Yhdistetyn hiihtäjät pääsivät lomille – "Nyt on hyvä kokeilla juttuja, kun talven ohjelmassa ei ole arvokisoja"

Ilkka Herola ja muut yhdistetyn hiihtäjät keskittyvät maailmancupiin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Yhdistetyn hiihtäjien päävalmentaja Petter Kukkonen valmennustiimeineen kokeilee lomaa urheilijoiden palautumisongelmiin. Kuuden urheilijan maajoukkueryhmä vietti viikon kesäloman elokuun ensimmäisellä viikolla, ja perjantaina joukko vapautettiin harjoitusohjelman kahleista toistamiseen.

Sitä ennen maajoukkue kokeili haulikkoammuntaa Sipoon ampumaradalla ja kohtasi tiedotusvälineet Hiihtoliiton mediapäivänä.

– Nyt on hyvä kokeilla juttuja, kun talven ohjelmassa ei ole arvokisoja, Kukkonen perusteli lomakomennuksia.

Kukkonen listasi pitkän luettelon muista muutoksista maajoukkueurheilijoiden valmennuksessa.

Maailmancupiin keskittyvät Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho sekä nuorten MM-kisoihin tähtäävät Wille Karhumaa ja Perttu Reponen harjoittelevat entistä yhtenäisemmin ja maajoukkueohjelmin myös arjessa.

Harjoitusohjelmissa mäkiharjoitteet tehdään mahdollisimman virkeänä ja hiihtoon satsataan mäen ehdoilla. Lisäksi hiihtoharjoittelun määrää on hieman vähennetty.

– Hapenottokykyä mittaavissa testeissä on silti saatu hyviä tuloksia, Kukkonen kertoi.

Herola virittelee lomilla biisejään

Ilkka Herola puhuu rohkeudesta ja uskalluksesta joka kerta, kun hän mainitsee yhdistetyn hiihtäjien harjoitusohjelmiin merkityt lomaviikot elo- ja lokakuussa.

Viime vuonna Herola puursi juuri näinä lokakuun viikkoina itsensä uuvuksiin. Se pilasi hyppykunnon, eikä hän palautunut tasolleen ennen kuin kevään viimeisissä maailmancupin kisoissa.

– Tässä kohtaa viime vuonna menin pikkuisen liian pitkälle. En uskaltanut kunnolla keventää. Harjoittelu oli liian intensiivistä, Herola muisteli viime talvea Hiihtoliiton mediapäivänä Sipoossa.

– Samalla viime kausi näytti, ettei lepääminen ole riski. Nyt muutos on ollut iso, kun ohjelmaan on rohjettu ottaa selkeitä kevennysjaksoja.

Lomillaan Herola urheilee sen verran kuin keho vaatii. Urheilusta hän irtautuu musiikkiharrastuksen avulla.

– Biisejä on viritelty, sellaista omatekoista settiä, ja ensi viikolla pääsemme kunnon studiotiloihin, lauluntekijä Herola kertoi.

– Tärkeintä musiikkihommissa on hauskanpito.

Herola, 24, kilpaili kolme kautta maailmancupin kärkikymmenikössä, mutta tipahti viime kaudella 11:nneksi. Se johtui vain alkukauden jumista, sillä kauden viimeisissä cupstarteissaan hän oli sijoilla 2–6.

Ensi talvesta hän odottaa parempaa.

– Alkavalla kaudella tarvitaan tasaisuutta ja turnauskestävyyttä, kun ohjelmassa ei ole arvokisoja, Herola pohti talven ohjelmaa.

– Kotikisat Rukalla ja Lahdessa sekä Seefeldin kolmen kilpailun tripla ovat minulle tärkeimmät tapahtumat.

Tavoitteistaan Herola puhui vasta pienen tinkimisen jälkeen.

– Tavoitteeni ovat täyttyneet, jos olen kauden päätteeksi maailmancupin pisteissä viiden joukossa, Herola muotoili.

Janne Ahosen vastuu kasvaa

Joukkueen mukana matkaa jatkossa takavuosien mäkisuuruus Janne Ahonen, joka vastaa mäkihypyn kaikesta varustehuollosta. Ennen hän teki puvut, nyt hän vastaa myös suksihuollosta, suksien profiileista ja siteistä.

– Janne matkustaa joukkueen mukana, joten tarvittavat muutokset voi tehdä heti kisapaikalla. Tätä mahdollisuutta meillä ei ennen ollut, mutta nyt olemme varmasti tässä kilpailijoiden tasolla, Kukkonen vakuutti.

Ahonen muistutti, että välinehuolto on jatkuva prosessi.

– Olemme mielestäni saaneet hyvää kehitystä ja välinesetit ovat aika hyvin kasassa, mutta kehitystä tapahtuu koko ajan, Ahonen korosti.

– Emme varmasti voi olla kolmen kuukauden kuluttua tyytyväisiä välineisiin, jotka vaikuttavat nyt hyviltä.

Pekingin testi Val di Fiemmessä

Maajoukkue tekee yhden tärkeimmistä testeistään vuodenvaihteessa. Maajoukkue valmistautuu Val di Fiemmen maailmancupiin (10.–11. tammikuuta) kuin kyse olisi Pekingin 2020 olympialaisista, missä kilpaillaan korkealla.

– Käytämme alppimajoja, alppitelttoja ja menemme vuoristoon kymmeneksi päiväksi ennen kuin laskeudumme kisapaikalle noin 1 300 metriin kilpailemaan, Kukkonen kertoi.

– Selvitämme, miten kukin urheilija sopeutuu korkeaan ilmanalaan.

Yhdistetyn urheilijoilla on jäljellä kaksi leiriä ennen Rukalla 29. marraskuuta alkavaa maailmancupia.

Suomalaiset ponnistavat muovilta viimeiset hyppynsä Lahdessa loka-marraskuun vaihteessa.

– Siellä testaamme samalla uudesta kankaasta valmistettavat hyppypuvut, Kukkonen kertoi.

Ennen Rukaa joukkue harjoittelee 2,5 viikkoa lumella.

– Lumileiri järjestyy toivottavasti Rukalla, Kukkonen viittasi lumitilanteeseen.

Kilpailutuntumaa joukkue hakee Rovaniemeltä viikko ennen Rukaa Suomen cupin yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 4. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554
 5. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 6. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 7. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 8. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 9. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 10. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 11. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 12. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 13. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"
 14. Autojätin outo hiljaiselo loppui ja jopa logo uudistui – "Ariyasta alkaa aivan poikkeuksellinen hyökkäys"
 15. Leevi and the Leavingsin sanoitukset houkuttelivat laulamaan yhdessä Lahdessa – "Sanoista tulee aina jotakin uutta esille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.