Kiinalaisdelegaatio MM-kisoissa: Etsii yhteistyökumppaneita jättimarkkinoille

World Snow & Ice Forumin pääsihteeri Annamari Lammassaari vietti kiinalaisdelegaation kanssa lauantai-iltaa Lahden mäkimontussa. Katja Luoma

Teemu Leppänen

Kun Krista Pärmäkoski ja kilpakumppanit hiihtivät lauantaina MM-kisojen pisintä matkaansa, Sibelius-talolla keskityttiin bisnekseen.

Lahdessa vieraili yli 20 hengen kiinalaisdelegaatio hieromassa suomalaisisäntien kanssa keinoja, millä tavalla suomaista talviurheilu- ja liikuntaosaamista voitaisiin viedä Kiinaan.

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten vanavedessä Kiinaan on aukeamassa valtavat, 300 miljoonan asiakkaan, markkinat.

Suksijoiden määrä on kasvussa ja heitä on jo nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kiina aikoo rakentaa 700 uutta hiihtokeskusta ja 2 000 jäähallia.

Koillisosassa sijaitseva Heiliongjiangin maakunta on yksi Kiinan talviurheilun edelläkävijöistä.

- Kiinnostus talviliikuntaa kohtaan on levinnyt meiltä kohti Tiibetiä, kertoo maakunnallisen lumen ja jään teollisuutta kehittävän instituutin presidentti Zhang Guihai.

Mahdollisia tarjokkaita Kiinan markkinoille on aina Pohjois-Amerikkaa ja Keski-Eurooppaa myöten.

- Pohjoismaisella osaamisella on niiden joukossa suuret mahdollisuudet. Suomalaisten tulee kuitenkin löytää paikkansa markkinoillamme, Guihai sanoo.

Mahdollisuuksia on tapahtumapaikkojen suunnittelusta ja rakentamisesta hiihtokeskusten ja talviurheilutapahtumien johtamiseen.

Kolmipäiväisessä World Snow & Ice Forum (WSIF) -seminaarissa osaamistaan esittelee tänä viikonloppuna 20 suomalaisyritystä.

Lahdessa puitiin kestävän kehityksen ratkaisuja, ja äänessä oli esimerkiksi lahtelainen energia-alan yritys Oilon oy, jonka liikevaihdosta kolmannes tulee Kiinan markkinoilta.

Sunnuntaina Tuusulassa esitellään arkkitehtuuria ja muotoilua.

Perjantaina Tampereella keskityttiin teknologiaan.

Guihai vakuuttelee, että heillä on aito halu helpottaa suomalaisten yritysten pääsyä Kiinan markkinoille. Se vaatii kuitenkin paljon töitä.

Kiinalais-suomalaista yhteistyötä edistämään perustetun WSIF ry:n puheenjohtaja Arto Ojala kertoo, että suurimmat ponnistukset tarvitaan rakennusalalla.

- Sinne ei mennä noin vain rakentamaan, vaan ensin pitää löytää yhteistyön muoto. Onko se esimerkiksi projekti, konsultointi vai mitä, sitä yritämme selvittää, Ojala sanoo.

Koulutusta on sen sijaan helpompi viedä. Se voi olla esimerkiksi hiihto- ja jääkiekkovalmennuksen kouluttamista. Tällä matkalla kiinalaisille on näytetty, miten jäähallia hoidetaan.

Näytön paikka suomalaisille ja muillekin yrityksille on tulossa syyskuussa, jolloin järjestään talviurheilun messut Pekingissä.

Kiina

Satojen miljoonien suksijoiden markkinat

Pekingin talviolympialaiset 2022 -hanke tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle tapahtumapaikkojen suunnittelusta ja rakentamisesta hiihtokeskusten ja talviurheilutapahtumien johtamiseen.Kisojen vanavedessä Kiinaan on kasvamassa suuret talviliikunnan ja -urheilun markkinat.Kiinan kansallisessa hankkeessa 300 miljoonaa ihmistä kannustetaan aloittamaan hiihto- tai lasketteluharrastus.Maahan rakennetaan 700 hiihtokeskusta ja 2 000 jäähallia.World Snow & Ice Forum ry toimii verkostoijana keskittyen neljään päätoimialueeseen: rakentamiseen, hiihtokeskusten johtamiseen, tapahtumajohtamiseen ja urheilijan polkuun harrastajasta kilpaurheilijaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 2. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.