Kiehtovan uran pelannut seuralegenda ylistää Teemu Pukkia

Teemu Pukki on ollut joukkueensa ykköstykki, mutta kausi on ollut Norwichille kokonaisuudessaan vaikea. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Kun ex-maalitykki Grant Holt puhuu Teemu Pukista ja Norwich Citystä, kehut virtaavat vuolaina. Vahva työmoraali, liikkuminen kentällä, luonne ja viimeistelytaito. Siinä asioita, joita Holt suomalaishyökkääjään yhdistää.

Pukki on pelannut itsensä monien Norwichin kannattajien sydämiin, mutta vieläkin suurempi paikka seurahistoriassa on Holtilla, 38.

Holtin ura oli värikäs yhdistelmä jalkapallokiertolaisuutta, alasarjoja ja Valioliigan tähtiloistoa.

Pitkän uran pelannut Holt edusti Norwichia 2009–2013, ja millaisia kausia ne olivatkaan. Ensin tuli nousu kolmannelta sarjatasolta Englannin mestaruussarjaan. Heti perään tuli nousu pääsarja Valioliigaan, jossa Holt edusti Norwichia kaksi kautta.

Maalit hiljensivät epäilijät

Holt takoi alemmilla sarjatasoilla roppakaupalla maaleja, mutta monet epäilivät hänen mahdollisuuksiaan Valioliigassa. Olihan hän jo kolmekymppinen, eikä tilillä ollut pääsarjapelejä.

Maaleja kuitenkin tuli yksi toisensa perään.

Holt teki ensimmäisellä Valioliigan kaudellaan peräti 15 osumaa, ja puheet paikasta Englannin EM-joukkueessa heräsivät. Hän jäi lopulta rannalle Roy Hodgsonin valitsemasta EM-miehistöstä.

– Olin ehkä yhden paikan päässä maajoukkueesta. Minua ajoi halu tulla paremmaksi pelaajaksi ja opin nopeasti, Holt kertoi tiistaina Helsingissä Britannian suurlähetystössä, jossa Norwichin edustajat kertoivat Suomen suunnitelmistaan.

Suunnitelmia Norwichilla riittää: tuoreita yhteistyökumppanuuksia, valmistunut Huuhkajat-dokumentti ja 22.–24. kesäkuuta Eerikkilässä järjestettävät jalkapalloleirit. Holtin ja ex-puolustaja Adam Druryn on määrä vetää Eerikkilän leirit.

Norwichia ajaa Suomeen Pukin nostama innostus. Suomalaishyökkääjän urasta löytyy yhtymäkohtia Holtiin: pelipaikka, pääsy melko varttuneella jalkapalloiällä Valioliigaan ja kriitikot, jotka eivät uskoneet mahdollisuuksiin.

– Ihmisillä on erilaisia urapolkuja. Usein puhutaan epäonnistumisista, mutta monesti silloin on ollut kyse muustakin kuin pelaajasta itsestään. Valmennuksesta, valmennusfilosofiasta, pelitavasta. Joskus asiat klikkaavat vähän vanhempana, Holt muistuttaa.

Putoaminen uhkaa

Pukki on ollut joukkueensa ykköstykki, mutta kausi on ollut Norwichille kokonaisuudessaan vaikea. Joukkue on Valioliigassa viimeisenä, ja edellinen sarjapelin voitto on marraskuun lopulta.

Lauantaina Norwich kohtaa jumbotaistelussa Bournemouthin. Takareisivammastaan toipuneen Pukin pitäisi olla pelikunnossa.

Norwich on osoittanut pystyvänsä aiheuttamaan vahvalla prässillään ja Pukin pystyjuoksuilla vaikeuksia jopa Valioliigan jäteille. Usein vastapainona on ollut puolustuksen haavoittuvuus. Norwichin verkkoon on tehty eniten maaleja tämän kauden liigassa.

Tukalasta tilanteesta huolimatta Holt puhuu rauhallisesti ja tyynesti Norwichin kaudesta. Hän nostaa esille isomman kuvan, kuten parantuneet akatemiaolot ja sen, ettei seura ole elänyt yli varojensa.

Holt on ollut ammattilaisuransa jälkeen mukana Norwichin akatemiavalmennuksessa.

– Jamal Lewis, Ben Godfrey, Max Aarons ja Todd Cantwell ovat tulleet akatemiamme läpi edustusjoukkueeseen. Se on hienoa, Holt listaa nykymiehistön nuorisokaartia.

Holt oli jokaisella Norwichin kaudellaan joukkueensa paras maalintekijä. Osumia syntyi 168 ottelussa 78.

Pukilla on matkaa Holtin maalimäärään. Seuralegendaa ei haittaisi, jos suomalaiskärki ohittaisi hänet joskus.

– Aina tulee pelaajia, jotka tekevät enemmän maaleja. Ei sellaista murehdi. Nautin siitä, mitä hän tekee, Holt vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.