulla yhden ja pystyssä kaksi varapatruunaa. Suoritukset olivat itsekriittisen urheilijan itsensä mukaan "huonot, niin osumien kuin ajankin puolesta". Hyvää oli toki se, että edellisissä kovissa kisasuorituksissa kiusannut jalkojen tärinä ei MM-avauspäivänä vaivannut.

– Ei, mutta täällä kun happi loppuu niin se loppuu. Se on erilaista, pitäisi pystyä ampumaan paljon nopeammin, Mäkäräinen kuvaili huhkimista 1 600 metrin korkeudessa.

Mari Eder ampui neljä varapatruunaa, joista makuulla meni kolme. Perjantaiseen sprinttiin löytyi kuitenkin "hyvä tunne" ammuntaan.

– Harmi ettei se tuonut tuloksellisesti parempaa. Hyvä ottaa siitä tunteesta kiinni, tartutaan siihen (loppukisoja ajatellen), Eder mietti.

Vuoden parasta

Tero Seppälä nosti Suomen osuudellaan kahdeksanneksi. Ilme kisan jälkeen oli helpottunut.

– Tuntuu, että kunto on vähän tullut takaisin. Tämä tauko teki hyvää, sai hyviä treenejä ja tästä on hyvä jatkaa. Monta kisaa vielä tulossa, Seppälä sanoi.

Ehkä vieläkin helpottuneempi oli Olli Hiidensalo, joka taisteli loppuun asti kahdeksannesta sijasta Itävallan ankkurin Dominik Landertingerin kanssa. Hiidensalo ei jättänyt itävaltalaista taakseen, mutta alkuvuoden tuhonneet terveysongelmat ovat jääneet kiusaamasta.

– Ehdottomasti vuoden 2020 paras vetoni. Ollaan hyvillä urilla, Hiidensalo iloitsi.

Päävalmentaja Jonne Kähköselle MM-avaus kelpasi, sillä Suomi oli kuitenkin kamppailussa "mukana jokaisella osuudella". Ja entä Mäkäräinen? Suomalaistähteä vuosien mittaan niin valmentanut kuin vastustajana "kauhistellut" ex-USA-luotsi luottaa, että vaikeaa starttia seuraa jotain muuta.

– Kaisalla ei välttämättä ollut se paras päivä, mutta hänellä monesti lähtee fyysinen puoli rullaamaan kun kisat etenevät. Tärkeintä oli, että hän sai kovan startin taas pitkän tauon jälkeen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut