Varoitus ja vuoden koeaika Trump-protesteista – Kaksi yhdysvaltalaista urheilijaa arvosteli presidentin politiikkaa Pan-Amerikan kisojen palkintojenjaossa

Miekkailija Race Imboden kuunteli kansallislaulua toinen polvi maassa Pan-Amerikan kisoissa. Lehtitietojen mukaan hän ja toinen presidentti Donald Trumpia kritisoinut urheilija ovat saaneet varoituksen. LEHTIKUVA / AFP

STT

Presidentti Donald Trumpin politiikkaa vastaan protestoineet yhdysvaltalaisurheilijat ovat saaneet nuhteita Perun pääkaupungissa Limassa järjestetyissä Pan-Amerikan kisoissa. USA Today kertoi keskiviikkona, että miekkailija Race Imboden ja moukarinheittäjä Gwen Berry saivat joukkueen johdolta varoituksen Trumpin vastaisista mielenilmauksistaan.

Imboden kuunteli palkintojenjaossa kansallislaulua toinen polvi maassa. Berry kohotti ilmaan nyrkkiin puristetun kätensä. Lisäksi Berry puhui mitalihaastattelussa sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta ja "presidentistä, joka pahentaa tilannetta".

Urheilijat välttivät pahemmat seuraamukset, mutta Yhdysvaltain olympiakomitea ja paralympiakomitea julkaisivat myöhemmin tiedotteen, jossa he ilmaisivat "pettymyksensä urheilijoiden protesteihin".

Lehden mukaan Yhdysvaltain olympiakomitean toimitusjohtaja Sarah Hirshland oli kirjoittanut sovittelevaan sävyyn viestinsä Imbodenille ja Berrylle. Hirshland kertoi arvostavansa kaksikon kansalaisaktiivisuutta, mutta varoitti vakavista seuraamuksista, jos protestointi jatkuu seuraavien 12 kuukauden aikana.

Tokion 2020 olympiakisat järjestetään ensi vuonna heinä-elokuun vaihteessa, joten Yhdysvaltain olympiakomitea haluaa määräajasta päätellen kitkeä kritiikin olympialaisista.

Hirshlandin viestin perusteella Imboden ja Berry ovat nyt koeajalla.

Trump vastaan urheilijat

Trump on joutunut somessa toistuvasti sanasotasille yhdysvaltalaisten ammattiurheilijoiden kanssa.

Vastakkainasettelu alkoi, kun Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liigan pelaajat polvistuivat kansallislaulun ajaksi protestoidakseen rodullista epäoikeudenmukaisuutta. Trump syytti protestoijia epäisänmaallisuudesta.

Useat Yhdysvaltain mestaruuden saavuttaneet urheilujoukkueet ovat kieltäytyneet Valkoisen talon vastaanotosta Trumpin valinnan jälkeen.

Poliittiset, uskonnolliset ja rodulliset mielenosoitukset on kielletty olympialaisten yhteydessä. Hirshland kertoo tukevansa urheilijoiden oikeutta mielipiteisiinsä, muttei hyväksy protesteja urheilutapahtumien eikä palkintojenjakojen yhteydessä.

– Osallistuminen paremman maan ja paremman maailman rakentamiseen on perusoikeus ja tärkeä velvollisuus mielipiteestä riippumatta. Kunnioitan tätä asennetta, mutten hyväksy tätä ajankohtaa enkä tapaa, jolla ilmaisitte mielipiteenne, Hirsland ilmoitti viestissään urheilijoille.

– Kyse ei ole arvostelun hiljentämisestä. Itse asiassa, pyrin selvittämään, miten urheilijat saisivat sopivassa tilanteessa äänensä paremmin kuuluviin.

Trumpin ja huippu-urheilijoiden vastakkainasettelu sai runsaasti julkisuutta myös jalkapallon naisten MM-kisojen yhteydessä. Sanavalmis yhdysvaltalainen tähtipelaaja Megan Rapinoe ilmoitti kisoissa, ettei hän osallistu Valkoisen talon tapahtumiin Trumpin presidenttiyden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorio onkin huonommassa kunnossa kuin arvioitiin - vesikatto, julkisivu ja ilmanvaihto vaativat lisätutkimuksia
 2. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 3. Kevättulvat saapuvat kuukausia ennen aikojaan: "Normaalisti vedenpinta olisi laskussa tähän aikaan vuodesta"
 4. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 5. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 6. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 9. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 10. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 11. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 12. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 13. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 14. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 15. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.