EM-kisat ja olympiakarsinta siintävät Petra Ollin silmissä

Ollin päätähtäin on maaliskuussa käytävä olympiakarsinta. LEHTIKUVA / Timo Aalto

STT

Kuortaneen urheiluopistolla harjoittelee hyväntuulinen Petra Olli, 25. Kysyttäessä vointia irtoaa Lappajärven Veikkojen vääntäjältä tuttua huumoria.

– No minkälainen luulet sen olevan joulun ja vuodenvaihteen jälkeen, sitä voi vai miettiä, Olli vitsailee.

Huulenheiton jälkeen Olli toteaa kunnon olevan hyvä ja motivaation kohdallaan. Hänelle oli erittäin tärkeää päästä joulukuussa kahdeksi viikoksi Kiinaan leireilemään.

– Se oli niin harjoituksellisesti kuin henkisesti merkittävää, sillä leiri sujui ilman terveysongelmia. Leiri oli myös toivotun rankka, sillä painimme kerrallaan kolmen tunnin sessioita.

Viime syksyä vuoden 2018 maailmanmestari kuvailee muutoin erittäin rankaksi, sillä MM-kisat olympiapaikkajahteineen oli pakko jättää väliin terveysongelmien vuoksi.

– Vatsavaivat olivat viimeinen niitti kisahaaveille. Päätös poisjäännistä oli rankka paikka, kova työ valui jälleen kerran hukkaan ilman mahdollisuutta mitata ulos harjoittelun tulosta.

– Paluu arkeen vaati pohjalaista jääräpäisyyttä ja periksiantamattomuutta. Olen samalla hyvin kiitollinen lähipiirilleni siitä, että jaksoivat tukea ja kannustaa, Olli sanoo.

Raju rypistys edessä

Olli palaa kisamolskille 17. tammikuutta Italiassa käytävässä kansainvälisessä turnauksessa. Eteläpohjalaisen edellinen virallinen ottelu oli viime keväänä, kun hän nappasi EM-pronssia Bukarestissa.

– Olo on kieltämättä hieman jännittynyt, sillä edellisestä ottelusta on aikaa, mutta eiköhän rytmi löydy nopeasti, sanoo 65-kiloisissa nähtävä Olli.

Helmikuussa ohjelmassa ovat Roomassa Italiassa käytävät EM-kisat. Olli haluaa menestyä siellä, vaikka tärkeimmät kisat odottavat vielä hieman myöhemmin.

– Eihän arvokisoihin lähdetä koskaan muuta kuin menestymään, eli EM-kisat ovat tärkeä pysäkki. Silti on selvää, että päätähtäin on hieman myöhäisemmässä.

Ollin mainitsema päätähtäin on maaliskuussa Unkarin Budapestissa käytävä olympiakarsinta, josta 62-kiloisten sarjan finalistit matkaavat Tokion olympialaisiin.

Mikäli paikka ei irtoa tuolloin, on viimeinen mahdollisuus sen hankkimiseen huhti-toukokuun vaihteessa Bulgarian Sofiassa. Myös sieltä selviytyy olympialaisiin sarjan kaksi parasta.

– Edessä on yksi urani kovimmista väännöistä. Tarkoitus on luonnollisesti saavuttaa paikka heti Budapestissa, minkä jälkeen valmistautuminen olympialaisiin pääsisi alkamaan.

Tietoa nuorille painijoille

Olli on myös mukana elokuussa Kuortaneen urheiluopistolla alkaneessa projektissa, jossa Petra Junior Team tarjoaa kahdeksalle 14–16-vuotiaalle tyttöpainijalupaukselle mahdollisuuden panostaa lajiin täydellä teholla.

– Valmennuksesta kantaa päävastuun Tiina Vainionpää. Mukana ovat aikataulun salliessa myös valmentajani Ahto Raska sekä Maksim Molonov. Itse pyrin antamaan tytöille hankkimaani kokemusta ja tietoa sekä kannustamaan uskomaan siihen, että huipulle pääsy on mahdollista.

– Tarkoitus on antaa jatkumoa suomalaisen naispainin menestykselle. Projektin pituutta ei ole lyöty lukkoon, mutta uskon puhuttavan ainakin olympiadin mittaisesta asiasta, Olli sanoo.

---

Korjattu juttua klo 17.14: Olympiakarsinnassa Petra Olli painii 62 kilon sarjassa, ei 65-kiloisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 6. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 7. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 8. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 9. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 11. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 12. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 13. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 14. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 15. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.