Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Konkari ihaili nuorten asennetta vaarallisissa oloissa läpiviedyllä mäkiosuudella: "Tytöillä ei panta purista päätä"

Suomen kvartetti Minja Korhonen, Eero Hirvonen, Ilkka Herola ja Alva Thors lähtee kuudennelta sijalta yhdistetyn sekajoukkuekilpailun hiihto-osuudelle. Herola hyppäsi Slovenian Planicassa järjestettävissä MM-kilpailuissa 93, Hirvonen 92,5, Korhonen 79 ja Thors 72,5 metriä.

Eroa kärkimaa Norjaan on 1.25 minuuttia, toisena olevaan Japaniin 1.20 minuuttia ja kolmantena olevaan Saksaan minuutti.

Yhdistetyn sekajoukkuekilpailu on ensimmäistä kertaa MM-kilpailujen ohjelmassa, mutta järjestäjien kannalta alku oli katastrofaalinen. Yön lumisade oli tahmeuttanut alastulorinteen ja ladut, mutta erityisesti normaalimäen alastulorinne oli vaarallinen.

Koekierroksella kaatui kaksi hyppääjää, kunnes touhu keskeytettiin. Ensimmäisellä kilpailukierroksella kaatui jälleen kaksi hyppääjää. Sitten järjestäjät turvautuivat haravoita ja suksia järeämpiin työkaluihin ja mylläsivät tahmean alastulorinteen liukkaammaksi.

Herola ja Thors eivät ehtineet hypätä koekierroksella lainkaan.

– Sen verran on hyppyjä takana, ettei koekierroksen puuttuminen vaikuta. Tasapainoinen hyppy, Herola tuumi suorituksensa jälkeen.

Pitkän uran aikana 27-vuotias urheilija on tottunut erilaisiin olosuhteisiin ja odotteluun, mutta 15-vuotiaan Korhosen ja 17-vuotiaan Thorsin tilanne on toinen. Korhonen ehti hypätä koekierroksella ennen keskeytystä ja leiskautti mukavasti myös keskeytetyllä kilpailukierroksella.

– He näyttivät selvittävän tilanteen hyvin. Tytöillä ei panta purista päätä, Herola suitsutti.

"Lumikissalla se piti jyrsiä"

Hirvonen kuvaili alastulorinnettä liimamaiseksi ensimmäinen kilpailuhyppynsä jälkeen. Hän kaipaili rinteeseen raskasta kalustoa, jota pian saapuikin paikalle.

– Lumikissalla se piti jyrsiä, mutta oli se alastulorinne edelleen nihkeä, Hirvonen sanoi.

Keskeytetyllä kierroksella kaatuneista Italian Alessandro Pittin ei toipunut enää torniin. Japanin Akito Watabe sen sijaan hyppäsi.

– Minun kannaltani oli jopa parempi näin päin, että kisa otettiin uusiksi. Hyppäsin nyt paremmin, Korhonen iloitsi suoritustaan.

Kisaviikon aikana Planicaa ovat hellineet aurinkoiset säät, mutta sunnuntain vastaisen yön lumisade sekoitti systeemit. Alastulorinteen ongelmien lisäksi nähtiin myös tuttu "puhallinorkesteri", kun huoltomiehet lehtipuhaltimineen pitivät ränniä hyppykunnossa. Lisäksi tuuli sekoitti kilpailun läpivientiä.

Aikataulujen viivästymisen takia oli uhkana, että kilpailu tai ainakin hiihto-osuus lykkääntyisi maanantaille. Tämä olisi tiennyt lisälaskua Suomen hiihtoliitolle, koska yhdistetyn naisten paluulento oli varattu maanantaille.

– Toivottavasti ei tarvitse muuttaa matkasuunnitelmia, Korhonen tuumi siinä vaiheessa, kun iltapäivän viestihiihdon aloitusaika oli hämärän peitossa.

Thors pettyi hyppyynsä, mutta Suomen valmennusjohdon taktikointi toimi. Pitkään hyppyvuoroa odottanut Thors otettiin puomilta liian rajussa vastatuulessa ja päästettiin huonompaan tuulirakoon.

– Saimme yhdeksän metriä hyvitystä, päävalmentaja Antti Kuisma huikkasi valmentajalavalta huoltoaluetta kohti laskeutuessaan.

Thorsilla oli epäonnea perjantaina naisten henkilökohtaisessa kilpailussa, kun hän kaatui ja katkaisi suksensa hiihto-osuudella.

– Toivottavasti välineet pysyvät nyt ehjinä.

Hän ei ollut moksiskaan odottelusta, vaikka koekierros jäi väliin ajoittain vaarallisissa olosuhteissa.

– Tämäkin on kokemus, nuori urheilija painotti.