Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Oregonian: Natalia Kuikan joukkueessa kuohuu jälleen – kaksi valmentajaa sai potkut epäasiallisen toiminnan vuoksi

Yhdysvaltojen jalkapallon naisten ammattilaissarja NWSL:n hallitseva mestarijoukkue Portland Thorns on jälleen kohun keskellä. Portlandissa ilmestyvä Oregonian-lehti kertoi, että Thorns oli antanut potkut kahdelle valmennusryhmän jäsenelle epäasiallisen toiminnan vuoksi.

Toinen potkut saaneista valmentajista oli joukkueen fysiikkavalmennuksesta vastannut Pierre Soubrier. Soubrier oli lehden mukaan antanut kodeiinia sisältäviä lääkkeitä kahdelle joukkueen pelaajalle viime syksynä San Diego Wavea vastaan pelatun välieräottelun yhteydessä.

NWSL:n tutkinnassa selvisi, että Soubrier oli antanut kodeiinia useita kertoja pelaajille ilman reseptiä ja lääkärin valvontaa. Se on vastoin liittovaltion ja osavaltion lakia sekä sarjan omia sääntöjä.

NWSL tutki myös Thornsin lääkärin Breanne Brownin toimintaa, sillä tämä oli antanut kodeiinia Soubrierille tämän pyynnöstä. Tutkimuksissa todettiin, ettei Brown ollut rikkonut lakia tai liigan käytäntöjä.

Kodeiini on voimakas opioideihin kuukuva lääkeaine, jota käytetään muun muassa kipu- ja yskänlääkkeissä sekä huumausaineena.

Toinen potkut saanut valmentaja on apuvalmentaja Sophie Clough, joka oli suudellut yhtä joukkueen pelaajaa niskaan viime syksyn mestaruusjuhlissa vastoin pelaajan tahtoa. Lisäksi liiga tutki väitteet, joiden mukaan Clough olisi kiusannut pelaajia, mutta väitteille ei löytynyt pohjaa.

Thorns ilmoitti liigalle tapauksista

Portland Thorns oli ilmoittanut epäasiallisesta toiminnasta NWSL:lle, joka tutki ne. NWSL suositteli molempien valmentajien hyllyttämistä vuoden ajaksi palkatta. Thorns päätti kuitenkin antaa molemmille potkut heti tutkinnan päätyttyä.

Thorns oli lähettänyt irtisanomisista tiedotteen Oregonianille, mutta esimerkiksi seuran omilla verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa se on vaiennut asiasta täysin.

Soubrierin puoliso Crystal Dunn jatkaa edelleen Thornsissa pelaajana.

Suomalaisittain tapaus on kiinnostava, sillä Thornsin riveissä pelaa Natalia Kuikka, jonka Urheilutoimittajain liitto valitsi aiemmin tässä kuussa viime vuoden parhaaksi jalkapalloilijaksi Suomessa.

Edellinen kohu joulukuussa

Thorns oli edellisen kerran kohun keskellä joulukuussa, kun seuran mestaruuteen luotsannut päävalmentaja Rhian Wilkinson erosi.

Wilkinson erosi sen jälkeen, kun NWSL oli tutkinut Wilkinsonin ja joukkueen pelaajan Emily Mengesin romanttiset viestittelyt. NWSL totesi, ettei Wilkinson ollut toiminut väärin, mutta tämä päätti jättää tehtävänsä, koska koki menettäneensä pukukopin. Wilkinsonin ja Mengesin viestittelyn tutkintaa olivat pyytäneet ainakin osa joukkueen pelaajista NWSL:lle lähettämässään nimettömässä kirjeessä.

Thornsilla on ollut muutenkin myrskyisää, sillä vuonna 2021 julkisuuteen nousi joukkueen entisen päävalmentajan Paul Rileyn seksuaalinen ahdistelu kahta entistä pelaajaa kohtaan. Pelaajat olivat raportoineet Rileyn toiminnasta seuran johdolle, mutta se ei reagoinut asiaan mitenkään.

Thorns sai Rileyn tapauksen vuoksi miljoonan dollarin sakot. Lisäksi seuran omistaja Merritt Paulson ilmoitti myyvänsä seuran, mutta toistaiseksi ostajaa ei ole löytynyt. Paulson aikoo jatkaa edelleen Thornsin kanssa samalla stadionilla pelaavan MLS:ssä pelaavan miesten joukkue Portland Timbersin omistajana.