Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kytösaho oli 22:s Planican lentomäessä lauantaina – mäkipäävalmentaja Väätäinen päättää pestinsä: "Uudet ja paremmat miehet hyppäävät puikkoihin"

Mäkihypyn miesten maailmancupin perjantaille suunniteltu kilpailu Planican lentomäessä siirtyi hankalien sääolojen myötä lauantaiaamuun ja typistyi lisäksi yhden kierroksen kisaksi. Voittoon hyppäsi Itävallan Stefan Kraft. Kisan ainoa suomalaishyppääjä Niko Kytösaho oli 22:s.

Kytösahon lento HS240-mäessä kantoi 212,5 metriä. Muista suomalaisista Antti Aalto ja Eetu Nousiainen eivät selvinneet torstaina hypätystä karsinnasta mukaan kilpailuun. Kytösaho hyppää vielä mahdollisesti kauden päätöskisassa sunnuntaina, sillä kisaan pääsevät Planican kilpailuihin osallistuvista urheilijoista maailmancupin kokonaistuloksissa sijoitukseltaan 30 parasta hyppääjää. Kytösahon voi viedä kisaan jonkun edellä olevan poisjäänti.

Planicaan päättyy joka tapauksessa mäkimaajoukkueen päävalmentajan Janne Väätäisen toinen pesti pääluotsina. Hän oli päävalmentajana ensin 2008–10 ja uudelleen vuodesta 2020 lähtien.

– Omalta kohdaltani tämä taival on nyt ohi ja uudet ja paremmat miehet hyppäävät puikkoihin, Väätäinen sanoo.

Päätös lopettamisesta on kypsynyt kauden mittaan. Väätäinen asuu Japanissa, ja kun maajoukkuevalmentajan työhön kuuluu paljon reissaamista, ei jatkaminen enää "tuntunut niin hyvältä".

– Kotona kun on myös vuoden vanha tyttölapsi, Väätäinen mainitsee.

Suomen jo pitkään alamaissa madellut mäkihyppy ei tällä kaudella sen kummempaa pomppua eteenpäin ottanut. Kytösaho oli maailmancupissa 37:s, Aalto 38:s, Nousiainen 62:s ja Vilho Palosaari 66:s. Maiden maailmancupissa Suomi on kahdeksantena. Väätäinen myöntää, että kolme vuotta sitten aloittaessaan odotukset olivat korkeammalla, mutta samalla hän näkee, että valoa olisi pilkahtamassa tunnelin päässä.

– Nyt meillä on nuorten maailmanmestari (Palosaari) ja nuorten MM-joukkuekisassakin mitali oli lähellä (Suomi neljäs). Ja maailmancupissakin lähes joka viikonloppu joku on ollut pisteillä. Kelkka on kääntynyt jo vähän, se suurin aallonpohja on takanapäin.