Suunnistusta, jalkapalloa, tennistä... - Nappaa talteen urheilun superviikonlopun tärpit!

Perinteinen Suur-Hollola-ajo kilpaillaan viikonloppuna. Samuli Ikäheimo

Suvi Lempinen

Urheilun ystäviä hemmotellaan Lahden seudulla viikonloppuna, kun alueella kilpaillaan yhteensä kahdeksassa eri lajissa. Koostimme listan viikonlopun tapahtumista, joista voit valita mieleisesi ja omaan aikatauluusi parhaiten istuvat. Tai mikäli aikaa riittää, mikset yrittäisi pyörähtää kaikissa tapahtumissa?

Viikonlopun kovapalkintoisin urheilujuhla Lahdessa on Suur-Hollola-ajot. Raviviikonloppu alkaa perjantaina Lahti Ascot -hattujuhlaraveilla, jatkuu lauantaina Suur-Hollolan välierillä ja huipentuu Suur-Hollolan finaaleihin. Suomessa syntyneet lämminveriset kilpailevat peräti 120 000 euron ykköspalkinnosta. Jo lauantain välierät ovat kovat, kun samassa välierässä kohtaavat Elian Web, Seabiscuit, Express Duo ja Jonesy.

Usein kesän helteet ovat alkaneet Suur-Hollola-viikonlopusta, ja hyvää säätä Jokimaalla toivotaan viimeiseen asti tälläkin kertaa. Raviradalle odotetaan viikonloppuna hyvän sään vallitessa 12 000:ta katsojaa.

- Jos sataa, jäädään alle kymmenentuhannen, Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka epäilee.

Suomenhevosille tarjolla on yli 42 000 euron ykköspalkinto. Matkan ME-ravuri Jokivarren Kunkku kohtaa juhannuksen Nordic Kingin kakkosen Costellon. Kisan ainoa 5-vuotias, orimattilalaiskasvatti Caijus starttaa ykköspaikalta.

Lahti Ascot alkaa perjantaina kello 14, Suur-Hollola lauantaina ja sunnuntaina kello 13.30.

Kolmipäiväistä juniorijalkapalloilun juhlaa vietetään 20. kertaa järjestettävässä Lahti Soccerissa. Turnaukseen osallistuu 166 joukkuetta, eli noin 2 000 pelaajaa. Juhlavuodesta huolimatta Lahti Soccerissa keskitytään pelaamiseen, ei juhlimiseen.

- Oheisohjelma onnistuisi paremmin sisällä. Ulkona sää asettaa rajoitteita, muistuttaa nuorisopäällikkö Esa Lehikoinen FC Reippaasta.

Viime vuonna joukkueita oli yli 190.

- Se oli supervuosi. Minun aikanani turnauksessa ei ole koskaan aiemmin ollut niin paljon joukkueita, Lehikoinen sanoo.

Turnaus pelataan Lahdessa viidellä kenttäalueella ja yhteensä 30 eri kentällä. Järjestelyissä apuna on noin 250 vanhempaa, joiden lapset pelaavat turnauksessa.

Lahti Soccer pelataan perjantaista sunnuntaihin kello 9-18.

Vierumäellä lauantaina neljättä kertaa järjestettävä Finntriathlon on vakiinnuttanut paikkansa Suomen isoimpien triathlonien joukossa. Lauantaina mukana on noin 650 triathlonistia. Osallistujamäärältään suurempia lajitapahtumia Suomessa ovat vain Joroisten ja Tahkon Finntriathlonit sekä Vantaan Triathlon, kertoo Finntriathlonin tapahtumapäällikkö Tiina Boman.

Perusmatkan kisassa uintiosuus on 1 500 metriä, pyöräily 40 kilometriä ja juoksu 10 kilometriä,

- Se on tykätty kisa, koska kaikki on samassa pihapiirissä ja lähellä Etelä-Suomesta tulevia, Boman kertoo.

Koska ensi vuonna samana viikonloppuna järjestetään Lahdessa Suomen ensimmäinen Ironman-kilpailu, siirtyy Vierumäen Finntriathlon elokuun viimeiseen viikonloppuun, Finntriathlon-sarjan finaaliksi.

Tapahtumaa ei haluttu aikaistaa alkukesän epävarmojen kelien vuoksi. Loppukesästä ainakin vesi on todennäköisesti uintilämmintä. Nyt näyttää siltä, että uinnit pystytään järjestämään lauantaina normaalisti. Ennen juhannusta mitatut järviveden lämpötilat kisan kahdesta järvestä olivat 15,8 ja 18 astetta.

- Jos vesi on paljon alle 15-asteista, uintia lyhennetään. Lämpimänä päivänä voidaan uida myös viileässä vedessä, Boman kertoo.

Kisaan osallistuvat muun muassa viime vuoden voittaja Darby Thomas sekä Lahdessa täysmatkan mestaruuden voittanut, Ironman-kilpailija Toni Pystö.

Finntriathlon alkaa lauantaina kello 11.30.

Kortteliliigan beach volley -turnaus kerää viikonloppuna 27-vuotisen turnaushistoriansa kolmanneksi suurimman osanottajajoukon Camping Messilän rannalle.

Kamppailuihin osallistuu 115 joukkuetta, jotka pelaavat kolmen päivän aikana yhteensä 245 ottelua. Palloa pelataan tauotta kahdeksalla kentällä.

- Mieltä lämmittää erityisesti vieraspaikkakuntalaisten suuri määrä. Joukkueita saapuu esimerkiksi Turusta, Jyväskylästä, Helsingistä ja Tampereelta. Toivottavasti myös yleisö ottaa tapahtuman omakseen, kertoo turnausjärjestelyistä vastaavan noin 40-henkisen talkooporukan päällikkö Tomi Sairomaa.

Pelit alkavat perjantaina kello 15, lauantaina 10 ja sunnuntaina 11.

Lauantaina ensimmäisiä askeliaan ottaa uusi koripalloturnaus Kispi Katukoris. Kisapuistossa pelaavat ainakin C-pojat ja miehet. Järjestäjä Lahti Basketball Junioreiden tarkoitus oli saada pystyyn sarjoja eri-ikäisille tytöille ja pojille aikuisiin asti, mutta ilmoittautuneita joukkueita on vielä vähän. Ilmoittautumisia otetaan vastaan torstaina yömyöhään asti. Kyse on niin sanotusti matalan kynnyksen peleistä.

- Teemme sarjoja sitä mukaa lisää, jos saamme joukkueita lisää. Otteluohjelmakaavion ja pelien valvominen onnistuu tiukemmallakin aikataululla. Mukaan mahtuu vielä hyvin, toiminnanjohtaja Jimi Koskinen sanoo.

Katukoristurnauksesta suunnitellaan Lahteen uutta perinnettä, ja kiinnostuksen toivotaan heräävän tulevina vuosina. Nyt mukana on pääosin seuran omia junnuja ja miehissä harrasteporukoita.

- Turnauksen voisi järjestää vaikka kesän mittaisena turnauksena, jossa pelejä olisi tiettyinä viikonloppuina, Koskinen ideoi.

Pienen turnauksen etu on kuitenkin joustavuus. Sadekuurojen yllättäessä voidaan pitää pieniä taukoja.

- Saamme pelaajille pelejä. Se on tärkeintä. Toivotaan hyviä kelejä.

Kispi Katukoris pelataan lauantaina.

Orimattilan Rastivarsat järjestää sunnuntaina ensimmäistä kertaa suunnistuksen kansallisen sprinttikilpailun. Kyseessä on kahden lähdön Tuplasprinttikilpailu, ja samalla kilpaillaan myös Päijät-Hämeen aluemestaruuksista. Osallistujia on lähemmäs 300, mikä tarkoittaa tuplakisassa noin 550:tä suoritusta.

- Osanottajamäärä on lähellä sitä mitä odotimme. Suunnistuskisat eivät ole silti suuri tulonlähde. Osanottokulut ovat niin alhaiset, että niillä katetaan vain kartanteko. Sama kartta on tietysti käytettävissä myöhemminkin, kilpailunjohtaja Markku Hämäläinen pohtii.

Sprintit suunnistetaan Orimattilan länsitaajamassa kaupunkiympäristössä. Asukkaat ovat suhtautuneet asiaan hyvin, Hämäläinen kiittää. Lauantaina monella riittääkin katsottavaa omalta kotiovelta. Kilpailukeskus on Megamyyntiareenassa.

Kovia ennakkosuosikkeja ovat Hiidenkiertäjien maailmalla sprinttikisoja kiertänyt Olli-Pekka Koistinen sekä Angelniemen Ankkurin kakkosmaajoukkuesuunnistaja Sanni Kivelä.

Rastivarsat on järjestänyt joka vuosi kansalliset kilpailut, mutta aiempina vuosina ne on suunnistettu metsässä. Metsään palataan ensi vuonna, jolloin Lahti-Hollola-Jukolan vuoksi Rastivarsat on ottanut perinteisen Lahti-suunnistuksen järjestettäväkseen Orimattilassa. Se on samalla Rastivarsojen 40-vuotisjuhlakisa.

Kilpailu alkaa sunnuntaina kello 11.

Lahden Tenniskerhon 2 000 euron kansallinen tennisturnaus saa tämänvuotiset 119 pelaajaansa mahtumaan Kisapuiston kentille.

- Se on sopiva määrä. Riittää, että aloitamme aamuyhdeksältä, emme jo kahdeksalta, ja lopetamme kello 22, Tenniskerhon puheenjohtaja Jari Lautaniemi sanailee.

Pelejä riittää kolmeksi päiväksi. Toiveissa on sateeton viikonloppu, mutta sateen yllättäessä pelejä siirretään sisäkentille. Parin tunnin sateen aiheuttama viive on helposti purettavissa.

Oman jännityksensä järjestäjille ja pelaajille tuo Tennisliiton viime viikolla käyttöönottama uusi sähköinen kilpailujärjestelmä.

- Osa ilmoittautumisista on mennyt ohjelman taakse taivaalle, Lautaniemi kertoo kokemuksista ympäri Suomen.

Lahdessa ilmoittautumiset näyttävät tulleen perille, mutta ottelukaavioiden ja tulospalvelun toimivuus jännittää.

Turnauksen nimi 2 000 euron kansalliset viittaa palkintoina jaettaviin lahjakortteihin.

Pelit alkavat perjantaina kello 17 ja jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina kello 9.

Takkulan ratsastuskeskuksessa kilpaillaan viikonloppuna kahden hevosrodun kotimaisista mestaruuksista.

Vuonohevosten lauantaiseen koulumestaruuskilpailuun on ilmoittautunut 12 ratsukkoa ja sunnuntaisiin estemestaruuksiin kuusi. Newforestinponeissa osallistujia on koulukisassa kuusi ja esteillä kahdeksan. Roduissa järjestetään myös kansainvälisiä arvokilpailuja.

Kilpailut alkavat molempina päivinä kello 9.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut