Keihässuuruus Pitkämäkeä arvostettiin urapalkinnolla

Pitkämäen seitsemän arvokisamitalin ura päättyi kilpailumielessä vuoden 2018 Paavo Nurmen kisojen viidenteen sijaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Pitkän ja menestyksekkään keihäsuransa lokakuussa päättänyt Tero Pitkämäki oli juhlituimpia urheilijoita, kun Suomen Urheiluliitto (SUL) palkitsi vuoden parhaita yleisurheilijoita torstaina Helsingissä.

SUL myönsi Pitkämäelle urapalkinnon. Myös pohjalaisurheilijan uran tärkeimpiin taustavoimiin kuuluneet valmentaja Hannu Kangas ja manageri Tero Heiska saivat tunnustuksen. Kangas toimi Pitkämäen valmentajana 23 vuotta, Heiska managerina 15 vuotta.

Ennen palkinnon antamista videoskriinille heijastettiin kuvia Pitkämäen urasta.

– Niistä tilanteista ja kilpailuista nousi useita muistoja pintaan. Kaikki kilpailut ovat hyvässä muistissa. Niitä on hieno muistella aina välillä. Nyt ne ovat mennyttä, mutta elämä jatkuu, Pitkämäki tunnelmoi tilaisuuden jälkeen.

Kuortaneen kentällä vuonna 2005 heitetty ennätysheitto 91,53 metriä ja Osakan MM-kisojen kultamitali vuodelta 2007 ovat Pitkämäen uran huippuhetkiä, mutta pari kuukautta uran loppumisen jälkeen mieleen nousevat jo muut asiat kuin suuret voitot.

– Koko ajan ne uran huiput tasoittuvat ja suuret pettymykset loivenevat. Ne tapahtumat ja kilpakumppaneiden kanssa koetut taistelut ovat urheilu-uran suola, mitalit ovat vähän toissijainen juttu omissa mietteissäni.

Lopettamista seurasi tyhjyys

Pitkämäen seitsemän arvokisamitalin ura päättyi kilpailumielessä vuoden 2018 Paavo Nurmen kisojen viidenteen sijaan. Tuossa kisassa Pitkämäen tukijalan polvesta katkesi eturistiside, ja jalka leikattiin vasta viime vuoden elokuussa.

Tänä vuonna Pitkämäki ei päässyt MM-Dohan vaatimaan kuntoon, vaikka yritti sitä toden teolla.

– Tein hyvän harjoituskauden, kaiken minkä pystyin. Pääsin kohtuulliseen kuntoonkin, mutta ihan sieltä ei löytynyt kilpailuvirettä, enkä viitsinyt tulla heittämään keskinkertaista, huonohkoa tulosta.

– Oli aika selvä itselleni, että ei se motivoinut jatkamaan. Sitten piti tehdä päätös. Sen jälkeen oli tietysti tyhjä olo, mutta ihan hyvin aika on mennyt päätöksenteosta eteenpäin.

Valmentaminenkin saattaa kiinnostaa

Urheilu-uran jälkeen Pitkämäen on pitänyt kiireisenä perhe-elämä puoliso Niina Kelon ja kolmen lapsen kanssa sekä tuleva elämäkertaprojekti.

– Sen olen tiedostanut, että urheilu-uran tuottamia fiiliksiä ja intohimoa tuskin enää tulee mihinkään asiaan, mutta jos lähelle päästään, niin hyvä on. Kirjaprojekti on seuraavan vuoden pääjuttuja.

Ilmajokelainen on aloittamassa uraa myös työelämän parissa.

– Myyntityötä. Urheilussakin toimi epämukavuusalueella oleminen, joten katsotaan, kehittääkö se työelämässäkin, Pitkämäki naureskeli.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani tarjosi palkintoestradilla Pitkämäelle myös "lahjakortin", joka oikeuttaa keihäslegendan osallistumaan kaikkiin liiton valmennuskoulutuksiin. Pitkämäki epäröi vielä koulutuspuolta, mutta intoa valmennukseen löytyy.

– Jos löytyy joku, joka haluaa minut valmentajakseen, aikaa löytyy ja näkemykset kohtaavat, niin miksi ei. Se valmentajakoulutus voi olla vähän niin ja näin, lähdenkö siihen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 3. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 4. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 5. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 6. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 7. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 8. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 9. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 10. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 11. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 12. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 13. Mikael Hoikkalan Esalainen: Opetus 40 vuoden takaa: kesän kultahetki pohjustetaan räntäkelissä
 14. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 15. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.