Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa, sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa ja maan pitäisi osallistua kilpailuihin oman lippunsa alla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistama Venäjän panna herätti raskaan sarjan vastustusta itänaapurissa. Valtiojohto ei hyväksy Venäjän sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee, että koska Wadalla ei ole huolta Venäjän olympiakomiteasta, rangaistus "on tässä suhteessa olympiahengen vastainen". Putinin mukaan Venäjällä "on kaikki syyt jättää valitus Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin".

– Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla, Putin sanoi.

– Tärkein asia mielestäni on se, että rangaistusten tulisi olla henkilökohtaisia ja pohjautua siihen, mitä kyseinen yksittäinen henkilö teki. Rangaistukset eivät voi olla kollektiivisia ja vaikuttaa niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä rikkeiden kanssa.

Pääministeri Dmitri Medvedev mietti hänkin rangaistusten "poliittisuutta".

– Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi, Medvedev muotoili.

Tass kertoi tiistaina, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada päättää 19. joulukuuta siitä, "taipuuko" se Wadan päätökseen. Jos ei, jää asia CAS:n harteille.

Venäjä ei antanut muuta mahdollisuutta

Venäjän Wadalle luovuttamista dopingnäytedata-tiedostoista puuttuu satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mielestä Venäjää oli pakko rangaista tuntuvasti ja kattavasti.

– Venäjä sai mahdollisuuden laittaa asiansa järjestykseen ja liittyä dopingia vastaan taistelevaan rintamaan, mutta se päätti sitä vastoin jatkaa petosta ja tosiasioiden kieltämistä, Reedie perusteli rangaistusta.

Wadan rangaistus kattaa Tokion 2020 olympialaiset ja 2022 Pekingin talvikisat. Edessä on mittava urakka, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja kansainväliset lajiliitot joutuvat seulomaan syyttömät venäläisurheilijat, jotka voivat yksilöinä osallistua lähivuosien arvokisoihin.

Korkeusmestarilla paljon kysymyksiä

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. KOK ennätti välillä höllentää Venäjän vastaisia toimiaan, mutta yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

– Venäjän lippu vietiin minulta vuoden 2015 lopulla. Olemmeko tehneet sisäistä tutkintaa? Ketä on rangaistu? Miksi urheilussamme yhä käytetään kiellettyjä aineita, ja miksi dopingista kiinnijääneiden urheilijoiden valmentajat valmentavat yhä samaan aikaan, kun viranomaiset väärentävät virallisia asiakirjoja? korkeushyppääjä Maria Lasitskene kyseli. Hän on lajinsa kolminkertainen maailmanmestari, joka joutui jättämään Rion olympialaiset väliin vuonna 2016. Lasitskene on jo pitkään kritisoinut Venäjän urheilupäättäjiä.

– Ketä voi syyttää? Ja kuka korvaa minulle sen, mitä olen menettänyt?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.