Pärmäkoski nousi Kirvesniemen kintereille: "Hänellä taisi olla kirkkaampia mitaleja"

Lahtelainen Krista Pärmäkoski on sijoittunut toiseksi Pyeongchangin olympialaisten naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.

Krista Pärmäkoski otti 30 kilometrillä jo kolmannen mitalinsa Pyeongchangin talviolympialaisissa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Krista Pärmäkoski nousi harvalukuisten suomalaisurheilijoiden joukkoon sunnuntaina, kun hän voitti Pyeongchangin olympialaisista kolmannen mitalinsa. Maastohiihtäjistä vähintään kolmen henkilökohtaisen mitalin saaliiseen samoissa olympialaisissa on pystynyt aiemmin vain Marja-Liisa Kirvesniemi.

Kirvesniemi voitti tyttönimellään Hämäläinen kolme henkilökohtaista kultaa ja yhden viestipronssin Sarajevosta 1984.

– En tiennyt nousseeni samaan, mutta hänellä taisi olla kirkkaampia mitaleja, Pärmäkoski sanoi.

Muissa kuin maastohiihdossa tuorein samojen kisojen kolmen mitalin talviurheilija oli yhdistetyn Samppa Lajunen. Hän voitti kolme kultaa 2002 Salt Lake Cityssä, yhden niistä joukkuekilpailusta.

Pärmäkoski lähti Pyeongchangiin tavoitteenaan yksi henkilökohtainen mitali. Se ylittyi komeasti.

– Kolme mitalia tuntuu aika hullulta.

Pärmäkoski otti yksinään puolet Suomen joukkueen mitalisaaliista Etelä-Koreassa. Triplamitalistin vire kantoi koko kisojen ajan, sillä hän aloitti kisat yhdistelmäkilpailun pronssilla ja päätti 30 kilometrin hopeaan. Välissä heltisi kympin pronssi.

– Valmentajan (Matti Haavisto) kanssa mietittiin, että on paras asettaa viimeinen kisa päämatkaksi, jotta fokus säilyy.

Hän muun muassa piilotti pronssimitalinsa vaatekaapin päälle kisakylässä, jotta motivaatio pysyi vahvana.

– Mitalikahveille ne piti kaivaa esiin, mutta nyt ne on jo pakattu kassiin, kertoi Pärmäkoski, joka matkustaa muun joukkueen kanssa maanantaina kotiin.

Stadlober helpotti urakkaa

Pärmäkoski kuvasi kisat päättänyttä 30 kilometrin kilpailua uransa raskaimmaksi. Urakka helpottui, kun itävaltalainen Teresa Stadlober erehtyi väärälle reitille, kun matkaa oli jäljellä vajaat kymmenen kilometriä. Viimeisten kilometrien aikana Pärmäkoski ei luovuttanut asemiaan, vaikka Ruotsin Stina Nilsson ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg nousivat välillä tuntumaan.

– On surullista, että Teresa meni väärälle reitille. Siinä vaiheessa tiesin kuitenkin, että voin taistella mitalista, Pärmäkoski sanoi.

Hän kertoi jättäneensä ladulle kaikki voimansa.

– Taistelin kramppeja vastaan. Viimeinen mäki, en ole ikinä tuntenut sellaista. Takasuoralla alkoi krampittaa ja veti sormia yhteen, Pärmäkoski kuvasi.

Saarinen päättää uransa, mutta Pärmäkoski vihjaisi jatkavansa ainakin seuraaviin olympialaisiin

Aino-Kaisa Saarinen ilmoitti sunnuntaina, että hänen hiihtouransa loppuu tähän kauteen. Näyttämöltä poistuu 15 arvomitalia voittanut urheilija. Hän jäi 30 kilometrin kisassa 20:nneksi.

Hiihtofanien iloksi Krista Pärmäkoski puolestaan vihjaisi jatkavansa uraansa ainakin Pekingin 2022 olympialaisiin. Hänen MM- ja olympiamitaliensa saldo näyttää nyt kymmentä, sillä maailmanmestaruuskisoissa mitaleja on kertynyt kuusi, olympialaisissa neljä.

– Olemme menneet neljän vuoden syklissä. Keväällä varmaan lähdetään rakentamaan neljän vuoden sykliä.

– En minä ainakaan ikäloppu vielä silloin ole. Sielläkin on mahdollista vielä hiihtää, 27-vuotias Pärmäkoski mietti Pekingiä.

Pyeongchangin kolme mitalia eivät saaneet Pärmäkoskea vielä tyytyväiseksi tämän kauden kisojen osalta. Kausi jatkuu jo ensi viikonloppuna Lahdessa.

– Maailmancupissa on vielä paljon pelissä. Olen kokonaiscupissa neljäntenä, ja haluan nousta kolmen parhaan joukkoon.

– Fiilistellään nyt tämä ilta ja huominen päivä. Sitten pitää alkaa keskittyä seuraaviin kisoihin, Pärmäkoski kuvasi.

Arvokisoissa Pärmäkoski saa seuraavan mitalimahdollisuuden ensi talven MM-kisoissa Itävallan Seefeldissä. Vielä on epävarmaa, onko kaikkien aikojen paras maastohiihtäjä Marit Björgen silloin vielä mukana. Björgen ilmoitti sunnuntaina päättävänsä uransa jatkosta vasta keväällä.

– Jos hän jatkaa ensi kauteen, yritetään sitten kukistaa hänet Seefeldissä, Pärmäkoski tuumasi.

Kahdeksan olympiavoiton Björgen: "Krista on tulevaisuudessa yksi kovimmista"

Marit Björgen päätti uskomattoman olympiauransa musertavaan voittoon Pyeongchangin kisojen päätöslajissa 30 kilometrillä. Olympiakulta oli 37-vuotiaan norjalaishiihtäjän kahdeksas, ja se nosti hänet ampumahiihtäjä Ole Einar Björndalenin ja maastohiihtäjä Björn Dählien rinnalle talviolympialaisten kaikkien aikojen voittoisimpina urheilijoina.

Samalla kasvoi kokonaissaalis viiteentoista olympiamitaliin. Björndalen 13 mitalillaan jäi taakse jo parisprintin pronssisijalla.

– Tätä on vaikea ymmärtää, kahdeksan kultaa ja 15 mitalia. On kunnia päättää olympiaura tällaiseen, Björgen kertoi.

Uran jatkoa vaikkapa ensi vuoden Seefeldin MM-hiihtoihin Björgen vielä pohtii.

Björgen iloitsi palkintopallilla "nuorten tyttöjen" eli 27-vuotiaan Krista Pärmäkosken ja 24-vuotiaan Stina Nilssonin seurasta.

– Krista on tulevaisuudessa yksi kovimmista, Björgen julisti.

– Näette häntä vielä paljon.

Niskasen pettymys purkautui, Matintalo sai hyvää oppia

Kerttu Niskanen oli pitkään mukana mitalitaistelussa, mutta taipui lopulta kuudenneksi. Mitali jäi reilun minuutin päähän.

Niskanen liikuttui kyyneliin Ylen televisiohaastattelussa.

– Tämä oli yksi urani tärkeimmistä lähdöistä. Valmistautumisleiri meni hyvin, mutta sitten kunto hävisi. Kisat eivät menneet niin kuin piti, Niskanen harmitteli.

Kolmenkympin kuudennen sijan lisäksi Pyeongchangissa hän oli 16:s yhdistelmäkilpailussa ja 23:s perinteisen sprintissä. 4x5 kilometrin viestissä Suomi oli neljäs.

Johanna Matintalo uskoo Pyeongchangin olympialaisista olevan hyötyä hänen hiihtouransa tulevina vuosina. Olympialaisten maailma on erilainen verrattuna vaikkapa Lahden viime talven MM-hiihtoihin, ja kaikki oppi on tarpeen.

Matintalo, 21, kokee kuuluvansa jo arvokisoihin, vaikka onkin vielä kaukana mitalisijoista. Hän sai hiihtää Etelä-Koreassa kolme kilpailua eli kaikki ne henkilökohtaiset kilpailut, joissa hiihdettiin ainakin osittain hänen bravuurillaan perinteisellä hiihtotavalla.

– Kolme matkaa 20. sijan tienoille. Ei se ihan huonosti ole mennyt. Ei mitään huippu-onnistumista missään, mutta tasaista, Matintalo sanoi.

Päätösmatkalla 30 kilometrillä Matintalo päätyi 18:nneksi ja jäi Marit Björgenin voittovauhdista kuusi minuuttia ja 40 sekuntia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tommi Pärmäkoski joutui lähtemään töihin kesken Kristan hiihdon - lupasi leipoa vaimolleen mitalikakun 25.2.2018 11:07
  2. Pronssimitalistin aviomies analysoi rauhallisesti televisiosta, miltä vaimon suksi näytti 10.2.2018 21:09
  3. Pärmäkoski sai vihdoin ruokaa mitaliseremonian jälkeen: "Olen juossut ympäriinsä" 25.2.2018 17:05
  4. Pronssi-Kristan unelmat toteutuivat – "Nälkä kasvaa syödessä! 10.2.2018 17:15

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut