Nopeammin, nopeammin, nopeammin

Reima Rautiainen

Sunnuntaina päättyneessä MM-turnauksessa suomalaiskatsojillekin valkeni, että jääkiekko on vauhdikas peli.

Arvokisoissa Suomen kolmesti hopealle luotsannut valmentaja Erkka Westerlund törmäsi nopeuden vaatimukseen vuosikymmeniä sitten.

– Luin 1980-luvun alussa Neuvostoliiton päävalmentaja Viktor Tihonovin lehtihaastattelun. Siinä otsikkona oli ”Nopeammin, nopeammin, nopeammin!”, ensi kaudella KHL:n Salavat Julajev Ufaa valmentava Westerlund muistelee.

Tietämättömälle evästykseksi, että Viktor Tihonov valmensi Neuvostoliiton kahdeksana vuonna maailmanmestariksi.

MM-turnauksessa neljänneksi sijoittunut Suomi sai moitteita verkkaisuudestaan. Westerlund ei ota kantaa Leijonien tekemisiin, vaan linjaa lajin kehitystä yleisemmin.

– Näen kehityssuunnan tosi yksinkertaisena. Ensimmäisellä tasolla joukkue pyrkii pelissään ajatuksen nopeuteen, seuraavalla tasolla taidon ja kolmannella tasolla fyysisen, ulkoisen tekemisen nopeuteen, Westerlund kertoo.

Vaikka jääkiekkoilussa ei ole yhtä totuutta siitä, kuinka lajia pitää pelata, voittamisen todennäköisyys kasvaa, kun joukkue perustaa pelinsä vauhtiin.

Maailmanmestariksi neljän vuoden tauon jälkeen palannut Ruotsi juhli MM-kultaa myös tasan 30 vuotta sitten. Ruotsin kiekkohistorian neljäs mestaruus 1987 Wienissä heltisi tiiviillä keskialueen puolustuspelillä, muurimaisella trapilla.

Tämän kevään MM-turnauksessa ruotsalaiset tiedotusvälineet irvailivat Suomen pelitavasta, jossa oli vahvoja vaikutteita trap-puolustuksesta.

Ruotsi teki irtioton puolustuskeksinnöstään 2000-luvulla.

– Kiekkovaikuttajat istuivat Ruotsin liiton kehityspäällikön Tommy Boustedtin johdolla saman pöydän ääreen. Siellä tehtiin muutoksia pelitapaan 5–6 vuotta meitä aiemmin, Westerlund kertoo.

Kaksi kertaa peräkkäin SM-kultaa voittaneen Tapparan pelitavasta päätellen viiden kenttäpelaajan trap on juurtunut meillä menestysreseptiksi.

– En tiedä, onko kansallisella tasolla viime aikoina keskustelua käyty, mutta kansainvälinen suuntaus on, että peli nopeutuu koko ajan, Westerlund tietää.

Jääkiekon pelitempon kasvamista vauhdittaa se, että kehitys on maailmanlaajuinen.

Eturivissä suunnannäyttäjänä on ollut Kanada. Toissa vuonna se hurjasteli MM-Tshekissä voitosta voittoon ja maailmanmestaruuteen mykistävällä maalierolla 66–15.

Peli kaukalossa on aina suhteessa vastustajaan.

– Aktiivinen pelitapa pakottaa vastustajankin nopeuttamaan peliään, Westerlund kiteyttää.

Ruotsin kymmenes maailmanmestaruus Kölnissä oli syy ja seuraus. Joukkueen tähtiyksilöt ovat kasvaneet aloitteellisuuteen kannustavassa ilmapiirissä ja ovat aktiivisen pelitavan keihäänkärkiä maailman ykkösliigassa NHL:ssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.