SM-mitaleista kisataan viikonloppuna leudosta kelistä huolimatta – Lahden pienemmät mäet ovat kilpailukunnossa

Lahdessa kilpaillaan mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kisoissa, Veikkaus cupissa, Junioricupissa ja nuorten aluekilpailuissa. Maastohiihdon Vantaan Suomen cupissa ja Vöyrin SM-hiihdoissa hiihdettäviä lenkkejä on huonon lumitilanteen takia päätetty jo lyhentää.

Lahden suurmäen alastulorinnettä ei ole lumetettu, mutta kaksi pienempää mäkeä ovat säästä huolimatta hyvässä kunnossa ja niissä pystytään kilpailemaan viikonloppuna. Juha Hölttä

STT

Leuto talvi ei pääse pilaamaan mäkihypyn ja yhdistetyn tammikuun "superviikonloppua" Lahdessa. Urheilukeskuksen HS100- ja HS70-mäkiin sekä Karpalon neljään pienempään mäkeen tykitetty ja tampattu lumikerros kestää niin vesisateet kuin vuodenaikaan nähden huomattavan korkeat lämpöasteetkin, vakuuttaa ensi viikonlopun kisojen mäkihypyn kilpailunjohtaja Janne Tervahartiala.

Lahden Hiihtoseura isännöi Urheilukeskuksessa mäen ja yhdistetyn SM-kisoja, Veikkaus cupia, Junioricupia sekä nuorten aluekilpailuja.

Ainoa myönnytys talven vaikeille sääoloille on yleisen sarjan Veikkaus cupin osakilpailun siirtäminen normaalimäkeen, koska suurmäen alastulorinnettä ei ole pystytty lumettamaan.

– Osanottajia kisoihin on ilmoittautunut 144, kertoo Tervahartiala.

Kisoja aamusta iltaan

Lauantaina aamupäivällä hypätään HS70-mäestä 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 18-vuotiaiden tyttöjen SM-mäki ja SM-yhdistetyn mäkiosuus sekä Veikkaus cupia. Iltapäivällä ovat vuorossa yhdistetyn hiihto-osuudet ja illansuussa pienmäen SM-kisat ja 18-vuotiaiden poikien Veikkaus cupia.

Karpalon K15-, K25- ja K38-mäissä kilpailevat 10–14-vuotiaat tytöt ja pojat Junioricupin mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Sunnuntaina aamupäivällä hypätään HS100-mäestä 18-vuotiaiden poikien SM-mäki sekä yhdistetyn mäkiosuus ja Veikkaus cupia muissa sarjoissa. Kaikkien yhdistetyn sarjojen hiihto-osuudet ovat vuorossa iltapäivällä laduilla, jotka ainakin tiistaina aamupäivällä olivat vielä hyvinkin talvisessa kunnossa.

Karpalossa kilpaillaan sunnuntaina 10–14-vuotiaiden joukkuesprintin aluekilpailut K6+K15- ja K25+K38-sarjoissa.

Lunta vain SM-ladulla

Hiihtokisojen järjestäjille lämpöasteet ja lumettomuus aiheuttavat piinaa. Vantaan Suomen cup ja Vöyrin SM-hiihdot eivät kisajärjestäjien mukaan kuitenkaan ole uhattuina, vaikka luonnonlumesta ei ole paikkakunnilla tietoakaan.

Hakunilassa pitäisi hiihtää Suomen cupia ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. Iltakisojen ohjelmassa ovat vapaan tavan väliaikalähdöt ja viestikilpailut.

– Lumitilanne on kieltämättä haastava. Saimme viime viikonloppuna tykitettyä lunta vähän lisää. Meillä on valmiina kilometrin lenkki, jonka saamme pidennettyä kahteen kilometriin, Vantaan kaupungin liikuntapäällikkö Jari Lärka kertoo.

Alun perin lenkin oli tarkoitus olla 2,5 kilometrin mittainen, mutta suunnitelmasta on lämpöaallon takia tingitty.

Vaasan lähellä sijaitsevassa Vöyrissä on määrä hiihtää tammi-helmikuun taitteessa sprinttien ja perinteisen tavan väliaikalähtöjen Suomen mestaruuksista.

– Vaasan seudulla ei SM-latua lukuun ottamatta ole maassa lumihiutaleen hiutaletta, kilpailunjohtaja Mårten Lövdahl huokaisee.

Vöyrin maastoon on tykitetty 2,5 kilometrin latu. Alkuperäinen tavoite oli 3,7 kilometriä, mutta siitä on tingitty.

– Jos tulisi kylmempi jakso ja taivaalta sataisi luonnonlunta, pidentäisimme lenkkiä. Nyt ei siltä näytä.

Lövdahl kuitenkin luottaa, että SM-kisat järjestetään alkuperäisen ohjelman mukaisesti.

– 2,5 kilometrin tykkilenkki seurailee aika tarkkaan asfaltoitua rullarataa, eli pärjäämme pienellä lumimäärällä. Kun tarkastelimme lenkkiä maanantaina, tulimme siihen tulokseen, että SM-hiihdot järjestetään hinnalla millä tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.