Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Psyykkisen paukun kokenut Team Unique ja pieniä värityksiä ohjelmaansa tehnyt Rockettes lähtevät nauttimaan MM-kultataistelusta

Mirjami Penttisen valmentama Team Unique palasi vallankahvaan suomalaisessa muodostelmaluistelussa, kun Helsingfors Skridskoklubbin joukkue nappasi helmikuun lopulla SM-kullan niukasti ennen hallitsevaa mestaria Helsinki Rockettesia. Suomen kahden kärkijoukkueen kausi huipentuu ensi viikonloppuna Yhdysvaltain Lake Placidissa järjestettävissä MM-kilpailuissa, missä suomalaisten tavoitteena on mitalisuoritus.

Uniquen luistelijat ovat aikuisten MM-tasolla ensikertalaisia. Joukkue on kisannut MM-kisoissa viimeksi Ruotsissa 2018, jolloin sijoitus oli neljäs. Penttisen valmennuksessa Unique juhli MM-kultaa vuonna 2013.

– SM-kisojen jälkeen lomailimme ensin vähän, mikä näin jälkikäteen sanottuna tuli kyllä erittäin tarpeeseen. Teimme vain omaa hommaamme, ja sitten yhtäkkiä tajusimme olevamme Suomen mestareita, niin oli se aikamoinen psyykkinen paukku. Toki positiivinen semmoinen, Penttinen kertoi Taitoluisteluliiton tiedotustilaisuudessa.

Unique on tehnyt SM-kisojen jälkeen vain pieniä muutoksia ohjelmaansa.

– Vapaaohjelmassa olemme vaihtaneet yhtä nostoa ja vähän muokanneet loppua. Meidän mielestä on aivan ihanaa lähteä kisoihin, me lupaamme tehdä Suomelle kunniaa ja tehdä hyvät ohjelmat. Sitten siinä käy, miten käy. Sen päättävät muut, Penttinen totesi.

Suomi - Kanada-maaottelu jenkkijoukkueella höystettynä

MM-kilpailut kisataan toista vuotta peräkkäin ilman venäläisjoukkueita. Vuosina 2020 ja 2021 kisat peruttiin koronapandemian takia, ja viime vuonna Kanadan Hamiltonissa kotiyleisön suosikki Les Supremes juhli mestaruutta ennen Suomen Marigold IceUnitya ja Rockettesia.

Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig uskoo, että Suomen kaksikko ja Kanadan joukkueet Les Supremes ja Nexxice ratkaisevat kullan kohtalon, mutta kotijäällään luistelevaa Haydenettes-joukkuetta ei voi myöskään jättää ulos laskuista.

– Uskon, että joukkueemme ovat mitaleilla, mutta virheitä ei saa tehdä. Molemmat kanadalaisjoukkueet ovat vieneet tätä lajia eteenpäin, ja heillä on hyvä ja mielenkiintoinen tyyli. Siinä on paljon rikasta. Kauden myötä on huomattu, että myös jenkit ovat nostaneet tasoaan ja haastavat onnistuessaan suomalaiset, Arrateig ennakoi.

Rockettesin ohjelmiin on tullut SM-kisojen jälkeen "pieniä värityksiä".

– Enemmänkin se on sitä, että pidämme ohjelmat elävinä ja lisäämme jotain, minkä koemme lisäävän mielenkiintoa. Se on myös urheilijoille hauskaa, kun tehdään pieniä lisäyksiä.

Suomen edellinen MM-kulta on vuodelta 2018, kun Marigold juhli mestaruutta Ruotsissa.

Jälleen pienessä kaukalossa

Viime päivinä Unique on viilaillut viimeiset kisavalmistelut New Yorkin seudulla, Rockettes puolestaan Montrealissa. Harjoituspaikkana on toiminut jääkiekon NHL:stä tuttu pieni kaukalo, jollainen löytyy myös Lake Placidin kisa-areenalta.

Arrateigin mukaan MM-kisat piti järjestää alun perin olympiakoon kaukalossa, mutta Yhdysvaltojen lajiliitto vaihtoi kisapaikan kokoa kesken kauden.

– Se oli meille shokki. Treenasimme Pirkkolan isolla jäällä, ja olin rakentanut ohjelmat niin, että menemme olympiakoon kaukaloon. Hamiltonin kisoissa todella monet joukkueet kärsivät siitä NHL-kokoisesta kentästä. Myös jää oli siellä todella huonossa kunnossa. Mutta ohjelmamme on nyt ihan hyvällä mallilla. Ei ole auttanut kuin sopeutua, Arrateig kertoi.

Unique on harjoitellut jo pitkään kapealla kentällä Helsingin Hernesaaressa. Muuten harjoitusaluetta on rajattu erilaisilla tötteröillä ja törpöillä.

– Meillä kävi ehkä vähän parempi säkä, eikä kentän koon suhteen ole ollut mitään isompaa ongelmaa, Penttinen sanoi.