Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Otteluseuranta | Huh, mitä draamaa! Pelicans viime hetkillä tasoihin ja voittoon

Pelicans voitti jääkiekon Liigan puolivälierien kolmannessa osaottelussa KalPan lukemin 2–1.

1. erä

Puolivälieräsarjan kolmas ottelua käynnistyi tilanteessa, jossa otteluvoitot ovat 1–1 ja maanantain pelin voittajalle on tarjolla etulyöntiasema jatkoon. Tiukasta tilanteesta huolimatta joukkueet eivät lähteneet varmistelemaan, vaan maalipaikkoja nähtiin mukavasti jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella.

Ensimmäinen huippupaikka tarjoutui kolmen minuutin jälkeen KalPan puolustaja Joona Riekkiselle, joka pääsi tälläämään läheltä keskisektorista suoraan syötöstä. Verkko pölähti ja katsomossa joku taisi jo huudahtaa maalin merkiksi, mutta kiekko oli sivuverkon puolella.

Seuraavassa vaihdossa tapahtui molemmissa päissä. Ensin Pelicansin Lukas Jasek pääsi hyökkäyspäässä laukomaan Lars Bryggmanin tarjoilusta, mutta veto painui ohi. Heti perään KalPan Kasper Puution laukauksen jälkeen oli Pelicans-maalilla vaaran paikka, mutta lahtelaispuolustus onnistui selvittämään irtokiekon turvallisille vesille.

Nelisen minuuttia myöhemmin KalPa oli jälleen hätyyttelemässä lahtelaismaalia. Oliver Kapasen laukauksen Pelicans-vahti Patrik Bartosak selvitti, mutta irtokiekko jäi jälleen hetkeksi pyörimään tshekkimolarin eteen. KalPa-kippari Tuomas Kiiskinen ei kuitenkaan aivan päässyt kiekkoon kiinni tehdäkseen maalia.

Pelicans sai tilaisuutensa ajassa 8.51 KalPan Kai Kantolan otettua jäähyn. Lahtelaisten surullisenkuuluisan ylivoiman solmut eivät olleet välipäivän palavereissa auenneet, vaan pakkopelin rakentelusta ei tullut yhtään mitään. Surkeus huipentui ennen kuin jäähy oli vanhentunut minuuttiakaan – Joni Ikonen otti hyökkäyspään jäähyn, joten puntit tasoittuivat. Tasavajaalla ja sen jälkeen ylivoimalla KalPa oli vaarallinen.

Entistäkin lähempänä maalintekoa vieraat olivat 13 minuutin pelin jälkeen. Pelicans-hyökkääjä Konsta Hirvosen vaarallinen kurvailu omalla alueella johti kiekonmenetykseen, josta KalPan kultakypärä Jaakko Rissanen pääsi nokikkain Bartosakin kanssa. Rissasen uittoyritys jäätä pitkin pysähtyi Bartosakin suojiin.

Pari minuuttia myöhemmin KalPan Juuso Mäenpää spurttasi puolittaiseen läpiajoon. Pelicans-pakki Toni Utunen puolusti tilanteen tarkasti pakotti Mäenpään pieneen kulmaan, josta KalPa-hyökkääjän rystynosto päätyi sivuverkon puolelle.

Pelicans oli onnekas selvitessään avauserästä ilman takaiskumaaleja. Erätauolle lähdettiin tilanteessa 0–0. Pelicansin Bartosakille kirjattiin kuusitoista torjuntaa, KalPan Juha Jatkolalle kuusi.

2. erä

Pelicans oli saanut toisen erän alkuun parsittua pelinsä pahimpia reikiä kiinni. Erän toisella minuutilla syntyi puolittainen paikka, kun Konsta Hirvonen heitti kiekon nollakulmasta maalille ja KalPa-molari Juha Jatkola näytti hetkellisesti haparoivan. Kiekko jäi kuitenkin Jatkolan suojiin eikä tarjoutunut enää pelattavaksi.

Ajassa 21.56 Iikka Kangasniemi on huolimattomalla kampilla turhan hyökkäyspään jäähyn. KalPan ylivoima käynnistyi hitaasti, mutta tuotti aivan kaksiminuuttisen lopulla yhden huippupaikan. Aapeli Räsänen ei kuitenkaan onnistunut tuikkaamaan kiekkoa maalinedusruuhkasta sisään.

Erän puoliväliä kohti Pelicans alkoi ensimmäistä kertaa illan aikana päästä pelin päälle. Ensin Sakke Hämäläisen johtama nelosketju loi pitkän pyörityksen hyökkäyspäähän, ja hetken päästä Lars Bryggman pinkaisi puolittaiseen läpiajoon, jossa kulma jäi kuitenkin liian pieneksi kunnon laukausta varten. Tovin kuluttua Topias Vilén nousi siniviivalta haastamaan Jatkolan nokikkain, mutta KalPa-vahti piti jään peitossa ja pysäytti Vilénin viimeistely-yrityksen.

Pelin hallinta oli kääntynyt niin selvästi, että KalPa valmennus halusi kierteen poikki ja otti aikalisän ajassa 31.25. Temppu teki tehtävänsä, ja peli tasoittui taas.

Erän lopulla Sakke Hämäläisen ketju sai jälleen aikaan painetta vieraiden päätyyn, minkä jälkeen pelin virtaus kääntyi taas Pelicansille. Peli jäi kuitenkin pyörimään enimmäkseen laitojen lähelle. Päätösminuutilla Elias Vilén onnistui nousemaan kulmasta maalille, mutta Jatkola ei tälläkään kertaa ollut yllätettävissä.

Maaleja ei lopulta nähty tälläkään 20-minuuttisella. KalPan Matyas Kantner passitettiin jäähylle neljä sekuntia ennen erän loppua, joten Pelicans pääsee aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla. Toisen erän torjunnat: Jatkola kuusi, Bartosak kolme.

3. erä

Pelicansin erän alun ylivoima ei ollut yhtä heikkoa kuin viime aikoina oli totuttu, mutta tulosta ei vieläkään tullut. Ajassa 44.39 tuli uusi tilaisuus KalPa-pakki Lasse Lappalaisen jouduttua jäähylle. Nyt Pelicans sai jo pidempiä pyörityksiä, ja Tyler Kelleher ja Lars Bryggman pääsivät laukomaankin kelpo paikoista, mutta sihti ei ollut riittävän tarkkaa.

Ajassa 47.21 maalin syntyminen oli lähempänä kuin kertaakaan illan aikana. KalPa-hyökkääjän maalilleajon seurauksena kiekko pyöri lähellä maaliviivaa, mistä Leevi Tukiainen ja Saku Salminen onnistuivat viime hetkessä siivoamaan se pois. Putsaus tapahtui kuitenkin sääntöjen vastaisesti kädellä, joten KalPalle tuomittiin rangaistuslaukaus. Juuso Könösen rankkariyritys pysähtyi Bartosakin jalkatorjuntaan.

Toista tilaisuutta Könönen ei enää hukannut. Ottelun avausmaali näki päivänvalon ajassa 55.14. Tilanne syntyi, kun KalPa-pakki Hugo Gallet pääsi nousemaan siniviivalta ja pyssyttämään vapaasti. Bartosak torjui vedon, mutta kadotti kiekon kontrollin. Peliväline lipui hänen selkänsä taakse, minne Könönen ehti ensimmäisenä ja tuikkasi irtopalan sisään.

KalPan puolustus pysyi pitkään tiivinä, mutta murtui lopulta, kun Pelicans lähti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia. Hurjasta maalinedusruuhkasta survottu osuma merkittiin Tyler Kelleherin nimiin ajassa 58.59.

Maali osoittautui dramaattiseksi toisessakin mielessä. KalPan maalivahti Juha Jatkola jäi tilanteessa pelaajakasan alle, loukkasi jalkansa ja luisteli pukukoppiin. Ruotsalaismaalivahti Robin Rahm luisteli Jatkolan tilalle tolppien väliin.

Käänne näytti sekoittaneen KalPan, sillä Pelicans pääsi vielä loistavaan suoraan hyökkäykseen. Lukas Jasekin laukauksen Rahm torjui, mutta paluukiekosta Kelleher tälläsi kiekon ylänurkkaan. Voitto-osuma syntyi ajassa 59.41, eikä KalPalle jäänyt enää aikaan takaa-ajoon.

Pelicans johtaa puolivälieräsarjaa voitoin 2–1. Sarja jatkuu keskiviikkona Kuopiossa.