FC Lahden tehottomuus huolestuttaa

Atte Airo

FC Lahti tuli edellisen päävalmentajan Toni Korkeakunnaksen aikana tunnetuksi tasapelialttiina joukkueena. Vähämaaliset tasurit määrittelivät joukkuetta lopulta jopa liiankin dominoivasti. Suuri osa lahtelaisesta jalkapalloväestä näki budjettiin nähden kelpo sarjasijoituksia ottaneen Token Lahden hajuttomana ja mauttomana. Joukkueelta kaivattiin räväkämpää tekemistä.

Veikkausliigan kautta 2019 on ehditty todistaa Lahdessa nyt 7 ottelun verran uuden päävalmentajan Sami Ristilän alaisuudessa. Tuloksena on voitto, tappio ja 5 tasapeliä. Vain kauden avausottelussa KuPSia vastaan Lahti onnistui tekemään enemmän kuin yhden maalin.

Kotiotteluissa on kuitenkin nähty myös sitä paljon kaivattua räväkkyyttä. Jokaisessa neljässä Kisapuistossa pelatussa ottelussa Lahti on noussut tappioasemasta tasoihin. Tasoitusmaalit ovat osuneet pelien loppuhetkille ja kotiyleisö on päässyt kotiin hyvällä fiiliksellä.

Kotipelien hurmosmaiset loput ovat kuitenkin osaltaan hämärtäneet ja vääristäneet totuutta FC Lahden pelillisestä tasosta. Jo harjoituskaudella Lahden maalit syntyivät pääsääntöisesti komeiden yksilösuoritusten ansiosta. Kriittisimmät katsojat olivat kuitenkin jo tuolloin huolissaan siitä, että joukkueen hyökkäyspelin yleisilme oli varsin hampaaton.

Toistaiseksi Ristilä ei ole onnistunut kehittämään joukkueen hyökkäyspeliä. Harjoituskaudelta tuttuja hienoja yksilösuorituksia on nähty, mutta selkeitä malleja esimerkiksi vastahyökkäyksiin lähdettäessä on vaikea havaita. Kuhnurit vaikuttavat lähinnä hämmentyneiltä vapaiden syöttölinjojen auetessa. Palloa viedään herkästi liian pieneen tilaan, tai sitten se lahjoitetaan vastustajalle. Juoksulinjojen ja syöttöjen ajoitukset eivät kohtaa. Maalipaikat loistavat poissaolollaan.

Ristilän kunniaksi on toki todettava se, että hän antaa pelaajille mahdollisuuden yksilösuorituksiin. Toke olisi todennäköisesti jo kieltänyt Josua kokeilemasta kaukaa, koska tilastojen mukaan kaukolaukaus on riski, joka voi johtaa pallon menetykseen ja vastustajan vastahyökkäysmaaliin.

Vaikka Lahdella on vasta yksi voitto, niin kaikki on luonnollisesti vielä auki. Sarjassa jossa ylivarovainen peli on trendi, ovat piste-erot pieniä. Lahti ei suinkaan ole ainut tasapeleihin taipuvainen joukkue Veikkausliigassa. Esimerkiksi VPS on onnistunut pelaamaan ensimmäisestä seitsemästä pelistä yhtä tappiota lukuunottamatta kaikki tasan.

Ratkaisevaa Lahden kauden sujumisen osalta onkin, onnistuuko Ristilä ja muu valmennustiimi viemään joukkueen peliä eteenpäin. Olisi hämmästyttävää, jos viime kaudesta paljolti muuttunut joukkue olisi ehtinyt hitsautua saumattomasti yhteen harjoituskauden aikana.

Nyt kun Veikkausliigassa pelataan ylä- ja alaloppusarjat, niin peli olisi kuitenkin saatava kiireesti uomiinsa. Muutoin kaudesta muodostuu helposti pannukakku, jolla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Veikkausliigan pelejä on kallista järjestää tyhjille katsomoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 2. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 3. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 4. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 5. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 6. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 7. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 8. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 9. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 10. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 11. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 12. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 13. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 14. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 15. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.