Kärkivauhti karkasi suomalaishiihtäjiltä – "Ei riittänyt tuon parempaan"

Niskanen hyytyi kilpailun vanhetessa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Suomalaisten suksi ei kulkenut kärkivauhtia maastohiihdon maailmancupin vapaan tyylin yhteislähdöissä Ruotsin Falunissa sunnuntaina. Miesten 15 kilometrin kisassa Iivo Niskanen oli parhaana suomalaisena yhdeksäs ja Ristomatti Hakola yhdestoista. Naisten 10 kilometrin kisassa Krista Pärmäkoski oli kymmenes.

Miesten kisassa Niskanen veti pitkiä jaksoja kärkijoukkoa, mutta hyytyi kilpailun loppupuolella.

– Oli kovempi kisa kuin ounasteltiin. Ei vain kestänyt loppuun asti. Viimeinen kierros oli aika vaikea, kun ei enää kärkiletkan mukana pysynyt. Tänään ei riittänyt tuon parempaan, Niskanen summasi Hiihtoliiton ääninauhalla.

Maailmancupia johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov voitti kilpailun, vaikka kaatui ennen matkan puoliväliä alamäessä. Norjan Sjur Röthe oli toinen ja Venäjän Ivan Jakimushkin kolmas. Niskanen jäi voittajasta 32,1 sekuntia ja kolmannesta sijasta reilut 20 sekuntia.

Hakolalle sijoitus on paras maailmancupin normaalimatkoilla vapaalla tyylillä.

– Panostin lähtöön ja olin jo ensimmäisen mäen päällä puhki. Piti nousta kymmenen sijaa ja taistella ylöspäin. Sitten mentiinkin letka suorana. Varmaan oli minulta paras vapaan kilpailu, Hakola sanoi Ylen televisiohaastattelussa.

– Hirveältä tuntuu, mutta kuuluu kestävyysurheiluun.

Muista suomalaisista Perttu Hyvärinen oli 22:s, Lauri Lepistö 56:s ja Lauri Vuorinen 71:s.

Pärmäkoskella harjoittelukuormaa

Naisten kisassa Pärmäkoski jäi reilut 50 sekuntia kisan ykköseksi ehtineestä Norjan Therese Johaugista. Paljon korkeammalle Pärmäkoskella ei ollut tulosluettelossa asiaa, sillä esimerkiksi vielä 7,7 kilometrin kohdalla hänen sijoituksensa oli 16:s.

– Ei mennyt niin kuin halusin. Olisin halunnut kärkiporukkaan. Viimeisellä kierroksella aloin sykkiä, kun katsoin, ettei se kärki nyt niin kaukana ole. Halusin muutaman sijan napsia siinä, Pärmäkoski kertoi Ylelle.

Pärmäkoski tiesi etukäteen, että kova kisa on tiedossa.

– "Välikuoleman" kautta heräilin uudestaan viimeisellä kierroksella. Jalka ei ollut tuore eikä olo freesi. Harjoittelukuorma näkyy suorituksessa, mutta halusin tulla riskillä Faluniin. Vähän kun herkistelee alkuviikosta, niin eiköhän jatkossa jalka liikahda eri tavalla, Pärmäkoski sanoi toiveikkaana.

Muista suomalaisista Laura Mononen oli 18:s, Kerttu Niskanen 20:s, Anne Kyllönen 36:s, Johanna Matintalo 56:s ja Katri Lylynperä 62:s.

Johaug karisti viimeisellä kilometrillä kannoiltaan Ruotsin Ebba Anderssonin, joka jäi lopulta norjalaishallitsijasta 6,5 sekuntia. Kolmanneksi tuli Norjan Heidi Weng, joka jäi kärkikaksikon kyydistä 7,7 kilometrin kohdalla.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Ruotsin Östersundissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut