Ruuskanen, Helander ja Etelätalo tappelevat joukolla finaalipaikoista – suomalaiset tarvitsevat Dohan MM-kisojen keihäskarsinnassa muutakin kuin rutiinia

Suomen keihäskolmikko pääsee viimein viikonloppuna tositoimiin. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Arvokisakarsintoihin liitetään kultainen nyrkkisääntö: vahvoilla ovat urheilijat, joiden rutiinitaso riittää karsintarajaan. Dohan MM-kisojen keihäskarsinnan tulosraja on 84 metriä, ja viisaimpien arvausten mukaan karsintaan osallistuu 12 noin 82–83 metrin karsintatulokseen yltävää heittäjää.

Kukaan Suomen kolmikosta ei oikein täytä kriteeriä, kun Antti Ruuskanen ja Oliver Helander kärsivät kesällä vammoista, eikä Lassi Etelätalon taso ole ollut metrejä 80 metrin paremmalla puolella.

Kukaan ei toki epäile, etteikö suomalaisia nähdä Khalifa-stadionin heittopaikalla, kun mitalikamppailu alkaa sunnuntaina kello 19.55.

Sitä ennen pitää saada keihäs pari–kolme metriä päälle 80 metrin lauantain karsinnassa. Ensimmäinen, helteisemmäksi ennusteltu karsintaryhmä alkaa heittää kello 16.30 ja toinen kello 18.

Euroopan mestari, kolminkertainen arvokisamitalisti Ruuskanen vetää kolmikkoa kokemuksellaan. Hän on mennyt kaikissa arvokisoissaan finaaliin nuorten sarjoista aikuisiin.

Ruuskasella, 35, on arvokisakokemusta 11 loppukilpailusta.

– Toivottavasti putki jatkuu, Ruuskanen sanoi karsinnan aattona järjestetyssä mediatapaamisessa.

Johtotähti kilpailee ehjänä

Tekniikkaansa uusinut Ruuskanen aloitti kauden 85-metrisellä Raaseporin tuulissa. Sen jälkeen hän on saanut aikaiseksi yhden 83:n ja kaksi 82 metrin tulosta.

Karsintaan Ruuskanen palaa kahden kuukauden kilpailutauolta, jolle hän joutui kantapää- ja polvivaivojen takia. Hän loukkaantui Joensuun kilpailussa ja vetäytyi kisoista Kalevan kisojen jälkeen.

– Olen nyt saanut kantapään ja myös muut paikat kuntoon. Turkin leirillä tein kolme kovaa ja yhden kevyen heittoharjoituksen, Ruuskanen kertoi.

– Leiri meni tosi hyvin. Toivottavasti kesän parhaat heitot tulevat täällä. En ainakaan ole väsynyt harjoituksista enkä kilpailuista, joten intoa riittää.

Ruuskanen on ujuttautunut finaaleihin karsinnan parhaan paikalta mutta myös viimeisenä 12:ntena miehenä. Kokemustensa jälkeen hän ei halunnut ennustaa Dohan tasoa.

– Turha sanoa metrejä, 12 joukkoon pitää päästä, Ruuskanen totesi.

Ruuskasen rutiini oli siis hyvä ennen terveyshuolia, mutta karsintaan hän joutuu pitkältä kilpailutauolta.

Kortisonipiikki olkapäähän

Helander, 22, avasi kautensa 82-metrisellä, paransi Paavo Nurmen kisoissa 84,84 metriin ja juhannuksena Kuortaneella 86,93 metriin. Sen jälkeen hän jäi heittotauolle kylkivamman takia.

Uusi yritys elokuussa tarjosi 78 metriä Espoossa ja 80,66 Tukholman Ruotsi-ottelussa. Ja taas telakalle, tällä kertaa jo talvella todetun olkavamman takia.

– Olkapäähän laitettiin Ruotsi-ottelun jälkeen vähän kortisonia ja tuli muutaman viikon heittotauko, Helander kertoi Dohassa.

– Nyt olen tehnyt yhden heittoharjoituksen Suomessa ja kaksi Belekissä. Tuli ihan hyviä heittoja. Tänään vielä lyhyt puntti.

Valmentaja Glenn Lignell vahvisti onnistuneet harjoitusheitot.

– Rentoa, hyvää tekemistä, Lignell kehui.

– Tärkeintä oli, että Oliver pääsi ehjänä tänne.

Helanderilta puuttuu repaleisen kauden takia rutiini tykkänään.

Viiden vuoden odotus päättyy

Vammahuolet vihdoin selättänyt Etelätalo palaa arvokisoihin viiden vuoden tauolta. Hän oli Zürichin 2014 Euroopan mestaruuskilpailuissa neljäs.

– Hyvä olla täällä. Olen viisi vuotta odottanut, että pääsen edustamaan Suomea. Tämä on ollut tavoitteena harjoituskaudella ja koko kesän, Toni Kuuselan kanssa kolmannesta edustuspaikasta kilvoitellut Etelätalo kertoi.

Etelätalo, 31, on heittänyt kauden aikana 11 kilpailua. Hän voitti Lappeenrannan Kalevan kisoissa ensimmäisen Suomen mestaruutensa kauden parhaalla tuloksellaan 84,11. Ruotsin-ottelun kakkossijan hän otti kauden toiseksi parhaallaan 82,15, eli Etelätalokaan ei voi tuudittautua rutiinitasoonsa Dohan karsinnassa.

– Maaottelun jälkeen ohjelmassa oli lyhyt lepo ja perään parin, kolmen viikon kovempi treenijakso, Etelätalo kertoi.

– Minulla oli yksi kova heittoharjoitus Suomessa ja kaksi Belekissä. Heitot olivat ihan hyvällä tasolla.

Mondo vie helposti heittäjää

Keihäsvalmentaja Petteri Piironen arvioi suomalaisten tilanteen "stabiiliksi".

– Kaikki kolme harjoittelivat Turkin Belekissä suunnitelmiensa mukaan ilman kompromisseja. Eikä tullut mitään vastoinkäymisiä, Piironen totesi.

– Dohan stadionin nopea alusta voi olla eduksi Lassille ja Oliverille, jos he hallitsevat tilanteen.

Myös Ruuskanen tuntee mondon metkut.

– Täytyy pitää maltti vauhdinjuoksussa. Turkissa oli tartan, joten verryttelykentällä pitää ottaa tuntumaa rataan, Ruuskanen totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.