Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Miljoonat fanit juhlivat Argentiinan MM-kultajoukkuetta – väkijoukon paine pakotti mestarit bussista helikopteriin

Innokkaiden argentiinalaisten juhlinta pakotti jalkapallon maailmanmestarijoukkueen vaihtamaan bussista helikopteriin Buenos Airesissa, kun miljoonat ihmiset juhlivat kotimaahan palanneita kultasankareitaan. Joukkuetta kuljettaneen bussin reitille oli pakkautunut valtavat ihmismassat, hallitustiedon mukaan jopa 5–6 miljoonaa ihmistä.

– MM-voittajat lentävät paraatireitin yllä helikopterilla, koska väkijoukon ilo oli niin hurjaa, että bussiparaatia oli mahdotonta jatkaa, sanoi Argentiinan presidentin tiedottaja Gabriela Cerruti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Argentiinan jalkapalloliiton AFA:n puheenjohtaja Claudio Tapio syytti poliisia bussiparaatin keskeyttämisestä ja pahoitteli tapahtunutta.

– Meidän ei sallita mennä tervehtimään ihmisiä (Buenos Airesin keskustan kuuluisalle) Obelisk-monumentin aukiolle. Samat turvallisuusvastaavat, jotka meitä saattelivat, eivät nyt anna meidän jatkaa matkaa. Tuhannesti anteeksi, kaikkien mestaripelaajien puolesta. Tämä on sääli, Tapia tviittasi.

Kaaos kaupungissa oli melkoinen, ja kun tieto pelaajien helikopterikyydistä levisi, sadat ihmiset lähtivät juoksujalkaa kohti presidentin palatsia. Huhujen mukaan pelaajat olisivat matkalla sinne. Helikopterimatka seurasi kuitenkin vain suunniteltua reittiä, ennen kuin pelaajat tuotiin takaisin AFA:n tiloihin.

Erään miehen kerrottiin hypänneen sillalta kohti pelaajien bussia. Mies ei kuitenkaan pudonnut bussiin vaan ihmisjoukkoon.

Argentiina voitti Ranskan Qatarin MM-turnauksen rangaistuspotkukilpailuun edenneessä loppuottelussa. Juhlat ovat jatkuneet Argentiinassa siitä lähtien.

– Olemme täällä koko yön ja myös huomenna, joukkueen saapumista odottanut opiskelija Ayrton Kerdocas, 25, kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Mestaruus on Argentiinalle ensimmäinen sitten kesän 1986.

Kapteeni Lionel Messin johdattaman joukkueen oli tarkoitus kulkea avonaisilla busseilla noin 30 kilometriä kattavassa paraatissa, jonka kestoksi arvioitiin kahdeksan tuntia. Jo ennakkoon oli epävarmaa, pystyykö paraati etenemään loppuun asti väkijoukkojen paineessa.

Ikuiset sankarit

Kultajuhlille esimakua saatiin jo joukkueen saapuessa kotimaahansa Qatarista tiistaina aamuyöllä. Lentokentän ja joukkueen majapaikan välisellä väylällä oli kymmeniätuhansia faneja.

– On upeaa kokea tämä ja jakaa tämä kokemus muiden argentiinalaisten kanssa, 18-vuotias opiskelija Fiorella Lavia kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

– Tulin tänne intohimosta Argentiinaa kohtaan. Rakastan Messiä, rakastan koko joukkuetta, totesi puolestaan 55-vuotias Alejandra Diaz lentokentän ulkopuolella.

Messille, 35, mestaruus toi kirkkaimman kruunun huikealle uralle. Hän on vuoden 1986 mestaruuden taikoneen Diego Maradonan rinnalla Argentiinan ikuisia sankareita.

– Muistan tuon vuoden 1986, mutta tämä voitto oli paljon tunteikkaampi ja paljon stressaavampi, totesi 65-vuotias Ricardo Grunfeld viitaten siihen, että Argentiina hukkasi varsinaisella peliajalla 2–0-johdon viimeisellä kymmenminuuttisella ja jatkoajalla 3–2-johdon pari minuuttia ennen loppuvihellystä.

Rangaistuspotkukisassa Argentiina oli kuitenkin lyömätön, ja maa on juhlinut sen jälkeen jo täydet kaksi päivää.

Messin ja MM-pokaalin yhteiskuvasta tykätyin Instagram-julkaisu

Messin MM-turnaus Qatarissa toi Argentiinalle ensimmäisen maailmanmestaruuden 36 vuoteen ja Messille liudan MM-ennätyksiä. Saavutukset saivat jatkoa sunnuntaisen MM-finaalin jälkeenkin, kun Messin Instagram-tilillään julkaisema kuvagalleria keräsi ennätysmäisesti tykkäyksiä. Taakse jäi ennätystä lähes 57 miljoonalla tykkäyksellä pitänyt kuva kananmunasta. Tapahtuneesta kertoi muun muassa BBC.

Messin Instagramissa julkaistu postaus, jonka ensimmäisessä kuvassa Argentiinan kapteeni katsoo riemusilmin nostamaansa MM-pokaalia ja jossa teksti huutaa "MAAILMANMESTARIT!", ohitti kuvan munasta nopeasti nousten päälle 60 miljoonan. Tykkäysten määrä nousee edelleen.

Muutama vuosi sitten julkaistu kuva munasta world_record_egg-nimisellä tilillä (maailman_ennätys_muna) nousi Instagram-ennätykseen korvaten tuolloin kärkipaikalla olleen kosmetiikkayrittäjä ja sosiaalisen median vaikuttaja Kylie Jennerin ilmoituksen Stormi-vauvastaan.

Messin seuraajien määrä Instagramissa on noussut jo yli 400 miljoonan.

Ja entäpä ne MM-ennätykset? Messistä tuli eniten MM-lopputurnausotteluista pelannut (26), eniten MM-otteluita kapteenina pelannut (19), eniten ottelun parhaan palkintoja MM-kisoissa kerännyt (11) ja ensimmäinen viidessä eri MM-turnauksessa maalin syöttänyt pelaaja. Viisi MM-lopputurnausta nosti lisäksi Messin jakamaan turnausosanottotilaston kärkipaikkaa.

Messille puettu kaapu nosti asusteen tekijän tilaukset pilviin

Jalkapallon sunnuntainen MM-loppuottelu huipentui Argentiinan kapteenin Lionel Messin nostaessa maailmanmestaruuspokaalin, ja hetki jäi jalkapallon muistoalbumiin erityisesti Messin ja myös Argentiinan pitkäaikaisen unelman täyttymyksenä. Hetkeä edelsi ihmetystä ympäri maailman herättänyt tilanne, kun MM-kisaisäntä Qatarin emiiri asetti hämmentyneen oloisen Messin ylle mustakultaisen kaavun. Jälkikäteen sosiaalisessa mediassa mietittiin, oliko emiirin ele sovelias tapahtumaan.

Asuste oli 2 200 dollarin arvoinen "bisht", joka on alueella perinteikäs miesten niin häissä, valmistujaisissa kuin virallisissa tapahtumissa käyttämä juhlakaapu. Messin harteille sovitetun bishtin valmisti Ahmed al-Salemin perheyhtiö, ja Salem seurasi tilannetta yhtälailla tunteella ja hämmästyksellä.

Salem oli aiemmin luovuttanut MM-kisajärjestäjille kaksi kaapua – toinen oli pienikokoisen Messin mukaan mitoitettu ja toinen isompi, Ranskan kapteenille Hugo Llorisille sopiva.

– Emme tienneet kenelle ne (kaavut) oli tarkoitettu, ja olin hämmästynyt, liikkeensä lähellä olevassa kahvilassa ottelua seurannut Salem muisteli hetkeä, kun emiiri Tamim bin Hamad al-Thani puki Messille kaavun.

Salem tunnisti yrityksensä tunnuksen kaavussa ja nyt hän juhlii omaa "mestaruuttaan". Qatarin eliittiä pitkään kaavuttanut yhtiö myy normaalina päivänä 8–10 asustetta, mutta finaalia seuranneena päivänä eli maanantaina niitä myytiin 150. Niistä kolme oli hintaluokan kärkipäätä olevaa, Messin yllä tunnetuksi tullutta mallia.

– Jossain vaiheessa myymälän ulkopuolella jonotti kymmenittäin ihmisiä. Melkein kaikki olivat argentiinalaisia, Salem kertoi.

Uutistoimisto AFP:n jututtaessa Salemia liikkeeseen pelmahti argentiinalaisfaneja. He kaikki kehuivat emiirin elettä.

– Olimme iloisia kun näimme tuon hetken. Se oli lahja yhdeltä kuninkaalta toiselle kuninkaalle, totesi Mauricio Garcia kokeillessaan kaapua, joka oli kuitenkin hänelle lopulta liian tyyris ostaa.

Pitkälti Euroopasta kantautui kritiikkiä siitä, että Messin pelipaita peitettiin palkintojenjaossa. Arabialaiset sosiaalisen median käyttäjät kuitenkin iloitsivat tapahtuneesta, ja Salem korosti hänkin, että tarkoitus oli kunnioittaa Messiä.

– Kun sheikki pukee henkilön bishtiin, se tarkoittaa kunnianosoitusta ja henkilön arvostamista.

Ranskan joukkueen piti jättää yleisötilaisuus väliin tappion jälkeen, presidentti Macron puuttui asiaan

Sunnuntai-iltana Qatarin kisoissa Argentiinalle MM-loppuottelun hävinnyt Ranskan jalkapallomaajoukkue esittäytyi maanantai-iltana hotellin parvekkeella, ja Pariisin Place de la Concorde -aukiolla pettyneitä sankareitaan lohdutti noin 50 000 ihmistä. Lyhyt tilaisuus oli jäädä kokonaan toteutumatta, mutta Ranskan presidentti Emmanuel Macron puuttui asiaan.

Ranskan pelaajat halusivat alun perin suunnata suoraan koteihinsa palattuaan Qatarista, kertoi Ranskan jalkapalloliiton johtaja Noel Le Graet. Liitolla ei ollut mitään sitä vastaan, mutta maanantaiaamun keskustelu presidentti Macronin kanssa sai päät kääntymään.

– Hän halusi hetken kanssakäymistä (yleisön kanssa). Luonnollisesti hyväksyin pyynnön, niin myös joukkue, Le Graet kertoi.

– Se oli upeaa. Lämmitti sydäntä, että pystyimme tekemään niin monesta ranskalaisesta ylpeän ja iloisen (kisojen aikana), hyökkääjä Marcus Thuram kommentoi.