Junioritähti Saarisen EM-kisadebyytti koittaa kaksikymppisenä – "Nautinnon kautta sain palautettua motivaation"

Saarinen luistelee tämän viikon lopussa Itävallan Grazissa järjestettävissä EM-kilpailuissa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa valmistautuva Jenni Saarinen joutui odottamaan EM-komennustaan parikymppiseksi, mikä on taitoluistelijalle kypsä ikä. Hitaasti kiiruhtaminen on kannattanut.

Maaliskuussa 21 vuotta täyttävä Saarinen luistelee tämän viikon lopussa Itävallan Grazissa järjestettävissä EM-kilpailuissa. Vaikeampien vuosien jälkeen hänen motivaationsa on tapissaan.

– Odotan kisaa innoissani. Mieli on virkeä, ja kroppa tuntuu hyvältä, Saarinen kertoi STT:lle viime viikolla.

Lisäintoa antoi hyvin sujunut syyskausi. Hän luisteli lokakuussa Espoon Finlandia Trophyssa kansainväliset ennätyspisteensä 181,20. Suomalaisista paremmat lukemat ovat kirjauttaneet vain vuoden 2009 Euroopan mestari Laura Lepistö ja viime vuoden EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors, jonka kauden aloitus on siirtynyt selkävaivojen takia.

– Finlandia Trophyssa varsinkin vapaaohjelmapisteet yllättivät. Tiesin, että olen kunnossa, mutta yllätyin kyllä, kun loppupisteet tulivat, Saarinen myöntää.

Junioritähden korpivaellus

Saarinen oli viime vuosikymmenen puolivälissä junioritähti, jolle maalailtiin hohdokasta tulevaisuutta. Vuoden 2015 jälkeen iski jumi.

Tamperelaiselle teinitytölle tuli suorittamisähky. Harjoittelu ja kisareissut uuvuttivat samalla, kun koulussa odotti siirtymä yläasteelta lukioon.

– Olin siinä kohtaa ysiluokalla. Kiersin kisoissa, kokeita ja läksyjä jäi rästiin. Se rupesi olemaan liikaa, kun koulukin piti käydä kunnialla loppuun.

Saarinen otti kilpaluisteluun etäisyyttä. Kun hän löysi valmennukseen oikeat ihmiset taakseen, taivas kirkastui.

– Pysähdyin ja kuuntelin, miltä itsestä tuntui. Sain rauhan harjoitella. Ymmärsin, miksi haluan luistella, ja nautinnon kautta sain palautettua motivaation.

Saarisen tarina on tuttu taitoluistelun ja voimistelun kaltaisissa, äärimmäistä treeniä vaativissa lajeissa. Tunnollisuus on urheilijalle taitoluistelussa hyve, mutta myös pakkopaita.

– Harjoittelu on niin kurinalaista, että se varmaan heijastuu koulunkäyntiin, joka halutaan suorittaa samalla pieteetillä. Voi ajatella, että Jenni sai ympärilleen ihmiset, jotka tukevat häntä ja uskovat häneen. Hän saa tehdä juttua omalla aikataulullaan, Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen sanoo.

Venäjän hyppykone

Saarinen oli juniorivuosinaan jäällä peloton hyppääjä. Hänen hypyissään oli luontaista helppoutta.

– Pidän hyppyjä yhä lempielementtinäni. On pitänyt hillitäkin itseään, ettei harjoittele hyppyjä liikaa.

Itävallan EM-jäällä katseet nauliutuvat Venäjän hyppykoneeseen Anna Shtsherbakovaan. Ennätyksekseen joulukuussa reilut 240 pistettä koonnut Shtsherbakova, 15, on hypännyt samassa vapaaohjelmassa ennätyksellisesti kaksi neloislutzia.

– On tuollainen kropalle rasittavaa. 15-vuotiaalla fysiikka ja kroppa ovat vähän eri tolalla kuin aikuisella, Saarinen tietää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.