Iivo Niskanen jahtaa takaa-ajossa Bolshunovia – Perttu Hyvärinen riehaantui Nove Mestossa elämänsä hiihtoon ja ylsi kuudenneksi

Iivo Niskanen jäi voittajasta 24,3 sekuntia. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Nove Meston maalialueelta löytyi valoisia suomalaisilmeitä miesten vapaan hiihtotavan maailmancupin kilpailun päätteeksi. Iivo Niskanen sijoittui lauantaina Venäjän Aleksander Bolshunovin jälkeen toiseksi, ja Perttu Hyvärinen hurjistui kuudenneksi kiivaimpaan vauhtiin.

Tulos petasi lupaavat suomalaisasemat sunnuntain takaa-ajoon perinteisen 15 kilometrillä. Niskanen hyökkää Bolshunovin perään 24,3 sekunnin taka-matkalta. Peräänsä hän saa Norjan Sjur Röthen, Venäjän Andrei Melnitshenkon ja Ranskan Jean Marc Gaillardin.

– Onhan siinä työmaata, mutta ihan kiva lähteä kilpailuun tältä sijalta, Niskanen arvioi Hiihtoliiton äänitiedotteessa Bolshunovin vajaan puolen minuutin etumatkaa.

Hyvärinen pääsee reissuun vain 5,2 sekuntia ranskalaisen perässä, mutta saa toisaalta takaa painetta Norjan kaksikolta Johannes Hösflot Kläbolta ja Simen Hegstad Krügeriltä.

Niskanen kiihtyi nousuissa

Niskanen oli tyytyväinen hiihtoonsa ja uran ensimmäiseen vapaan hiihtotavan podiumsijoitukseen, mutta huomasi jääneensä radan teknisimmissä osissa kilpailun voittajasta.

– Sijoitusta ei voi jossitella. Se oli tänään maksimi, mutta aggressiivisemmalla hiihdolla olisin saattanut säästää muutaman sekunnin radan mutkissa, Niskanen arveli.

– Bolsu oli niissä kohdissa aika hyvä.

Niskanen ja Hyvärinen arvioivat etukäteen, että erot jäävät Nove Meston helpolla reitillä pieniksi. Tilanne muuttui, kun taivaalta alkoi tupruttaa lunta jo naisten kilpailun aikana.

Pehmennyt hiihtoura tuntui sopivan suomalaisille.

– Jaksoin nousupätkät hyvin. Sain niissä jopa eroa Bolshunoviin kiinni, Niskanen iloitsi hiihtovauhdistaan.

Hyvärinen sai apua idästä

Myös Hyvärinen sai suksen kelpo liukuun, mistä hän kiitti vuolaasti myös suksihuoltoa.

– Suksi oli tänään täydellinen ja mies kohtuullisen hyvä. Sillä yhdistelmällä tuli elämäni paras maailmancupin sijoitus. Oli todella hieno kisa, Hyvärinen iloitsi.

Hyvärinen pääsi matkalla hyvään seuraan, mutta lumisade teki kilpailusta odottamattoman raskaan.

– Rankka kisa ja rankka keli. Latu-ura oli pehmeä, Hyvärinen tiivisti olot.

Hyväriselle sattui matkalla myös pieni onnettomuus, kun hän tökkäsi viimeisellä lenkillä sauvansa reikään.

– Sauva katkesi, mutta aika nopeasti sain siinä uuden kätöseen, Hyvärinen kiitteli ripeästi apuun rientänyttä Venäjän huoltajaa.

Ristomatti Hakola oli kilpailussa 18:s ja Markus Vuorela 53:s. Kokonaistulos sai kehut miesten valmentajalta Teemu Pasaselta.

– Kokonaisuudessaan erinomainen kisa meiltä. Iivolta ja Pertulta todella hyvät hiihdot, ja myös huolto onnistui hyvin, Pasanen kiitteli.

Pärmäkoski jaksoi kärkikymppiin

Krista Pärmäkoski ennätti Suomen naishiihtäjistä ainoana kärkikymmenikköön Nove Meston vapaan hiihtotavan kympillä. Pärmäkoski jäi 51 sekuntia kilpailun voittaneesta Therese Johaugista ja sijoittui seitsemänneksi.

Venäjän Natalia Neprjajeva oli kilpailussa toinen ja Norjan Heidi Weng kolmas. Pärmäkoski jahtaa palkintosijoja reilun kymmenen sekunnin takaa-ajomatkalta sunnuntain kympillä.

Pärmäkoski pääsee takaa-ajoon tasaisessa nipussa, kun Yhdysvaltojen Jessica Diggins, Norjan Ragnhild Haga, Norjan Ingvild Flugstad Östberg ja Pärmäkoski ovat sijoilla 4–7 kahden ja puolen sekunnin sisällä.

– Hyvällä hiihdolla takaa-ajossa on saumat pallille, mutta kaiken pitää onnistua ja pitää saada itsestä kaikki irti, Pärmäkoski arvioi takaa-ajon näkymiä Hiihtoliiton äänitiedotteessa.

Sää vaikuttaa takaa-ajoon

Pärmäkoski on toipunut loppuvuoden sairastelustaan. Hän odotti lauantain kilpailusta jopa hieman parempaa tulosta.

– Vire on ollut ihan jees, sen jälkeen kun tervehdyin. Sen takia odotin kilpailusta hyvää menoa ja tuli ihan hyvä kisa, Pärmäkoski arvioi vauhtiaan.

– Tämä oli varmasti aika kunnonmukainen suoritus.

Lumisade alkoi lauantaina kesken naisten kilpailun. Sade voi jatkuessaan vaikeuttaa Johaugin karkumatkaa takaa-ajossa.

– Kelistä voi tulla yllätyksellinen. Ei voi kuin lähteä taistelemaan hyvistä sijoista, Pärmäkoski kaavaili.

Kerttu Niskanen oli vapaalla toiseksi parhaana suomalaisena 11:s ja Anne Kyllönen 18:s.

– Ihan OK kisa. Sellainen kisa ja sijoitus, joihin olen tänä talvena vapaalla pystynyt, Niskanen totesi.

– Olen 18. sijaan vaikeissa oloissa ihan tyytyväinen, Kyllönen kertoi.

Maajoukkueen nuoremmista urheilijoista Vilma Nissinen oli 40:s ja Johanna Matintalo 44:s.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.