MM-kisojen protestit valvottivat kisojen jurya aamuneljään – Antti Pihlakoski ajoi oikeustajun mukaisia pronssipäätöksiä moukarissa ja aitajuoksussa

Moukariprotesti koski Unkarin Bence Halaszin pronssiheittoa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallitusjäsen Antti Pihlakoski valvoi aamuyöhön Dohan MM-kisojen kuudennen kilpailupäivän jälkeen. Pihlakoski istui kisojen juryn jäsenenä Puolan moukarinheiton finaalista jättämän protestin takia.

Käsittely venyi aamuneljään ja jatkui torstaina. Perään tuli vielä Espanjan protesti miesten 110 metrin aitajuoksun loppukilpailusta.

Lopputuloksena moukarissa neljänneksi sijoittunut Puolan Wojciech Nowicki sai moukarissa ylimääräisen pronssin, samoin Espanjan Orlando Ortega aitajuoksussa.

– Mielestäni säännöt näihin tilanteisiin oli tehty teknisin silmin niin, etteivät ne vastanneet yleistä oikeustajua, Pihlakoski avasi ongelmaa torstai-iltana.

Moukariprotesti koski Unkarin kolmanneksi sijoittuneen Bence Halaszin pronssiheittoa, joka paljastui videotarkastuksessa yliastutuksi. Kantapää pyörähti suorituksessa todistetusti ringin reunan päälle.

– Emme kuitenkaan voineet hylätä häntä. Se olisi tuntunut epäoikeudenmukaiselta, kun hän alkoi heittää hyvän avauskierroksen tuloksensa jälkeen riskillä ja tuloksena oli vain yliastuttuja ja yksi 73-metrinen, Pihakoski selitti.

– Teimme Salomonin tuomion ja jaoimme kaksi pronssia.

Eli Halasz sai pronssin yliastutulla 78,18 metrin heitolla ja Nowicki tuloksella 77,69.

Sääntöjä pitää viilata ihmisten oikeustajuun

Miesten aitafinaalissa olympiavoittaja Omar McLeod pilasi kompuroinnillaan Espanjan Ortegan juoksun.

– Nauhalta näki, että Ortega oli siinä vaiheessa menossa mitaleille. Jos tilanne olisi tapahtunut alku- tai välierissä, Ortega olisi päässyt ylimääräisenä jatkoon, Pihlakoski selitti pulmaa.

Pihlakoski väänsi hallituksen jäsenenä asiasta pykälämiehiä vastaan.

– Ymmärsin, että on olemassa shit happens -pykälä, mutten ymmärtänyt, miksei finaalissa voi olla kompensaatiopykälää kuten alku- ja välierissä.

Jury harkitsi uusintajuoksua, mutta siitä luovuttiin.

– Ortega olisi saattanut juosta uusinnassa myös voittajaa paremman ajan, Pihlakoski selitti uusinta-ajatuksen hylkäämistä.

Lopputuloksena viidentenä maaliin juossut Ortega sai pronssin.

– Sääntöihin pitää saada korjaus niin, että ne palvelevat tällaisissa tilanteissa paremmin ihmisten yleistä oikeudentajua, Pihlakoski tiivisti juryn päätösten seuraukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 11. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.