Jenna Laukkanen hyppää altaan show-meininkiin Texasissa: Esiintymäänhän sinne mennään

Jenna Laukkanen debytoi ensi viikonloppuna huippu-uimarien ideoimassa kisasarjassa. LEHTIKUVA/ Jussi Nukari

STT

Uimari Jenna Laukkanen pääsee ensi viikonloppuna kunnolla valokeilaan, kun hän debytoi huippu-uimarien ideoimassa ISL-kisasarjassa. Sotkamolaiselle on luvassa suuren maailman show-meininkiä Dallasin kupeessa Lewisvillessä.

Laukkanen kilpailee 24 uimarin kansainvälisessä joukkueessa. Sarjaan ainoana suomalaisena osallistuva Laukkanen on jo fiilistellyt tulevaa katsomalla nettipätkiä sarjan aiemmista kisoista.

– Sarja vaikuttaa juuri siltä, mitä uinnissa on kaivattu. Urheilijat ovat keskiössä, ja esiintymäänhän sinne mennään, Laukkanen ennakoi torstaina alkavaa kisareissuaan puhelimitse.

Laukkanen, 24, kuuluu unkarilaisen olympiavoittajan Katinka Hosszun Iron-joukkueeseen. Hosszu kutsui Laukkasen mukaan viime talvena, eikä lyhyen radan kaksinkertainen Euroopan-mestari epäröinyt.

– Sarja tuo uutta intoa uintiin ja uimareille. Kansainvälisen uimaliiton Finan toiminta on jo pitkään ollut kaavoihin kangistunutta, Laukkanen arvioi.

Sarjaa kuuluu kuusi kilpailua eri puolilla Yhdysvaltoja ja Eurooppaa ja joulukuinen finaali Las Vegasissa.

Pikkuseura vaihtuu isoksi joukkueeksi

Showmaisuuden lisäksi mullistavaa on kansainvälisen joukkueen puolesta uiminen. Pienestä Swimming Club Vuokatista tulevalle Laukkaselle se on vau-juttu. Uimarit keräävät joukkueelleen pisteitä yksittäisistä lajeista, viesteistä ja pudotuskisoista.

– Arkitekeminen on aika yksinäistä, mutta nyt pääsen tekemään töitä joukkueen eteen ja uimaan muiden puolesta, Laukkanen kuvasi.

Hän tuntee Iron-ryhmästä keväällä Helsingissä vierailleen Hosszun lisäksi etenkin muut rintauimarit, Jamaikan Alia Atkinsonin, Belgian Fanny Lecluysen ja Espanjan Jessica Vall Monteron.

– Alian kanssa on käyty monet keskustelut ja heitetty vähän läppääkin. He ovat kilpakumppaneita, mutta myös vähän jo kavereita. Pyrin olemaan uinnissa sosiaalinen. Koen olevani altavastaaja isoissa kisoissa ja yritän oppia kokeneemmilta, Laukkanen kertoi.

Hän veikkasi kisaavansa ISL-sarjassa etenkin 50 ja 100 metrin rintauinnit, mahdollisesti myös sekauintia.

– Otan vastaan kaiken, mitä tarjotaan. On hienoa mennä mukaan, Texasista joukkueen kanssa Budapestiin jatkava Laukkanen kertoi.

Laukkaselle tärkeää on myös se, että ISL-kisoissa voi ansaita ja edistää siten uraansa. Laukkanen arvioi, että käyttää tienestejä urheilijan arkeen: fysioterapiaan tai terveellisemmän ruuan ostamiseen.

– Jos Suomessa haluaa ostaa kunnon ruoka-aineita, siihen saa menemään rahaa, ammatikseen uiva Laukkanen sanoi.

Lyhyt rata palvelee EM-kisoja

ISL-kisat uidaan 25 metrin altaassa, mikä palvelee Laukkasta matkalla kohti joulukuisia lyhyen radan EM-kisoja Glasgow'ssa. Toistaiseksi Laukkasen uran parhaat saavutukset ovat lyhyeltä radalta, jolla hän voitti 2015 Israelissa kaksi EM-kultaa.

– Päätimme valmentajani Toni Piiraisen kanssa keskittyä nyt syksyllä lyhyeen rataan. Siksi en kilpaile ollenkaan maailmancupeissa, jotka kisataan 50 metrin altaassa. Koen, että koko ajan lyhyeltä radalta pitkälle radalle hyppiminen sekoittaisi tilannetta, Laukkanen kertoi.

Hän kertoi siirtyvänsä pitkälle radalle heti Glasgow'n EM-kisojen jälkeen. Arvokisoihin tehtävillä herkistelyillä Laukkanen kisaa joulukuussa Amsterdamissa pitkällä radalla.

– Tammikuusta alkaen pystyn sitten kokoamaan pitkän radan kautta, Laukkanen sanoi.

Muutokselle ei ollut vaihtoehtoa

Kesällä Laukkanen oli jumissa kovan voimaharjoittelun sekoitettua uinnin. Heinäkuisten MM-kisojen jälkeen hän vaihtoi saliharjoitukset terävyyttä ja räjähtävyyttä hakeviksi ja on jo tyytyväinen muutokseen.

– Olen huomannut paluuta siihen, mitä uimiseni on ollut parhaimmillaan, Laukkanen arvioi.

Laukkanen on iloinen, että löysi ympärillään olevien fiksujen ihmisten kanssa lääkkeet umpisolmun avaamiseen. Muutos oli pakko tehdä, vaikka tärkeä olympiavuosi on edessä.

Solmua on ollut avaamassa myös uusi psyykkinen valmentaja, muun muassa yhdistetyn hiihtäjien taustalla vaikuttanut Terhi Lehtoviita. Vuokatissa Laukkasen kotikulmilla paljon työskentelevän Lehtoviidan kanssa uimari on päässyt käymään asioita kasvotusten läpi.

– Pystyn olemaan paremmin rehellinen, ja löydämme vastauksia, Laukkanen kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.