Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Joukkuevoimistelu suuntaa MM-kisoihin rytmisen voimistelun kohun varjossa

Joukkuevoimistelun kärkijoukkueet valmistautuvat ensi viikon MM-kisoihin sisarlaji rytmiseen voimisteluun liittyvän kohun varjossa. Yle uutisoi keskiviikkona, että Voimisteluliitossa on meneillään kurinpitokäsittely rytmisen voimistelun entisen maajoukkuevalmentajan Laura Ahosen toiminnasta. Ahosta ja toista maajoukkueen entistä valmentajaa on syytetty epäasiallisesta toiminnasta maajoukkueessa.

Joukkuevoimistelussa tamperelaisen Minettien valmentajan Titta Heikkilän toiminta nousi vuonna 2018 otsikoihin Urheilulehden jutussa, jonka mukaan Heikkilä nöyryytti ja haukkui valmennettaviaan. Tuolloin Tampereen Voimistelijoissa toiminut Heikkilä ei saanut Voimisteluliitolta toimitsijakieltoa.

Heikkilä on jatkanut Teija Kukkalan kanssa Minettien valmentajana Tampereen Sisussa. Viime joulukuussa MM-kultaa voittaneen joukkueen riveissä on voimistelijoita myös jyväskyläläisestä Tanssi- ja voimisteluseura Illusionista ja Sport Club Vantaasta.

Minettien uusi kapteeni, Jyväskylästä Tampereelle muuttanut Sanni Hartman ei halunnut perjantaina kommentoida rytmisen voimistelun epäiltyä epäasiallista toimintaa.

– Mielestäni meillä on turvallista harrastaa, mutta kaikissa lajeissa on hankaluutensa, ensimmäistä kauttaan Minettien edustusryhmässä voimisteleva Hartman sanoi STT:lle. Hän kipparoi joukkuettaan MM-kisoissa kanveesin laidalta, koska toipuu polvileikkauksesta.

Turvalliseksi olonsa kokevat myös espoolaisen OVO Teamin kapteeni Aurora Kapanen ja helsinkiläisen Gloria-joukkueen kapteeni Laura Airila. Gloria, Minetit ja OVO Team kilpailevat Itävallan MM-kisoissa mitaleista.

"Tietoisuus lisääntynyt"

Voimisteluliitto korostaa vastuullisuusohjelmassaan turvallista ja terveellistä harrastamista. Ohjelmaa on jalkautettu seuroihin laajalla koulutusohjelmalla, jossa koulutetaan niin valmentajia kuin seuratoimijoita yli 350 seurassa. Liiton voimistelu- ja seuratoiminnan johtaja Susanna Porolan mukaan työ on parantanut lajikulttuuria.

– Näppituntuma on se, että tietoisuus on lisääntynyt niin valmentajilla, seuratoimijoilla ja tuomareilla, Porola sanoi perjantaina joukkuevoimistelun tiedotustilaisuudessa.

Porolan mielestä tietoisuus lisää myös sitä, että ihmiset nostavat asioita ja epäkohtia esiin. Hänen mielestään on hyvä, että myös urheilijat ovat aiempaa tietoisempia oikeuksistaan.

Tutkimusnäyttöä lajikulttuurin kehittymisestä Voimisteluliitto saa Taloustutkimuksen tekemästä seurantatutkimuksesta, jonka tuloksia julkistetaan Porolan mukaan viimeistään alkuvuodesta.