Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Fifa miettii vuoden 2026 MM-kisojen lohkoformaattia – Messin pelipaidat myyty loppuun koko maailmasta

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on kaavaillut seuraavan miesten MM-lopputurnauksen alkulohkot pelattavaksi vain kolmen joukkueen lohkoina, mutta suunnitelmiin saattaa tulla muutos meneillään olevan Qatarin MM-turnauksen alkulohkopelien myötä.

Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon isännöimään vuoden 2026 MM-lopputurnaukseen pääsee peräti 48 maata eli 16 enemmän kuin mitä oli mukana Qatarissa. Fifa on kaavaillut kisoissa pelattavaksi 16 alkulohkoa, joissa kaikissa olisi kolme joukkuetta. Jokaisesta lohkosta etenisi kaksi parasta jatkopeleihin.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on kuitenkin ihastunut Qatarissa jännittäviksi äityneisiin neljän joukkueen lohkoihin niin, että liitossa saatetaan miettiä formaattia uudelleen.

Usea Qatarin kisojen alkulohkoista ratkesi vasta viimeisen ottelukierroksen viime hetkillä.

– Neljän joukkueen lohkot ovat olleet aivan uskomattomia, (ratkaisut) venyen viimeisen pelin viimeiselle minuutille. Meidän on mietittävä formaattia uudelleen tai ainakin keskusteltava siitä, olisiko (2026) 16 kolmen lohkoa vai 12 neljän lohkoa. Tämä asia on esillä seuraavien viikkojen aikana, Infantino kertoi perjantaina.

Infantinon mukaan vuoden 2026 MM-formaatti voisi olla sen tyylinen kuin EM-lopputurnauksessa, jossa pelataan kuusi neljän joukkueen lohkoa ja jossa parhaat lohkokolmoset etenevät jatkopeleihin.

Infantino hehkutteli tulevaa MM-turnausta myös taloudellisten lukujen kautta. Fifan tulojen odotetaan kasvavan jopa 11 miljardiin dollariin nelivuotiskaudella vuoteen 2026, kun tähän vuoteen johtanut MM-nelivuotiskausi toi 7,5 miljardia dollaria. Fifa-pomon mukaan tuloja kasvattavat lisääntynyt joukkuemäärä, stadionolosuhteet sekä Pohjois-Amerikan markkinat.

– Olemme innoissamme jalkapallon voimasta. Lajin vaikutus tulee olemaan valtava myös Pohjois-Amerikassa. Kolme suurta (isäntä)maata, 48 osallistuvaa joukkuetta, enemmän otteluita, lisää tuloja. Pelaamme valtavilla, amerikkalaiseen jalkapalloon käytetyillä 80–90 000 katsojan stadioneilla, ja odotamme 5,5 miljoonaa vierasfania paikalle tapahtumaan, Infantino selvitti.

Infantino suitsutti Qatarin MM-turnausta

Fifan puheenjohtaja Infantino ei yllättänyt ketään, kun hän julisti sunnuntaina päättyvän miesten MM-lopputurnauksen kaikkien aikojen parhaaksi. Infantino ruoti turnausta perjantaina mediatilaisuudessaan.

– Kisoissa on ollut hyvä tunnelma, ja jalkapallo on jälleen pystynyt yhdistämään maailman, Infantino luonnehti.

Jalkapallojohtaja ei ole nähnyt turnauksessa moitteen sijaa, vaikka Qatarissa on muun muassa puututtu katsojien pukeutumiseen, mutta ei ole reagoitu nopeasti esimerkiksi Serbian kannattajien rasistisiin huuteluihin Sveitsi-ottelussa.

Ennen kisoja MM-turnaus oli kritiikin kohteena etenkin Qatarin heikon ihmisoikeustilanteen ja seksuaalivähemmistöjen vaikean aseman takia. Kritiikki on valunut jalkapallopäättäjien ohi, sillä isäntämaan linjaa ei ole haluttu suitsia tai kritisoida. Niinpä esimerkiksi sateenkaaripaidat ovat olleet yleisön joukossa pannassa.

Fifa vaati jo ennen turnausta, että Qatarissa keskityttäisiin politikoinnin sijasta jalkapalloon. Pelillisesti kisat ovatkin olleet mielenkiintoiset. Jäljellä ovat enää pronssiottelu Kroatian ja Marokon välillä lauantaina sekä sunnuntainen finaali, jossa Argentiina kohtaa puolustavan mestarin Ranskan.

Seurajoukkueiden MM-turnaus Marokkoon

Jalkapallon MM-turnaukset jatkuvat jo 1.–11. helmikuuta, sillä Infantinon mukaan Marokko isännöi silloin miesten seurajoukkueiden MM-turnausta. Mukana on entiseen tapaan kuusi maanosien mestaria ja yksi joukkue isäntämaasta. Viime helmikuussa mestaruuden voitti Chelsea.

Marokko on turnauksen isäntänä kolmatta kertaa, sillä turnaus pelattiin sen stadioneilla myös vuosina 2013 ja 2014.

Seurajoukkueturnaus laajenee vuonna 2025 peräti 32 joukkueen turnaukseksi. Laajennus oli määrä toteuttaa 24 joukkueeseen jo viime vuonna, mutta koronaviruspandemia esti silloin pelaamisen Kiinassa.

Messin pelipaidat ostettu loppuun

Argentiinan marssi miesten MM-jalkapallon loppuotteluun on nostanut kapteeni Lionel Messin suosion taas jättilukemiin. Messi on esittänyt Qatarin turnauksessa taituruuttaan niin, että hänen nimellään ja pelinumerollaan 10 varustetut pelipaidat on myyty loppuun koko maailmassa.

Espanjalaisen urheilulehti Marcan mukaan Messi-paitaa on turha etsiä Buenos Airesista tai mistään muualtakaan. Eikä ole merkitystä, etsiikö lasten tai aikuisten kokoja. Paidat on ostettu loppuun.

Argentiina pelaa urheiluvaatejätti Adidaksen paidoissa ja on yhtiön isoin markkinaveturi maajoukkuejalkapalloilussa.

Yhtiö on kuitenkin jäänyt telineisiin Messin kiinnostavuuden kasvaessa. Adidaksen mukaan tuotannon kasvattaminen ei ole onnistunut kovin nopeasti, mutta Messin paitoja yritetään saada myyntiin kiireellä.

Jos Argentiina voittaa sunnuntaina Ranskan MM-finaalissa, paitojen kysyntä kasvaa jälleen taatusti. Mestaruuspokaalin mahdollisen nostamisen kunniaksi luvassa on erikoispaitoja.

Argentiinan ja Ranskan MM-finaali alkaa sunnuntaina kello 17. Lauantaina pronssiottelussa kohtaavat Kroatia ja Marokko.

Espanjan Busquets lopettaa maajoukkueessa

Espanjan jalkapallomaajoukkue joutuu tulemaan jatkossa toimeen ilman kokenutta keskikenttäpelaajaa Sergio Busquetsia. Vuonna 2010 maailmanmestaruuden voittanut Busquets ilmoitti perjantaina lopettavansa maajoukkueessa. Busquets, 34, juhli urallaan myös Euroopan mestaruutta.

– Lähes 15 vuoden ja 143 ottelun jälkeen on aika sanoa hyvästit maajoukkueelle, Barcelonaa edustava Busquets kertoi sosiaalisen median tileillään.

Vuoden 2010 MM-voittajajoukkueesta Busquets viihtyi pisimpään Espanjan paidassa, sillä muut kultajoukkueen pelaajat lopettivat jo aiemmin.

Sunnuntaina päättyvissä Qatarin MM-kisoissa hän oli kapteenina. Espanjan turnaus päättyi katkerasti, sillä Marokko kukisti naapurinsa neljännesvälierissä rangaistuspotkuilla.

Busquets on espanjalaispelaajista kolmantena maajoukkuepelien tilastossa. Ahkerampia ovat olleet vain maalivahti Iker Casillas ja puolustaja Sergio Ramos. Tilastoykkönen on Ramos 180 maaottelullaan, ja Casillas on pelannut 167 maaottelua.