Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

"Haluamme olla urheilijoiden kollektiivinen ääni yli lajirajojen" – vastikään perustettu Suomen urheilijat -yhdistys korostaa urheilijoiden edunvalvontaa ja urheilun eettisyyttä

Kotimaiset pelaaja- ja urheilijayhdistykset yhteen kokoava Suomen urheilijat haluaa edistää urheilijoiden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja korostaa urheilun eettisiä näkemyksiä. Vastikään perustettu Suomen urheilijat on keskusjärjestö, jonka perustajajäseniä Suomen jääkiekkoilijat, Jalkapallon pelaajayhdistys, Joukkueurheilijat ja Yleisurheilijat.

– Haluamme olla urheilijoiden kollektiivinen ääni yli lajirajojen. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys ei voi ottaa kantaa kaikkien lajien puolesta, mutta on paljon yhteisiä asioita, jotka koskettavat isoa osaa urheilijoista, kertoi uuden yhdistyksen puheenjohtaja, jääkiekkoilija Teemu Ramstedt STT:lle.

Urheilussa on käyty viime aikoina pohdintaa muun muassa urheilija-apurahojen jaosta ja sen oikeudenmukaisuudesta.

Myös eettiselle keskustelulle on urheilussa laajalti tarvetta, sillä epäkohtia paljastuu lähes viikoittain. Rytmisen voimistelun maajoukkuevalmentajan Laura Ahosen toimia tutkittiin Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnassa pitkään, ja tammikuussa liitto määräsi yhdelle valmentajalle kurinpitoseuraamuksen.

STT paljasti helmikuussa Hämeenlinnan Lentopallokerhossa vuosia jatkuneen epäasiallisen käytöksen. Seuran sittemmin eronnut manageri Ville Kalliomäki oli saanut rangaistuksen vuotta 2021 koskeneesta tapauksesta Suomen eettisen urheilun keskuksen (Suek) tutkinnan jälkeen, mutta epäasiallisen käytöksen uhreja oli useita muitakin pitkältä ajalta.

Alkuviikolla Ronja Heikkiniemi kertoi Ylelle, että Hämeenlinnan Lentopallokerho vaati pelaajasopimukseen vuonna 2018 ehdon, jonka mukaan pelaaja ei saisi tulla kauden aikana raskaaksi. Heikkiniemi sai kohdan poistettua sopimuksestaan.

– Suomen urheilijoiden hallitus ja yhdistyksen nimeämä urheilijoiden eettinen paneeli käy varmasti paljon läpi eettisiä asioita. Pyrimme tuomaan urheilijoiden näkökulmia esille ja luomaan keskustelua, Ramstedt sanoi.

Lentopalloilija Heikkiniemi on yksi Suomen urheilijoiden varapuheenjohtajista. Samassa roolissa ovat myös miekkailija Niko Vuorinen ja futsalpelaaja Panu Autio. Hallitukseen kuuluu myös kahdeksan muuta urheilijaa.