Jari Litmanen Qatar-puheistaan Ilta-Sanomille: "Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia"

Litmanen muun muassa kehui sitä, ettei joukkueiden tarvitse käyttää aikaa pitkiin matkustamisiin pinta-alaltaan pienessä maassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Jalkapallosuuruus Jari Litmanen herätti sunnuntaina huomiota kehuttuaan Qatarin puitteita järjestää onnistuneet miesten jalkapallon MM-kilpailut vuonna 2022.

Kisojen järjestelyistä vastaavan komitean nettisivuille antamassaan haastattelussa Litmanen muun muassa kehui sitä, ettei joukkueiden tarvitse käyttää aikaa pitkiin matkustamisiin pinta-alaltaan pienessä maassa.

Litmasen kommentit keräsivät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa runsaasti kritiikkiä, sillä Qatarin MM-turnausta on arvosteltu vuosien varrella runsaasti. Maanantaina Litmanen vastasi kritiikkiin tiedotteella.

– Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaation, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia, Litmanen kertoi Ilta-Sanomien kokonaisuudessaan julkaisemassa tiedotteessa.

Litmanen lähetti saman tiedotteen myös muun muassa Iltalehdelle ja Helsingin Sanomille.

– Itse olen edelleen sitä mieltä, että jalkapallo-olosuhteet, kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta, Litmanen sanoi.

Qatar-valintaa kritisoitu paljon

Päätös järjestää MM-kisat Qatarissa on saanut kritiikkiä muun muassa siksi, että Qatarille myönnettiin turnaus sen lahjottua kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan johtoa.

Lisäksi huolta ja puhetta ovat herättäneet rakennustyömailla vallitsevat heikot olosuhteet, ulkomaalaisten rakennustyömiesten huono kohtelu sekä ihmisoikeuskysymykset laajemminkin.

Qatarin kuuman sään vuoksi MM-turnaus pelataan poikkeuksellisesti vasta marras-joulukuussa 2022.

Litmanen kertoi olleensa Qatarissa suomalaisen yrityksen pyytämänä yksityismatkalla ja lomalla vaimonsa kanssa. HS:n mukaan Litmasen kutsui Qatariin matkailualan yritys Airtouch oy .

– Haluan korostaa, että tämä kaikki jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen tapahtui täysin omasta toiveesta ja vapaasta tahdosta. Qatarin valtio tai mikään muu qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään, Litmanen sanoi tiedotteessaan.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa ovat parhaillaan käynnissä yleisurheilun MM-kisat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.