Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvallat ja Iran kohtaavat 24 vuoden jälkeen jalkapallon MM-viheriöllä – päävalmentaja Berhalterin mukaan politiikalla ei ole osaa jännitysottelussa

Yhdysvaltojen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Gregg Berhalterin mukaan politiikalla ei ole osaa jalkapallonurmella, kun nuori amerikkalaisjoukkue kohtaa Qatarin MM-turnauksen lohkoratkaisussa tiistaina Iranin.

Yhdysvaltain ja Iranin väliset suhteet ovat olleet jännitteiset vuosikymmenten ajan. Jalkapallon MM-areenalla maat ottivat yhteen vuonna 1998 lopulta rauhallisissa merkeissä: Iranin pelaajat ojensivat yhdysvaltalaiskollegoilleen rauhanelkeenä valkoiset kukkakimput ennen ottelun avauspotkua.

Kuuluisa MM-ottelu päättyi tuolloin Iranin 2–1-voittoon. Tiistaina pelattavassa B-lohkon ottelussa Yhdysvaltojen on voitettava Iran, jos joukkue mielii neljännesvälieriin.

– Uskon, että ottelusta tulee kiivas sen takia, että molemmat joukkueet haluavat edetä seuraavaan vaiheeseen. Ei politiikan tai maidemme välisten suhteiden takia, Berhalter sanoi Englantia vastaan tulleen tasapelin jälkeen.

– Olen pelannut kolmessa eri maassa ja valmentanut Ruotsissa. Jalkapallossa tapaa niin paljon erilaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa, ja kaikkia heitä yhdistää yhteinen rakkaus lajia kohtaan.

Yhdysvallat ylsi pirteällä esityksellä 0–0-tulokseen Englantia vastaan, mutta Iran nousi lohkossa amerikkalaisten edelle voitollaan Walesista. Tasapeli Yhdysvaltoja vastaan riittäisi viemään Iranin historiallisesti MM-kisojen pudotuspeleihin.

Berhalterin mukaan Englanti-ottelu oli maalittomuudestaan huolimatta hyvää mainosta yhdysvaltalaisyleisölle. Jalkapallo on Yhdysvalloissa yhä kasvava laji, ja maa järjestää neljän vuoden päästä seuraavan MM-turnauksen yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

– Tällaisia otteluita tarvitaan, jotta ihmiset saavat oikeanlaisen käsityksen lajista.