Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Norjalaislinja MM-ampumahiihdon alla raivostuttaa Venäjällä: "Iljettävät torakat"

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n linjaus venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden mahdollisesta päästämisestä olympiakentille on nostanut kritiikkiä ympäri urheilumaailman. Esimerkiksi Norjassa ampumahiihtäjät ovat ottaneet tiukan kannan: urheilijoilla ei ole asiaa kansainvälisiin kisoihin niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu.

Ampumahiihto on venäläisten perinteisiä menestyslajeja, ja tällä viikolla Saksan Oberhofissa alkavat MM-kisat raivostuttavat kisoja sivusta seuraavalla Venäjällä. Ja samalla raivostuttavat norjalaisten tiukat kannanotot: Venäjän lajilegendoihin lukeutuva 1990-luvun suuruus Anfisa Reztsova antoi palaa Sport24-sivustolla kutsumalla norjalaisia vähemmän ystävällisesti.

– Norjalaiset ovat aina olleet meitä vastaan, joten ei tuo yllätä. Me olemme aina olleet heidän pahimmat kilpakumppaninsa (ampumahiihdossa) ja tulemme aina olemaan heitä vahvempia. Joten he ovat meidän kilpailemistamme vastaan, Reztsova sanoi viitaten siihen, että norjalaiset haluavat pitää venäläiset poissa päästäkseen kisoissa helpommalla.

– Norjalaiset ryömivät kaikkialle, kuin iljettävät torakat, niin maastohiihdossa kuin ampumahiihdossa muinoin arvokisakisamenestystä kahminut Reztsova päätti.

"Torakat ovat hyvin kestäviä"

Norjassa kommentit eivät yllättäneet. Reztsovan sanoista raportoinut VG-lehti kysyi asiasta Norjan supertähdeltä Johannes Thingnes Böltä.

– Ei yllätä, että sieltä vastataan tuollaisella intensiteetillä. Venäjällä ei ole sananvapautta, joten heille on vaikeaa puhua asioita halki. Ja niin heille jää vain yksi tapa ilmaista itseään: kova arvostelu. Jokainen Venäjän ulkopuolella näkee, miten tyhmää tuollainen on. Ja me emme käytä siihen energiaa, Bö sanoi VG:lle.

– Totta kai starttilinjalla on enemmän kovia kilpailijoita, kun Venäjä ja Valko-Venäjä ovat mukana. Sitä me kaikki haluamme, sitten kun sota on ohi. Olemme siihen valmiita silloin, vaikkakin karvas maku suussa.

Norjan toinen miesampumahiihdon suurtähti Sturla Holm Lägreid ei hänkään hätkähdä venäläisuhoa.

– Seisomme sanojemme takana, emmekä muuta mielipidettämme venäläiskritiikin takia. Ei tässä mitään uutta ole, henkilöön käyvää hyökkäystä tulee kun puhumme poliittisista asioista. Se on vain kestettävä, Lägreid sanoi VG:lle.

– Torakat ovat hyvin kestäviä. Ne selviävät kemiallisista iskuista, joten ehkä tämä kertoo siitä, että jos Venäjä hyökkää ydinaseilla, norjalaiset kyllä selviävät, Lägreid vitsaili vielä.